Elakadt tojások egy sisakos kaméleonban

2019.November 18. 21:05 | Szerző: LM

Elakadt tojások egy sisakos kaméleonban

A hüllők nőstény egyedei még hím jelenléte nélkül is képesek (terméketlen) tojásokat rakni, mint a madarak. A sisakos kaméleonok (Chamaeleo calyptratus) különösen termékeny tojásrakók.

 

Sajnos ez a folyamat nagyon megterhelő lehet a testüknek, és még a legodaadóbb gondoskodás mellett is kialakulhat kalcium-hiány, tojás elakadás, vagy nem fejlődnek ki a tojások megfelelően és nagyon beteg lesz az állat. A nőstény kaméleonok élettartama sokkal rövidebb, mint a hímeké az évről évre bekövetkező tojásrakások miatt.

 

Egy lehetőség lehet az ivartalanítás, hogy ne kelljen minden évben átesniük ezen a folyamaton.

 

Az alábbi sisakos kaméleon nőstény úgy került orvoshoz, hogy sápadt lett és gazdája bevitte a rendelőbe. Az orvosok azonnal a műtőbe vitték és ivartalanításon esett át (eltávolították a petefészkeit). Figyeljünk nagyon oda kedvencünk viselkedésére és ne várjuk meg, hogy nagy baj legyen!

 

A tavaszi meleg beálltával a legtöbb hüllő megkezdi párzási időszakát, a petefészekben elkezdenek megérni a peték. Az ivartalanítást ebben az időszakban a legkönnyebb elvégezni, amikor a tüszők nagyok és fejlettek, mint itt.

 

Az ivartalanítás nem ritka szakállas agámák (Pogona vitticeps) és zöld leguánok (Iguana iguana) körében sem.

 

Elképesztő mennyiségű tojás fél el egy állat hasában. Ez a pici lány a műtét után sokkal jobban érzi magát.

 

 

 

Forrás:

  • Avian and Exotic Animal Hospital of Georgia