Gyógyító sárkányvér

2018.Június 02. 18:00 | Szerző: LM

Gyógyító sárkányvér

A DRGN-1 (Dragon one) nevet kapta és életeket menthet majd egy napon. A komodói varánuszok (Varanus komodoensis) igazán jól ellenállnak a fertőzésekkel szemben.

 

Monique Van Hoek a George Mason egyetem Ph.D hallgatója elmondta, hogy képesek leküzdeni a fertőzések széles skáláját, és őszintén szólva, undorító körülmények közt élnek.

 

Mi a titkuk?

Vérük igazán erős vegyi anyagokat tartalmaz, ami antimikrobiális peptidként ismert. A tudósok kivonták a vérükből az egyik ilyen vegyületet és ezt követően lemodellezték a DRGN-1-et. Azonban más antibiotikumokkal szemben a DRGN-1 nem csak a baktériumokat ölte meg. Egyidejűleg gyengítette a biohártyát is, amelyhez a baktériumok tapadnak a sebek felületén és valójában arra ösztönzi a sebet, hogy gyorsabban gyógyuljon.

A DRGN-1 peptidről kimutatták, hogy olyan aktivitással rendelkezik, ami csökkentette a baktériumok számát és a bakteriális biohártya mennyiségét a sebben, ami hátráltatja a gyógyulást, ugyanakkor gyorsabban záródik és gyógyul a seb.

Ez a felfedezés hatalmas áttörésnek számít a gyógyszeriparban.

Körülbelül 700.000 ember hal meg évente az antibiotikumokkal szembeni mikrobiális rezisztencia miatt. Ez a szám 2050-re elérheti a 10 milliót. Egyre kevesebb és kevesebb új antibiotikumot fedezünk fel, ami képes leküzdeni az ellenálló képességet.

 

Dr. Arjun Srinivasan a Betegségellenőrző Központ munkatársa véleménye szerint a rezisztencia elleni háborúban vesztésre állunk, mert a baktériumok gyorsabban fejlődnek, mint amilyen ütemben az új antibiotikumok kifejlesztése történik.

 

A komodói sárkánygyíkok segíthetnek megfordítani ezt a tendenciát. És valójában nincs már szükség varánusz vérre még több DRGN-1 előállításához.

Most, hogy azonosították a peptidet, nem használnak több vért a peptid forrásaként, képesek vegyi úton előállítani a kémikusok. Így a kutatók szeretnék, ha mindenki tudná, hogy a komodói varánuszoknak nem esett bajuk ebben a tanulmányban.

 

 

 

 

Forrás: quartz
Képek: quartz, google