Az Ázsiai víziagáma gondozása / 2. – KEZESSÉG, A NEM MEGHATÁROZÁSA

2021.Október 24. 10:00 | Szerző: LM

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 2. – KEZESSÉG, A NEM MEGHATÁROZÁSA

KEZESSÉG, A NEM MEGHATÁROZÁSA

 

Kézhez szoktatás

 

A kézhez szoktatás menete szinte megegyezik a zöld leguánokéval, de nekik jobb a természetük. Fontos, hogy már fiatalon kezdjük meg a szoktatást.

 

Az ázsiai víziagámák intelligensek és nagyszerű házikedvencek lehetnek. Azonban nem mindenkinek valók. A baba víziagámák általában nem harapnak, de kerülni kell a túlzott kézbevételt, amíg meg nem szoknak minket.

Ösztönösen azonnal kézbe akarjuk venni őket és megsimogatni. Javaslatunk szerint ezt ne tegyük. Időbe telik megszelídíteni. Fontos a türelem és hogy fokozatosan, lépésről lépésre haladjunk.

 

A kézhez szoktatás menete

Egy olya szobába tegyük az új állatot, ahol sokat lát minket mozogni. Hagyjuk, hogy megfigyelje, amikor enni adunk neki. Beszéljünk hozzá, hogy megismerje a hangunkat. Nyugodtan nyúljunk be hozzá és cseréljünk vizet, távolítsuk el a szennyeződéseket és tevékenykedjünk körülötte, pl. olvassunk, dolgozzunk a számítógépen stb.

De egyelőre ne érjünk hozzá és ne vegyük kézbe. Hogy miért? Hagyjunk időt, hogy megszokjon minket, a mozdulatainkat és a hangunkat, hogy mindezek nem jelentenek rá fenyegetést. Az ázsiai víziagámák kíváncsi állatok és ha megszoknak, akkor inkább figyelnek minket és nem rejtőznek el, amíg a közelben vagyunk.

 

Nagyon táplálék-orientált állatok, és ha táplálékadót látják bennünk, hamarabb elkezdenek megbízni. Amint megnyugszanak, merészebbek lesznek, és hamarosan elkezdenek jönni hozzánk, amikor ételt viszünk nekik. Végül előfordulhat, hogy a kezünkre vagy a karunkra ugranak, amikor benyúlunk a terráriumba.

 

Eljött annak az ideje, hogy megtegyük a következő lépéseket. Hagyjuk, hogy a karunkon maradjon és beszéljünk hozzá, majd próbáljuk meg finoman megsimogatni a hátát vagy az oldalát. Fontos, hogy megvárjuk, hogy ők kezdeményezzenek. Ha szépen fokozatosan haladunk elérhetjük, hogy megbízzanak bennünk és ha meglátnak a terrárium felé közeledni, egyből odajönnek.

 

Mennyi idő, mire szelíd lesz?

Előfordulhat, hogy hónapokba is beletelik, míg eredményeket érünk el, de legyünk türelemmel, megéri! Örömteli érzéssel fog eltölteni, amikor egy ilyen csodálatos hüllő a bizalmába fogad.

 

Mennyit lehet a kezünkben?

Víziagáma tartók arról számoltak be, hogy ha minden nap kézbe vesszük őket, akkor engedelmes és barátságos marad. Mindaddig jól tűrik a kézbe vételt, amíg nem érzik magukat korlátozva vagy sarokba szorítva.

Minden nap 5-10 percet foglalkozzunk velük, és lassan lehet növelni az időt (ahogy magabiztosabbá válik). A kézbevételt be kell vezetni a napi rutinba, ösztönözhetjük finomságok felhasználásával.

 

Hogyan vegyük fel?

Két kézzel kell tartani a felnőtt víziagámákat. Ne nyúljunk feléjük felülről, mert azt támadásnak értelmezhetik. Csúsztassuk egyik kezünket a hasuk alá, a másikat pedig a farok támasztására használjuk.

Soha nem szabad visszatartani vagy lenyomni őket, mert ez sok stresszt okoz számukra. Tilos a farkukánál fogva felemelni őket, mert védekező mechanizmusként leeshet.

 

 

Az ázsiai víziagáma nemének meghatározása

 

Az ázsiai víziagáma nemének ismerete fontos, ha egynél többet szeretnénk ugyanabban a terráriumban tartani.

  • Két kifejlett hím harcolni fog egymással, és ezek a harcok gyakran súlyos sérülésekkel vagy akár halállal végződnek.
  • Két nőstény általában kijön egymással, de köztük is kialakulhatnak területi viták, és jobb, ha egyedül vannak.
  • Ha több víziagámát tartunk egy nagy kifutóban, a legjobb arány egy hím mellé két-három nőstény.

 

Nemi jellegek

Szinte minden ázsiai víziagáma nősténynek tűnik, amíg el nem éri a 35-40 cm-es nagyságot, ekkor a hímek nagyobb fejet, állkapcsot és magasabb nyakszirti tüskéket kezdenek el növeszteni.

 

Hím:

  • nagyobb tüskék vannak a gerincük mentén
  • sokkal szélesebb a fejük
  • a combjuk belsején elhelyezkedő pórusaik nagyobbak
  • fekete foltok vannak a hátukon és élénk narancssárga a torkuk

Nőstény:

  • tüskéik sokkal kisebbek
  • a nyakszírt kevésbé karakteres
  • a combjuk belsején elhelyezkedő pórusaik alig láthatók
  • jellemzően kék csíkok vannak a hátukon és élénk rózsaszín a torkuk

 

A nem tenyésztésre szánt nőstényeket javasolt ivartalanítani, a későbbi tojásrakási problémák elkerülése érdekében.

 

 

 

 

Forrás:

  • képek/google