Dermedt leguánok hullnak le a fákról Floridában

2018.Január 06. 13:10 | Szerző: LM

Dermedt leguánok hullnak le a fákról Floridában

Olyan hideg van Floridában, hogy a leguánok annyira lehűlnek, hogy leesnek a fákról. A hőmérséklet 5°C alá süllyedt január 5-én reggelre virradóan Dél-Florida egyes részein, a miami-i nemzeti időjárási szolgálat szerint.

Ez elég hűvös ahhoz, hogy megdermessze a zöld leguánokat (Iguana iguana) a térségben.

A Palm Beach Post újságírója, Frank Cerabino lefotózott egy leguánt, amely a medencéje mellett feküdt.

 

 

A CBS News csapata is talált egy leguánt, ami a hátán feküdt. Maxine Bentzel riporter szerint a leguánok "jó eséllyel felengednek, ha átteszik őket a napsütésre.”

 

 

A segítő szándékú lakosságnak azt tanácsolták, hogy hagyják ott az állatokat, ahol rájuk találtak, mert ha kellően átmelegedtek fenyegetésnek vélhetik a közeledést és könnyen haraphatnak.

 

„Ne tételezzük fel, hogy elpusztult!” –mondta Kristen Sommers, aki a flamandai halak és vadon élő állatok védelmével foglalkozó bizottság nem őrizetlen hal- és vadvédelmi programját felügyeli.

 

Ezek a hidegvérű állatok Amerika trópusi területein, Dél-Mexikótól Paraguayig, valamint Brazília déli részén nagyon elterjedtek, valamit néhány Karib-tengeri szigeten is előfordulnak. Amint a hőmérséklet eléri a 10°C-ot lassan kezdenek el felmelegedni. Ha ennél alacsonyabb, a leguánok ledermednek.

„Túl hideg ahhoz, hogy mozogjanak.” – mondta Sommers.

 

A zöld leguán invazív faj Floridában, amelyről ismert, hogy jelenlétével és szokásaival rontja az infrastruktúrát. Képesek 1.5 m-nél nagyobbra nőni és az ürülékük potenciális szalmonellaforrás lehet, ami bélbetegséget okoz.

 

A vadvédelmi bizottság megkezdte az előadások megszervezését, az ott élők képzésére, hogy csapdába ejtsék, vagy megfelelően kezeljék a leguánokat. A hüllők könnyebben elkaphatók ezen a héten, amikor ilyen hideg van, mondta Sommers.

 

2010-ben két hétre 5°C alá csökkent a hőmérséklet és számos leguán elpusztult, szalagos tigrispitonokkal (Python bivittatus) együtt, valamint egyéb invazív fajok, amik Dél-Floridában élnek. Ezek a populációk az óta helyreálltak.

 

 

 

 

 

 

Forrás / Képek: cbsnews

Videó: bbc news