Címke: leguán

Rendezés
Magazin | 2021.Január 12.

A Metabolikus csontbetegség (MBD)

Már sokszor esett szó erről a betegségről, a kiváltó okairól és a következményeiről. Az alábbiakban átfogóan összeszedjük a hozzá kapcsolódó adatokat.

A Metabolikus csontbetegség - Metabolic Bone Disease (MBD) másik elnevezése a Táplálkozási másodlagos-hiperparatireózis (Nutritional Secondary Hyperparathyroidism - NSH). Ez egy összetett betegség, amelyet általában a hüllőknél diagnosztizálnak, ezen belül is leggyakrabban a gyíkoknál és a teknősöknél fordul elő.

Tovább
Gondozás | 2020.Október 08.

A Zöld leguán gondozása / 5. – BETEGSÉGEK

Milyen betegségek fenyegetik a zöld leguánokat?

A zöld leguánok sokáig élnek, de -főleg a fiatalok- könnyen megbetegedhetnek.

Ha az alapvető egészségügyi tételeket betartjuk és mégis úgy látjuk, hogy valami nincs rendben az állatunkkal, akkor egy kicsit mélyebbre kell ásni.

Fontos, hogy minél hamarabb észleljük, hogy ha valami nincs rendben és orvoshoz forduljunk.

Tovább
Gondozás | 2020.Október 07.

A Zöld leguán gondozása / 4. – EGÉSZSÉGÜGY

Egészségük megőrzéséshez ez is hozzátartozik!

Ha egészségük megőrzésének alap lépéseit betartjuk és a cikkben felsorolásra kerülő dolgokra is odafigyelünk, zöld leguánunk hosszú és boldog életet élhet meg velünk.

Tovább
Gondozás | 2020.Október 05.

A Zöld leguán gondozása / 3. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

Mit is esznek ezek a nagy gyíkok?

A leguán egészségének kulcs a friss élelem és a változatosság. A zöld leguánok szigorúan növényevők és minden nap étkeznek. Kerülik az állati fehérjét, köztük a rovarok fogyasztását is. Valójában a magas fehérjetartalmú étrend egészségügyi problémákat okoz, például veseelégtelenséget, de akár halált is.

Tovább
Gondozás | 2020.Október 03.

A Zöld leguán gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

Valójában mekkora hely kell egy kifejlett zöld leguánnak?

A zöld leguánok (ahogy nevük is tükrözi) a természetben zöld színben fordulnak elő, ami segíti őket, hogy könnyedén elrejtőzzenek a fák levelei között. Az élettér kialakítása során arra kell törekedni, hogy a természetes élőhelyének megfelelő környezetet alakítsunk ki. Tehát Dél-Amerika trópusi esőerdejét kell a szobánkba varázsolni.

Tovább
Gondozás | 2020.Október 01.

A Zöld leguán gondozása / 1. – ALAPOK

Mit kell tennem, hogy kézhez szokjon?!

A Zöld leguánok (Iguana iguana) nagyon népszerű házikedvencek, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mekkorára is nőnek és ehhez szükség van a megfelelő előkészületekre. Sokáig élhetnek és nagyon erősek lehetnek a kellő gondozás mellett, ezért fontos az elhivatottság, amellyel kiskoruktól kezdve hozzájuk állunk. 

Tovább
Magazin | 2019.November 18.

Elakadt tojások egy sisakos kaméleonban

Sajnos sok állat veszíti életét emiatt.

A hüllők nőstény egyedei még hím jelenléte nélkül is képesek (terméketlen) tojásokat rakni, mint a madarak. A sisakos kaméleonok (Chamaeleo calyptratus) különösen termékeny tojásrakók.

Tovább
Magazin | 2019.Július 13.

A floridaiak szabadon megölhetik a zöld leguánokat

Leguán invázió Floridában.

 

 A zöld leguánok (Iguana iguana) elbűvölő teremtmények. Egy tüskesor van a hátukon, másfél méteresre nőnek.  A testhőmérséklet szabályozása érdekében beépített ventilátorral rendelkeznek, amit toroklebenynek hívnak. Képesek úszni édes vagy sós vízben is, és megélnek a szárazföldön. Remek ízlésük van, megeszik a hajtásokat, leveleket, gyümölcsöket és a  virágokat is, mint a jázmin, az orchidea, a rózsa.

Tovább
Magazin | 2019.Január 22.

Tilos a tűzijáték használata a Galápagos-szigeteken, a vadon élő állatok védelmében

A Galápagos-szigetek hatósága betiltotta a tűzijátékok eladását és használatát a szigetvilágban, hogy megvédjék az egyedülálló állatvilágot.

A természetvédők szerint a pirotechnikai hatások után a főbb problémák a tachycardia és más szívbetegségek, stressz, szorongás, viselkedésük megváltoztatása és a faj túlélésének veszélyeztetése.

Tovább
Magazin | 2019.Január 18.

Több, mint 1400 Varacskosfejű leguánt telepítettek vissza a Santiago-szigetre

A legutolsó időpont, mikor élő példányokat figyeltek meg a Santiago-szigeten 1835-ben volt, Charles Darwin látogatása során. Az évek alatt a populációt elpusztították a betelepített fajok, mint például a vaddisznók.

A Galapagos Nemzeti Park Igazgatósága (GNPD) nemrégiben 1436 varacskosfejű leguánt (Conolophus subcristatus) telepített át az Észak-Seymour-szigetről Santiago-szigetére, részben a sziget folyamatos ökológiai helyreállításának megkönnyítésére. A kutatások jelzik, hogy az első varacskosfejű leguánok közel 200 éve élnek a szigeten.

Tovább
20 találat