Címke: agáma

Rendezés
Gondozás | 2021.November 13.

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 4. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

Ebben a részben válaszokat találunk arra a kérdésre, hogy a bizonyos életszakaszokban milyen táplálékra van szükségük, tudtátok pl., hogy nem csak rovarokkal táplálkoznak?

A vadon élő ázsiai víziagámák élvezik a vadászatot, ezért élő rovarokat kell adni nekik. Elsősorban rovarevők, ami azt jelenti, hogy sokféle rovar fogyasztásából nyerik a tápanyag nagy részét. Azonban növényeket, gyümölcsöket és kisebb állatokat is esznek. Megunhatják, ha minden nap ugyanazt kapják, ezért fő a változatosság.

Tovább
Gondozás | 2021.November 12.

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 3. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

Válaszokat találtok arra, hogy mekkora hely kell nekik, milyen meleg és párás környezet, kell-e UVB izzó és egyéb tartási kérdésekre.

Az ázsiai víziagámák gondozása nem könnyű, mert igényeik nagyon specifikusak. Fán élő gyíkok, vagyis szeretnek mászni és magasan lenni, de kedvelik a vizes közeget is. Ahhoz, hogy lehetőségük legyen természetes viselkedésük gyakorlására egy nagy méretű terráriumra lesz szükség, amiben egy medence is kialakításra kerül.

Tovább
Gondozás | 2021.Október 24.

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 2. – KEZESSÉG, A NEM MEGHATÁROZÁSA

Egy viszonylag nagyra növő gyíknál fontos szempont, hogy kezelhető legyen és tisztába legyünk a méreteivel.

Az ázsiai víziagámák intelligensek és nagyszerű házikedvencek lehetnek. Azonban nem mindenkinek valók. A baba víziagámák általában nem harapnak, de kerülni kell a túlzott kézbevételt, amíg meg nem szoknak minket.

Tovább
Gondozás | 2021.Október 22.

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 1. – ALAPOK

Ebben a fejezetben megismerhetitek az Ázsiai víziagáma történetét, fizikai adottságait, temperamentumát és viselkedését.

Az Ázsiai víziagáma (lat.: Physignathus cocincinus, eng.: Asian/Green/Chinese water dragon) nagyon impozáns háziállat, de nagy helyre van szükségük és speciális gondozási igényeik vannak, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy boldog életük lehessen. Ha már hozzászoktak jelenlétünkhöz, általában szelídek és könnyen kezelhetők.

Tovább
Magazin | 2021.Január 12.

A Metabolikus csontbetegség (MBD)

Már sokszor esett szó erről a betegségről, a kiváltó okairól és a következményeiről. Az alábbiakban átfogóan összeszedjük a hozzá kapcsolódó adatokat.

A Metabolikus csontbetegség - Metabolic Bone Disease (MBD) másik elnevezése a Táplálkozási másodlagos-hiperparatireózis (Nutritional Secondary Hyperparathyroidism - NSH). Ez egy összetett betegség, amelyet általában a hüllőknél diagnosztizálnak, ezen belül is leggyakrabban a gyíkoknál és a teknősöknél fordul elő.

Tovább
Magazin | 2019.November 20.

A telepes agámák átköltöztek Afrikából Floridába

Floridában a telepes agámákat nevezik még afrikai szivárványgyíknak, a városokban lehet látni őket sziklákon, falakon, járdákon, tetőkön és fákon.

Ezt a Floridában nem őshonos gyíkot először 1976-ban látták ott. A helyi hatóságok szerint az elterjedési területe azóta egyre nő. Ezek a gyíkok a nyugat-afrikai és a kelet-afrikai alfajokból származnak.

Tovább
Magazin | 2019.November 19.

Túl lehet adagolni a kalciumot? Igen!

Sajnos árthatunk is azzal, ha nem tartjuk be a megfelelő adagolási útmutatókat.

Ez év elején Sunny hátsó lábai lebénultak. Nagyon nehezen mozgott, nem volt képes megtartani a saját súlyát és a hátára fordult, amikor megpróbált mozogni. Miután megvizsgálták a tartási körülményeit és az étrendjét kiderült, hogy metasztatikus kalcifikációban szenved, amit a D3-vitamin túlzott adagolása okozhat.

Tovább
Magazin | 2019.November 18.

Elakadt tojások egy sisakos kaméleonban

Sajnos sok állat veszíti életét emiatt.

A hüllők nőstény egyedei még hím jelenléte nélkül is képesek (terméketlen) tojásokat rakni, mint a madarak. A sisakos kaméleonok (Chamaeleo calyptratus) különösen termékeny tojásrakók.

Tovább
Magazin | 2019.Április 25.

Begyulladt pórusok eltávolítása műtéti úton (Szakállas agáma)

Normál esetben a pórusok szemmel láthatóak, de nem okoznak egyéb problémát.

Ez a szakállas agáma (Pogona vitticeps) megduzzadt pórusai miatt került be az ausztráliai The Unusual Pet Vets rendelőjébe. Új tulajdonosai nemrég fogadták örökbe és aggódtak a hátsó lábai látható duzzanatok miatt, így egyből orvoshoz fordultak. A dudorok okozója nagyon súlyos és összetett belső combi póruselzáródás, ami már a mozgását is korlátozta.

Tovább
Gyíkok | 2018.Szeptember 30.

Moloch, a Tüskés Ördög

Moloch horridus, nevét a rettenetes kánaáni istentől Moloch-tól kapra, a horridus jelentése tüskés vagy rettenetes.

A tüskés ördögöket széles körben hasonlították össze a Phrynosoma (Békagyík) fajokkal, észak-amerikai békagyík fajokkal. A tüskés ördögök és a Phrynosoma fajok példák egy konvergens evolúcióra, egy erősen páncélozott, lassan mozgó, testhőmérsékletet változtató, hangyász gyík csoport felé.

Tovább
25 találat