Címke: őshüllő

Rendezés
Kétéltűek | 2018.Május 30.

Magyarországi kétéltűfajok / 31. Erdei béka (Rana dalmatina)

A meleg idő beálltával egyre többet találkozhatunk különféle hüllő és kétéltű fajokkal.

Országunk jelenlegi területén 16 őshonos hüllő- és 18 kétéltűfaj található meg vadon. Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett!

Tovább
Magazin | 2017.Június 20.

A trópusi nap alatt mumifikálódott egy kaméleon

Még a forró környezethez alkalmazkodott hűlők is szenvedhetnek a hő-stressztől, a szakértők szerint ezt a globális felmelegedés okozza, ami aggodalomra ad okot.

A kiszáradás szörnyű halál, mégis gyönyörűen konzerválja a testet.

Ez lett a szerencsétlenül járt indiai kaméleon (Chamaeleo zeylanicus) sorsa, amely életét vesztette, feltehetően utolsó erejéből megpróbált inni a csapból, de sajnos elzárták.

Tovább
Magazin | 2017.Június 04.

Harmadik szem, a természetfeletti hatalom

Mi lehet az a pici fekete folt a fiatal gyíkok fején?

A fejtetői szem, harmadik szem vagy tobozszem kialakulása visszanyúlik egészen a Paleozoikumba (Óidő), ahol az állatvilágot az ízeltlábúak és a halszerű ősgerincesek képviselték. Az ősgerincesek feltehetőleg két pár szemmel rendelkeztek, volt két oldalsó szemük és két fejtetői szemük.

Tovább
Magazin | 2017.Június 04.

Hidasgyíkok, a kezdet

Élő kövületek.

A hagyományos rendszerekben a hüllők (Reptilia) osztálya négy rendre tagolódik: a teknősök (Testudines), a krokodilok (Crocodylia), a hidasgyíkok (Sphenodontia) és a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjeire. A pikkelyes hüllők rendje tovább tagolható a gyíkok (Sauria vagy Lacertilia), az ásógyíkok (Amphisbaenia) és a kígyók (Serpents vagy Ophidia) alrendjeire.

Tovább