Az Ázsiai víziagáma gondozása / 1. – ALAPOK

2021.Október 22. 15:30 | Szerző: LM

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 1. – ALAPOK

ALAPISMERETEK, TUDNIVALÓK

 

Bevezetés

 

Az Ázsiai víziagáma (lat.: Physignathus cocincinus, eng.: Asian/Green/Chinese water dragon) nagyon impozáns háziállat, de nagy helyre van szükségük és speciális gondozási igényeik vannak, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy boldog életük lehessen. Ha már hozzászoktak jelenlétünkhöz, általában szelídek és könnyen kezelhetők.

Míg időnként harcolnak vagy versengenek egymással a felsőbbrendűségért, ritkán agresszívak az emberekkel szemben. Ha megijednek, tátott szájjal fenyegetőzhetnek, amit ritkán követ valódi támadás vagy farkukkal csapkodhatnak. Ha félnek sötétebb lesz a színük, és megpróbálnak elbújni egy növény mögé vagy a vízben, vagy egyszerűen csak elszaladnak.

 

Története

 

Az ázsiai víziagámák a délkelet-ázsiai kontinensről, Thaiföldről, Dél-Kínából, Vietnamból és Kambodzsából származnak. Trópusi széles levelű erdőkben élnek, édesvízi tavak és patakok partján. Fán élő fajként idejük nagy részét a fákon töltik, bár, ha megriadnak az alattuk lévő vízbe ugranak, ezért ügyes úszók is. A fenyegetés elmúltáig a víz alatt maradnak, néhányukról ismert, hogy akár 90 percig is visszatartják a lélegzetüket.

 

Napjainkban is megesik, hogy vadon befogott példányokat kínálnak a kereskedők, ezek az állatok általában súlyos bélparazita fertőzéstől szenvednek. Az sem ritka, hogy hegek, vágások vagy nyílt sebek vannak az orrukon és az alsó állkapcsukon attól, hogy arcukat a ketrecek rácsához dörzsölik, amikor menekülni próbálnak. Elérhetők tenyésztett példányok is, ugyan kis számban, de náluk ritkák a parazitafertőzések és sérülések, valamint kevésbé stresszesek. Általában a tenyésztett állatok többe is kerülnek, de a tudat, hogy egy egészséges víziagámát vásárolunk kiegyenlíti a költségeket.

 

Megjelenés

 

Általában élénkzöldek, éles fehér jegyekkel az állkapocs alatt és sötét csíkokkal a szemvonal közelében és a farkán lefelé haladva. Torkuk élénksárga, narancssárga vagy rózsaszín. Tüskék futnak végig a fejükön, a gerincükön és a farkukon. A farok nagyon hosszú, gyakran a teljes hosszának 70-75%-a. Ezt fegyverként használják a ragadozók ellen, valamint egyensúlyozásra futás, mászás vagy úszás közben.

A frissen kikelt víziagáma testének felső felülete barnás-zöld, míg az alhasi terület a halványzöldtől a fehérig terjedő. A világos színű fehér vagy bézs csíkok függőlegesen futnak a test mindkét oldalán, barna és zöld csíkos a farok, a szemek nagyon nagyok és rövid a pofa. Miután körülbelül 25 cm-re nőtt, és néhányszor levedlett, a felsőtest színe világoszöld lesz, ami a víz-zöldtől a menta-zöldig terjedhet.

A nyelv vastag és széles, egy nagyon apró villával végződik. Ragadós felülete segít a zsákmány megfogásában és megtartásában, a fogai kicsik és hegyesek. Fogyaszt növényeket, de leginkább rovarokra, kisemlősökre vagy akár kis halakra vadászik.

Egyelőre nem ismertek valódi színváltozatok.

 

Méret

 

  • a kifejlett hímek körülbelül 90 cm hosszúra nőnek
  • a felnőtt nőstények körülbelül 60 cm hosszúra és kb. 1 kg a súlyuk
  • a kikelő kicsik körülbelül 2.5 cm-esek az orruktól a kloákáig, és 12-15 cm a teljes hosszuk

 

Egy-két éves koruk körül érik el felnőtt méretüket, de csak két-három éves korukban válnak ivaréretté.

 

 

Élettartam

 

Megfelelő gondozás mellett átlagosan 10-15 évig élnek. Bár néhány példány több, mint 20 évet élt.

 

Temperamentum és viselkedés

 

Nagyon aktívak a környezetükben, és szeretnek sziklákra, fákra, ágakra vagy növényekre mászni. Jó úszók is, és örülnek, ha víz is van a kifutójukban. Elengedhetetlen, hogy lehetőségük legyen ezekre a tevékenységekre fogságban is.

 

Az ázsiai víziagámák társaságkedvelők. Ideális párban vagy kis csoportokban tartani őket. Csoportban elhelyezve hierarchiát alakítanak ki, ahol az egyik gyík dominanciát mutat a többi felett. Jellemzően a legnagyobb gyík lesz a domináns.

Elsősorban olyan fizikai mozdulatokkal kommunikálnak egymással, mint a „fekvőtámasz” és a bólogatás.

 

Nem jellemző rájuk az agresszió. Általában elrejtőznek vagy elmenekülnek, - ahelyett, hogy támadnának – mindaddig, míg látnak egy menekülőutat.

Az agresszió jelei a következők lehetnek:

  • a torkuk felpuffasztása
  • csapkodnak a farkukkal
  • próbálnak harapni

 

A téli hónapokban „fél-hibernációs” állapoton esnek át, így aktivitásuk szintje és táplálékfelvételük csökkenni fog a hidegebb hőmérséklet beálltával. Ez egy természetes és normális évenkénti folyamat.

 

Vásárlás

 

Ha egy intelligens és szimpatikus gyíkot keresel, sok egyedi tevékenységgel és viselkedéssel, ez a faj nagyszerű választás lehet.

Azonban agy mérete miatt nem minden állatkereskedésben található meg. A legjobb, ha tenyésztőtől vásárolunk, mert nem megfelelő tartás esetén hajlamosak a betegségekre.

 

Mivel számos egészségügyi problémára hajlamosak (és bonyolult tartási/táplálkozási szükségleteik vannak), általában nem javasolt első hüllős gazdik számára. Akik már rendelkeznek hüllőtartási tapasztalattal, következetesek, és szorosan figyelemmel kísérik igényeiket inkább azok válasszák.

 

Érvek és ellenérvek az ázsiai víziagáma mellett/ellen:

Pro:

  • nagyon aktív és energikus
  • feltűnő zöld színe van és nagyon látványos
  • intelligens és sok egyedi viselkedési formái vannak

Contra:

  • nagy méretű terráriumot igényel
  • magas hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítani
  • hajlamos az egészségügyi problémákra

 

 

 

 

Forrás:

  • képek/google