A Királypiton gondozása / 4. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

2021.Október 13. 20:50 | Szerző: LM

A Királypiton gondozása / 4. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

A vadon élő állatok ritkán táplálkoznak tudatosan, a túlélési ösztöneik diktálnak. Mindazonáltal jelentős különbség van a „túlélés” és a „gyarapodás” között, ezért nekünk, mint hüllőtartóknak meg kell találnunk az arany-középutat az állat egészséges testi fejlődése és a megfelelő táplálás között. A következetesség, a rendszeres és felügyelt táplálás a kulcsa az állatok jólétének. Ahhoz, hogy kiráylpitonunkat helyesen etessük meg kell figyelnünk a fizikai állapotát, és ennek megfelelően kell megválasztani a táplálék méretét és az etetés gyakoriságát.

 

Etetési útmutató

(az állatok igényei egyedeként eltérők lehetnek, etessünk az egyes kígyók anyagcseréje és szükségletei alapján)

 

  • az első 3-5 etetés – szopós patkány (8-12 g) vagy pattogós egér – 5 naponta
  • 200 gramm alatt – már szőrös patkány (13-19 g) vagy kis méretű egér - 7 naponta
  • 200-350 gramm között – patkány kölyök (20-30 g) vagy felnőtt egér - 7-10 naponta
  • 350-500 gramm között – már elválasztott patkány (31-45 g) vagy nagy méretű egér - 10-14 naponta
  • 500-1500 gramm között – kis méretű patkány vagy 2-3 db felnőtt egér - 14-21 naponta
  • 1500 gramm fölött – közepes patkány (80-150 g) vagy 2 db kis méretű patkány vagy 4-5 db felnőtt egér - 28-56 naponta

 

 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen méretű zsákmányt kell vásárolni, akkor jó módszer lehet, ha a királypiton testtömegének 10-15%-át vesszük alapul. Például, ha a kígyónk súlya 400 g, akkor 40-60 g-os eleséget kell vásárolni. Vagy egy másik módszer, hogy a zsákmány körméretének nagyjából meg kell egyeznie a testük legvastagabb részével, nagyobb ne legyen.

Zsákmányukat álltalában úgy forgatják, hogy fejjel előre kezdjék meg a lenyelését.

 

Az etetés előtti néhány órában ne vegyük kézbe hosszabb időre.

Az etetést követő 24-28 órán (egyesek 36 órát javasolnak) belül ne vegyük hosszabb időre kézbe, mert ez stresszelheti, megzavarhatja az emésztését és a táplálék visszaöklendezéséhez vezethet, ami traumatikus élmény az állatnak és jövőbeni étkezési problémákat okozhat.

 

Fagyasztott eleség

 

A királypitonok teljes mértékben húsevők és egész állatokat kell enniük a megfelelő táplálkozás érdekében. A fagyasztott zsákmányt általában optimálisnak tekintik.

Fagyasztott egeret vagy patkányt több helyen is beszerezhetünk, pl. online rendelve, kisállatkereskedésben, hüllőkiállításokon vagy tenyésztőktől.

 

Ne vásároljunk eleséget kétes forrásokból, mert alkalmanként fertőzöttek lehetnek szalmonellával, ami megbetegítheti a kígyót.

 

A fagyasztott eleség előkészítése

 

A fagyasztott rágcsálók ma már széles körben elérhetők és megfelelő felhasználás esetén biztonságos táplálékforrást jelentenek, amellyel időt, helyet és pénzt takaríthatunk meg. A megfelelő felolvasztási módszerekről eltérő vélemények vannak, így át kell beszélnünk.

 

Két biztonságos módszer használható a hüllőtápnak szánt rágcsálók felolvasztására.

A boltból vagy tenyésztőtől vásárolt fagyasztott rágcsálókat tiszta, önzáró tasakba kell csomagolni, mielőtt hűtőbe, fagyasztóba vagy mosogatóba helyezzük. Azokat a tálakat, amelyekbe ezeket a tasakok kerülnek (felolvasztáskor), csak erre a célra lehet használni. Ne használjunk olyan edényeket, amelyekbe a saját ételeinket is tesszük, még akkor sem, ha a rágcsálók tiszta zacskókban vannak.

 

Felolvasztás hűtőben

Ez egy kis előrelátást igényel, de nagyon biztonságos, és nem nagy erőfeszítést számunkra.

A kiolvadási idő a hűtési hőmérséklettől függően változik. Egy egér nagyjából 2 óra, egy patkány 4-5 óra alatt olvad fel.

Ha éjszakára áttesszük a hűtőbe a fagyasztóból az eleségállatot, azt másnap mindenképp használjuk fel!

 

Felolvasztás hidegvízben

Ez a módszer gyorsabb, mint a hűtős, de időszakos vízcserét igényel, és több teret hagy a hibáknak. Az önzáró tasakokban lefagyasztott rágcsálókat helyezzük egy vödör hideg vízbe 30 percre, ezután a vizet öntsük le és engedjünk újat rá. Egy felnőtt patkány akár 1 óra alatt felolvasztható.

A használt tasakoknak szivárgásbiztosnak kell lenniük, nehogy káros baktériumok telepedjenek meg az eleségen.

 

Felolvasztás után a rágcsálókat némileg fel kell melegíteni, mielőtt etetünk velük. Ezt a legjobban úgy lehet, ha a felolvasztott rágcsálót tasakostól egy vödörbe vagy más melegvizes edénybe helyezzük (a víz nem lehet forró). A felmelegedési idő változó lehet, de egy egér kb. 10-20 perc alatt meleg lesz.

 

Röviddel a kiolvasztás és a felmelegítés után használjuk fel az eleséget. Az egész állatokban megtalálhatók a belsőszervek és a korábban elfogyasztott eledel, így hamar bomlásnak indulnak.

 

Gyakori hibák

Ne olvasszuk fel a rágcsálókat szobahőmérsékleten vagy forró. A betegségekhez és a bomláshoz kapcsolódó baktériumok, amelyekről feltételezhető, hogy minden rágcsálóban jelen vannak, 4.5 °C-os hőmérsékleten kezdenek szaporodni. Az ilyen baktériumok megtelepedhetnek az eleség felolvasztott külső felületén, annak ellenére, hogy a közepe fagyott.

 

A rágcsálókat soha nem szabad felolvasztani a saját ételeihez használt mikrohullámú sütőben. A kifejezetten állateledelre fenntartott mikrohullámú sütőben történő felengedés lehetséges, feltéve, hogy meg lehet állapítani, hogy az eleség teljesen felolvadt, de részben nem főtt meg.

 

A hűtőben felolvasztott rágcsálókat újra le lehet fagyasztani (ha hűtve maradtak). A hideg vízben felolvasztott rágcsálókat viszont nem szabad újra fagyasztani.

 

 

Élő eleség

 

A rágcsálók sok esetben sebesítettek már meg fogságban tartott kígyókat, néha akár halálos sérüléseket okozva. Ez általában akkor következik be, ha a rágcsálót felügyelet nélkül hagyják bent a terráriumban. Míg a fagyasztott/kiolvasztott változat biztonságos ilyen tekintetben. Az élő zsákmánnyal való etetés egyetlen módja, ha folyamatosan figyelünk és kivesszük a zsákmányállatot 15-30 perc múlva, ha nem eszi meg.

 

Ne kábítsuk el az élő prédát. Ez nem csak érzéketlen dolog, de előfordulhat, hogy hirtelen magához tér és az ijedtségtől megtámadja a kígyót.

 

Mit esznek még a királypitonok?

 

A különféle zsákmányállatok (valamint különböző méretek) felajánlása jó módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy változatos tápanyagokat kap.
Ami (még) adható:

  • patkány
  • egér
  • sokcsecsű egér
  • csibe
  • fürjcsibe

 

Meglepő lehet, hogy madarak is szerepelnek a listában, de a természetben fogyasztanak madarakat is, főleg a hímek, akik több időt töltenek a fákon. Nem minden királypiton kedveli az állandóan változó zsákmányt, ezért keressük meg azt, amit a legszívesebben fogad el.

 

Ha nem szívesen vásárolunk élő vagy fagyasztott eleséget, már erre is létezik alternatív megoldás, de talán hazánkban ez még nem túl népszerű. A Reptilinks kínál megoldást, nem csak kígyóknak, létezik szakállas agámák, kéknyelvű szkinkek és tejuk számára is. Különféle méretű és súlyú kolbászkák, melyek többféle húsból elérhetők. Bár nem minden kígyó fogadja el.

 

 

Kalcium és vitamin

 

A királypitonok egészben fogyasztják el zsákmányukat, így minden szükséges tápanyagot ebből kell kinyerniük. Előfordulhat, hogy a rágcsálók által nyújtott tápanyag rosszabb minőségű, mint amit a vadonban fogyasztanak. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kereskedelem számára tenyésztett takarmányrágcsálókból hiányoznak a létfontosságú tápanyagok, mint például a D-vitamin, ami negatívan befolyásolja a kígyók egészségét.

 

Fennáll annak a veszélye, hogy idővel tápanyaghiány alakulhat ki, még akkor is, ha a zsákmányt a legjobb helyről szerezzük be. Tehát hasznos lehet, ha időnként kalcium és vitamin por 50-50%-os keverékébe forgatjuk a felkínált eleséget. Ha nem használunk UVB izzót, akkor a kalcium por D-vitamin tartalmú legyen.

 

Hol etessünk?

 

Léteznek olyan nézetek, ami szerint a terráriumban való etetés egy „terrárium-agressziónak” nevezett jelenséget hoz létre. Ez nem alakul ki, ha van egy megszokott rutinunk, amikor a terráriumba nyúlunk (ahogy azt már a kézbevétel résznél említettük), pl. a fej megérintése, ebből tudni fogja, hogy kézbevétel vagy etetés következik.

 

A királypitonok lesből támadnak, ami azt jeleni, hogy nem mennek vadászni zsákmányukra, hanem megvárják, hogy az kellő távolságba kerüljön hozzájuk.

 

Ha terráriumon kívül etetünk, előfordulhat, hogy ezt stresszként éli meg a kígyó és akkor sem fog enni, ha éhes. Amennyiben ragaszkodunk a terráriumon kívül való etetéshez figyeljük meg állatunkat, hogy szívesen fogadja-e a táplálékot.

Én személy szerint egy nagy műanyag dobozban etetek, szerintem higiénikusabb, minden etetés után el tudom mosni, mert előfordul, hogy mindenféle nedveket szorongat ki a rágcsálókból. Papírtörlőt teszek a doboz aljára és beleteszek egy hajlított parafa bújót, ebbe kerül a kígyó. Nagyjából kora délután kapja meg az eleségét és dobozzal együtt egy meleg, nyugodt helyre teszem. Másnap délelőtt szoktam visszatenni a helyére. Mindig szívesen fogadja az eleséget, amint felé nyújtom kész lecsapni rá és soha nem fordult még elő, hogy visszaöklendezte volna, miután a helyére visszakerült.

De hangsúlyozom meg kell figyelni a reakciókat, a viselkedést, ahhoz, hogy ez a módszer stresszmentes lehessen az állat számára!

 

 

A táplálék visszautasítása

 

Alapvetően nem baj, ha kimarad egy-egy étkezés, ismertek arról, hogy válogatósak, ne gondoljuk azonnal, hogy valamit rosszul csinálunk. A téli hónapokban gyakoribb az eleség visszautasítása (az éjszakai hőmérséklet 22-23 °C vagy ez alá csökken), ilyenkor ne is vegyük kézbe olyan gyakran, mint szoktuk. Ajánljuk fel az ételt 10-14 naponként, amíg újra érdekelni kezdi az evés.

A természetben egy kifejlett királypiton évente átlagosan 10-szer eszik, és még a legtermészetesebb terráriumban élő kígyók is a legjobb gondoskodás mellett is „böjtölhetnek”, általában az év hűvösebb, szárazabb időszakában. Az 1000 gramm körüli fiatal felnőtt nőstényekre különösen jellemző ez, valamint, hogy addig hagyják abba az evést, amíg a tojások kikelnek. A hímek a szaporodási időszakban hajlamosak beszüntetni a táplálkozást.

A frissen kikelt kicsik akár néhány hétig is megtagadhatják az ételt, mert még tele vannak a tojásból származó táplálékkal.

Az újonnan vásárolt állatnak szüksége lehet egy kis időre, hogy hozzászokjon az új környezethez, ezután kezd el rendszeresen enni. Vásárláskor ne mulasszuk el megkérdezni mikor etették utoljára és ehhez tudunk igazodni.

Általában a vedlési időszak alatt sem esznek, amint a kígyó levedlett folytathatjuk az etetést.

Számoltak már be olyan esetről is, hogy a kígyó más színű egeret kapott és azt nem volt hajlandó megenni.

A leghosszabb böjtölési idő 22 hónap volt és ezt két királypitonnál is feljegyezték.

 

Mindaddig, amíg a kígyó nem veszít túl sok súlyt (a testtömeg több, mint 10%-a), és egyébként egészségesnek tűnik, nincs az aggodalomra. A súly mérésére egy digitális konyhai mérleg teljesen alkalmas, hetente mérjük. Ha 1-2 hónapig nem eszik, az még elfogadhatónak mondható.

 

Soha ne etessük erőszakkal őket, inkább keressünk fel egy szakembert vagy egy kígyókhoz értő állatorvost!

 

Visszaöklendezés

A királypitonokat megviseli a táplálék visszaöklendezése. Ha bármilyen okból megesik várjunk körülbelül másfél hetet az újabb etetés előtt és adjunk kb. egy hónapig kisebb eleséget a megszokottnál. Ha másodszor is jelentkezik ez a probléma, keressünk fel egy állatorvost.

 

Néhány módszert az evés ösztönzésére

Papírzacskó-módszer

A terrárium környezeti hőmérsékletét 29.5-32 ° C-ra kell emelni. Csináljunk papírlyukasztóval néhány lyukat egy nagy papírzacskóra. Helyezzük a pitont a zacskóba egy majdnem elválasztható patkánnyal együtt. Ez a méretű rágcsáló nem jelent fizikai veszélyt a kígyóra, mert még nem elég fejlettek a fogai, de elég mozgékony, hogy csábító választ keltsen. Tűzzük össze óvatosan a zacskó száját és tegyük be a terráriumba éjszakára. Ha a kígyó nem ette meg, ismételjük meg ezt hetente egyszer még 2 héten át. Ezután kipróbálhatjuk más zsákmányállatokkal is a módszert, pl. fagyasztott/kiolvasztott egérrel. Tapasztalt kígyótartók szerint ez a módszer működik a legjobban a legtöbb problémás evő számára, és ez lenne az első ajánlott alternatív etetési módszer.

 

Rágcsáló a lyukban-módszer

Vágjunk a kígyó körméretének felével megegyező lyukat egy kis műanyag vödör oldalára. Tegyünk bele egy kevés aljzatot, a felkínált préda ürülékét és egy már szőrös vagy majdnem elválasztott patkányt, zárjuk le és tegyük be a terráriumba. Ha a kígyó nem eszi meg egy éjszaka alatt, ismételjük meg ezt hetente egyszer még 2 héten át. Ismét változtathatunk eleségállatot. A bébi zsákmányok a félénk vagy stresszes kígyót táplálkozásra csábíthatják, mert tehetetlenek és kevésbé ellenállnak. Ez a módszer arra sarkallja a kígyó természetes vadászösztönét, hogy megtalálja a zsákmányt, és önállóan elejtse.

 

Ennek a módszernek egy másik változata, hogy a zsákmányt egy kartoncsőbe zárva tesszük be, ez egy barlangi alagútra hasonlít.

 

Levél/fű illat-módszer

Cseréljük ki az aljzatot száraz fű- vagy levélrétegre. Kínáljunk a kígyónak zsákmányt. Ha a kígyó elfogadja a zsákmányt, fokozatosan cseréljük ki a levél/fű aljzatot a szokásos aljzatra, míg végül csak az marad.

 

Kondíció

 

Nehéz megmondani, hogy elhízott-e, de nem lehetetlen. Ha egy egészséges királypiton képzeletbeli keresztmetszetét nézzük, akkor az oldalain kerek, a tetején (a gerincen) gyengéd csúcs található. A kiemelkedő gerinc azt jelenti, hogy a kígyó nem eszik eleget, a láthatatlan gerinc pedig azt, hogy a kígyónak kevesebbet kell ennie.

 

Az elhízás elterjedt probléma a kedvtelésből tartott kígyók körében, de különösen ennél a fajnál.

 

Sovány:

  • a nyak vékony és ráncos
  • a testen nincs vastag pont
  • a gerinc csúcsos és látható
  • a gyomor homorú vagy lapos
  • farok vékonyabb a kloáka előtt, mint utána

Karcsú:

  • a nyak karcsú és némileg ráncos
  • a testen van egy enyhe vastag pont
  • a gerinc látható, de nem csúcsos
  • a gyomor lapos, nem homorú
  • a farok fokozatos, de vékony
  • a fiatal példányok felépítésére hasonlít

Ideális:

  • a nyak karcsú, de sima, telt
  • a test láthatóan vastag
  • a gerinc lekerekített, háromszög alakú
  • a gyomor nem beesett
  • amikor feltekeredik nincsenek zsírredők a testen
  • a farok fokozatosan szélesedik a test felé és a végéig egyenletes

Túlsúlyos:

  • a nyak vastag és tömör
  • a fej kisebb, mint a test legvastagabb pontja
  • a gerinc kerek, alig látható
  • ráncok jelennek meg a testen, amikor feltekeredik
  • a farok nyilvánvaló zsírfelhalmozódással rendelkezik a kloáka előtt

Elhízott:

  • a nyak látványosan túl kövér
  • a fej jelentősen kisebb, mint a test legvastagabb pontja
  • a gerinc egyáltalán nem látható
  • nagy zsírhurkák jelennek meg a testen, amikor feltekeredik
  • a farok hatalmas zsírfelhalmozódással rendelkezik a kloáka előtt

 

 

A rendszertelen etetés kockázata

 

A vadonban nincs egy ütemterv, amit követnek a kígyók, minden lehetőséget meg kell ragadniuk, ha enni akarnak. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan figyelnek és nem mulasztanak el egy alkalmat sem, ha táplálékszerzésre adódik lehetőségük. Amikor rendszertelenül etetik őket fogságban, ösztönösen felerősödik táplálékszerzési ingerük, és általában aktívabbak lesznek, mert keresik az élelemhez jutás lehetőségét. A rendszertelenség nem egyenlő a változatossággal. Feldobhatjuk etetésüket, ha változtatunk:

  • az eleségen (pl. nem mindig egeret kap)
  • az eleség méretén (ésszerű kezetek között)
  • az eleség „állagán” (élő vagy fagyasztott)
  • az etetési időszakon (ne mindig ugyanabban a napszakban etessünk)
  • az etetések közt eltelt időn (természetesen maradjunk a határértékeken belül)
  • hogyan kapja meg (csipeszből vagy elrejtsük a terráriumban)

 

 

 

Forrás:

képek/google