A Zöld leguán gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

2020.Október 05. 07:00 | Szerző: LM

A Zöld leguán gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

 

A leguán egészségének kulcs a friss élelem és a változatosság. A zöld leguánok szigorúan növényevők és minden nap étkeznek. Kerülik az állati fehérjét, köztük a rovarok fogyasztását is. Valójában a magas fehérjetartalmú étrend egészségügyi problémákat okoz, például veseelégtelenséget, de akár halált is.

 

Annyi ételt tegyünk eléjük, amit egyszerre szívesen elfogyasztanak. Maximum 24 óra múlva elteltével távolítsunk el minden meg nem evett ételt.

 

A leguán étrendi szükségleteit könnyedén kielégíthetjük mind a szupermarketekben megvásárolható nyers, természetes zöldfélékkel, mind a kereskedelemben kapható, előre összeállított „leguán tápokkal”.

 

Friss víznek mindig rendelkezésre kell álljon!

Párásításkor ügyeljünk, hogy a táplálékra ne kerüljön víz, mert az felgyorsítja a bomlási folyamatokat és hamar megromlik az étel.

 

A fiatal leguánok étrendje kissé eltér a felnőttekétől. Amikor a nyers zöldségeket daraboljuk, vágjuk azokat akkora méretűre, hogy amikor az állat a szájába veszi könnyen lenyelhesse egészben. A zöld leguánok nem tudják megrágni az ételüket és egy darabban kell lenyelniük. Ha túl nagyszemű a száraztáp, azt is meg kell kicsit nedvesíteni a fiataloknak.

 

 

 

Sötétzöld-levelesnövény – 60-70%

 

Ezek a növények alkotják étrendjük nagy részét. Attól függetlenül, hogy hol szerezzük be őket, mindig győződjünk meg róla, hogy felületükön nincsenek-e szennyeződések és nem olyan helyről származik, ahol permeteztek.

Akár magunk is megtermeszthetjük őket, ha van rá lehetőség egy kis konyhakertben vagy balkonládában, cserépben.

 

Adható sötétzöld-levelesnövények:

  • sötétzöld levelű salátafélék, leveleskel, endívia, cikória, madársaláta, rukkola, római saláta, bordáskel, frisée saláta, lollo saláta, vízitorma, borsmustár, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, oregánó, édeskömény, borsmenta
  • sötétzöld mustárfű, pitypang (győződjünk meg róla, hogy a levelek és a virágok is szennyeződésmentesek), lucerna, böjtfű
  • takarmányrépa-, retek-, karalábé-, cékla zöldje
  • káposzta, spenót, jégsaláta, kelkáposzta,  petrezselyem, mángold, rebarbara - csak kis mennyiségben!

 

 

Zöldség – 20-30%

 

A zöldségek kiváló ételek a leguánunk számára, azonban nem szabad, hogy ezeken legyen a hangsúly.

 

Adható zöldségek:

  • reszelve – tökfélék: zsengetök, pézsmatök, cukkini, padlizsán, uborka, gyökérzöldségek: sárgarépa, paszternák, takarmányrépa
  • zöldbab, borsó, kaliforniai paprika, okra, spárga, 
  • főtt édesburgonya
  • brokkoli, kelbimbó, karfiol, gomba, cékla, póréhagyma, zeller - csak kis mennyiségben!

 

 

Gyümölcs és Virág – 10%

 

Körülbelül hetente egyszer gyümölcsöt is biztosítsunk. A sok gyümölcs fogyasztása hasmenést okozhat.

 

Adható gyümölcsök:

  • alma, sárgadinnye, görögdinnye, őszibarack, sárgabarack, körte, szilva, szőlő
  • papaya, mangó, banán, narancs, füge (ritkán), kiwi (ritkán), ananász, guava
  • bogyósok (ritkán): eper, málna, áfonya, szeder, fa-eper
  • hibiszkusz virágzat és szirom, rózsaszirom, fügekaktusz gyümölcs

 

A helyhez illő méretű élő hibiszkusz növényeket is biztosíthatunk számukra, nemcsak táplálék-kiegészítőként, hanem a fiatal zöld leguánok mászási lehetőségeinek bővítésére is. Hibiszkusz növényeket a legtöbb kertészeti boltban lehet kapni, de ne feledjük, hogy ezeket rovarölő szerrel permetezhették. Minden új növényt mindig alaposan mossunk le vízzel, és legalább 14 napig tegyük félre, mielőtt betennénk hozzájuk.

 

 

 

 

Leguán táp

 

Vannak olyan kereskedelemben kapható tápok, amelyek teljeskörűen kielégítik az igényeiket, és még nagyon szeretik is őket.

A fiatal állok számára találunk kifejezetten nekik való tápot, amely kisebb szemű, de ha vízben megáztathatjuk, akkor könnyebben meg tudják enni. 

Adhatunk nekik szárazföldi teknősöknek (pl.: görögteknős) összeállított tápokat is.

 

 

Amit NE adjunk!

 

Ezeknek alacsony a tápanyag, kalcium és/vagy magas a foszfor, oxalát, goitrogén tartalma.

 

Amit ne:

  • krumpli, paradicsom, fejessaláta, avokádó, szója
  • kukorica, gabona, szemesbab, kenyér, szemestakarmány
  • minden nemű hús, tojás, kutya, macska -és haleledel, élő, szárított vagy konzerv rovar, gerincesek (pl.: gyíkok, szopósegér)

 

 

Kalcium és vitamin

 

A kalcium porból olyat válasszunk, ami pluszban D3-vitamint is tartalmaz, ez a vitamin segít a kalcium csontokba való beépüléséhez.

Vitaminporból válasszunk minél szélesebb spektrumút.

2 éves korig minden alkalommal hintsük meg kalciumporral az élelemet, utána elegendő heti 2-3 alkalom. Ha nyáron sokat van lehetősége a szabadban napozni, ebben az időszakban elegendő heti egy kalciumporozás.

A vitaminport hetente 2-3 alkalommal adjunk hozzá. Ha 100%-ig biztosak vagyunk benne, hogy a táplálékkal be tud vinni minden szükséges vitamint, akkor elég a havi 2-3 alkalom vagy el is lehet hagyni.

 

 

 

 

Forrás:

  • képek/google