A Királypiton gondozása / 1. – ALAPOK

2021.Szeptember 26. 19:30 | Szerző: LM

A Királypiton gondozása / 1. – ALAPOK

ALAPISMERETEK, TUDNIVALÓK

 

Ebben a fejezetben megismerhetitek a királypitonok alapvető fizikai tulajdonságait, temperamentumát és viselkedését.

 

Bevezetés

 

A királypiton (lat.: Python regius, eng.: Ball python) a világ legnépszerűbb háziállatként tartott pitonja. Általában kissé félénkek, de ideális terráriumi hüllő, mivel kis méretűek, általában barátságosak, jól kezelhetők, és figyelemre méltó színekben és mintákkal kaphatók.

 

A szemek teljesen feketének tűnnek, amíg közelebbről szemügyre nem vesszük a sötét íriszt és a pupillát. A nyak karcsú, kisebbnek tűnik miatta az állat.

 

Nagyszerű házikedvencek kezdő -és tapasztalt hüllőtartók számára egyaránt. A tenyésztők minden évben hihetetlen, innovatív és soha nem látott minta- és színváltozatokat hoznak létre, amelyek folyamatosan új rajongókkal bővítik a királypiton kedvelők táborát. Jelenleg körülbelül 6500 színváltozat ismert.

 

Története

 

Közép- és Nyugat -Afrikában őshonosak, és ezeken a meleg, trópusi területeken fordulnak elő a természetben. Gyakran megtalálhatók félszáraz gyepeken, mezőgazdasági területek közelében és barlangokban is. Sok más hüllőfajjal ellentétben nagyon alkalmazkodóképesek, és lényegesen kevésbé érintették őket természetes élőhelyükön az emberi beavatkozás. Bár általában az erdős élőhelyeket részesítik előnyben, nagyon jól alkalmazkodtak a mezőgazdasági területekhez, elfoglalva más állatok odúit.

 

Nem rendelkeznek méregmirigyekkel, prédájukat erős összehúzó izmaik segítségével szorítják, míg az ki nem múlik. A királypiton az afrikai pitonok közül a legkisebb.

 

Angol nevüket onnan kapták, hogy veszély esetén labdává gömbölyödnek, fejüket és farkukat elrejtik. A világ számos részén királyipitonként ismerik, és Afrika egyes területein nagy tisztelet övezi őket. Az igbók1 hagyományos vallásában szent állat. A földet szimbolizálja, mivel a földhöz simulva mozog. Még a keresztény igbók is különös gonddal bánnak vele, ha a faluban vagy otthon találkoznak vele. Vagy hagyják szabadon mozogni, vagy óvatosan megfogják, és messzire viszik a házaktól. Ha véletlenül megöltek egyet, akkor koporsót készítenek neki, és eltemetik.

 

1 Az igbó más néven ibó nép Afrika egyik legnagyobb etnikai csoportja, aminek tagjai főként Nigéria délkeleti részén élnek. 

 

Méret

 

  • A kikelt kicsik körülbelül 25-43 cm hosszúak. 
  • A felnőtt nőstények átlagosan 90-150 cm hosszúak.
  • A felnőtt hímek átlagosan 60-90 cm hosszúak.

 

A királypitonoknál a kifejlett nőstények jellemzően sokkal nagyobbak, mint a hímek. Egy 150 cm-es piton nagynak tekinthető, bár 180 cm vagy annál hosszabb állatokról is számoltak már be.

 

Testalkatuk zömök, egy átlagos felnőtt súlya 1300-1800 gramm, de meghaladhatja a 3000 gramm-ot.

 

Optimális tartási körülmények között 3-5 éves korukra érik el végleges méretüket.

 

Élettartam

 

Megfelelő gondozás mellett akár 30 évig is élhetnek. A rekord életkor több mint 40 év volt, ezért hosszú távra kell tervezni.

A királypiton tartja a leghosszabb életű kígyó rekordját, a Philadelphiai Állatkertben egy példány 47 évig élt.

 

Temperamentum és viselkedés

 

A királypitonok általában félénkek, de barátságosak, idejük nagy részét elrejtőzve töltik. Ahogy öregszenek egyre érdeklődőbbek lesznek. Kezdetben fenyegetésként tekinthetnek ránk, és meg kell tanulniuk, kik vagyunk. A cél az, hogy megteremtsük a bizalmat! Fontos a rendszeres emberi interakció.

Néhány királypiton megpróbálhat elrejtőzni, amikor kézbe veszik őket, és néha vannak olyanok, melyek akár haraphatnak is félelmükben. Ezeknek az állatoknak valamivel több időre van szükségük ahhoz, hogy beilleszkedjenek és bízzanak bennünk.

Előfordulhat néhány kígyónál, hogy több órán keresztül vagy tovább nem eszik a kézbevétel után, ezért kerüljük ezt, ha etetést tervezünk. Etetés után is jobb, ha nem vesszük kézbe, mert kényelmetlen lehet neki. Ne tegyük a terráriumot olyan helyre, ahol nagy a sürgés-forgás és más háziállatok is sokat mozognak arra.

 

Éjszaka aktívak, de hajnal és alkonyat körül a legaktívabbak. Ilyenkor vadásznak rágcsálókra és madarakra, prédájukat a felső állkapocson lévő hőgödrök segítségével találják meg.

Napközben a vadonban föld alatti mélyedésekben pihennek. Fogságban egy vagy több elrejtőzésre alkalmas bújót kell biztosítanunk, vagy stresszesek lehetnek.

 

A királypiton kiválasztása

 

A királypitonokat meglehetősen egyszerű beszerezni. Általában kaphatók az állatkereskedésekben, a hüllőtenyésztőknél, a hüllőkiállításokon, valamint az online hüllőboltokban és tenyészetekben.

A legjobb választás mindig a fogságban született és tenyésztett kígyó lesz, mert általában parazitamentesek és valószínűleg a legegészségesebbek.

 

Mire figyeljünk?

  • Az egészséges kígyó aktív és éber.
  • A szemei tiszták (kivétel ez alól a vedlés ideje).
  • Rendszeresen eszik.
  • Egészséges, probléma mentes a bőre.
  • Rendszeresen vedlik, ami egy egész darabban jön le.
  • Atka- és kullancsmentes.

 

 

 

 

Forrás:

  • képek/google