Tilos a tűzijáték használata a Galápagos-szigeteken, a vadon élő állatok védelmében

2019.Január 22. 21:05 | Szerző: LM

Tilos a tűzijáték használata a Galápagos-szigeteken, a vadon élő állatok védelmében

A Galápagos-szigetek hatósága betiltotta a tűzijátékok eladását és használatát a szigetvilágban, hogy megvédjék az egyedülálló állatvilágot.

 

Azokra a tűzijátékokra nem vonatkozik a tiltás, amelyeknek csak fény hatása van, de hangot nem adnak ki.

 

A természetvédők szerint a pirotechnikai hatások után a főbb problémák a tachycardia és más szívbetegségek, stressz, szorongás, viselkedésük megváltoztatása és a faj túlélésének veszélyeztetése.

 

Emberek ezrei látogatnak el a szigetre évente, a biológiai sokféleség és az érintetlen környezet miatt.

 

“Ajándék a világnak”

 

A Galápagos-szigetek mintegy 1000 km-re fekszenek Ecuador szárazföldi partjától. A mintegy 130 kisebb szigetből álló helyen a növények és az állatok 5 millió évig tudtak fejlődni nagy ragadozók nélkül, lehetővé téve az egyedülálló ökoszisztéma fejlődését.

 

A világ legszebb részeit a turisták veszélyeztetik. “Ez egy ajándék a természet megőrzésére,  Ecuador-ért és a világért.” - írta Lorena Tapia, a helyi önkormányzat elnöke.

 

Az ökoszisztémák olyan érzékenyek, mint amilyennek a  Galápagos-szigeteké tűnik, különösen az egyedülálló állatvilága.

 

A hatóságok azt is elmondták, hogy a tűzijátékok évente sok sérülést okoztak, különösen a gyermekek körében. A nyilatkozat azt is kimondta, hogy a tűzijátékokban használt vegyi anyagok szennyezik a vizet és a levegőt.

 

A tűzijáték elleni kampány 2017-ben kezdődött. Az rendszabály azonnali hatállyal életbe lépett, és megtiltja a tűzijátékok szigetekre történő szállítását, valamint eladását és használatát.

 

Az Ecuadori kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol az érzékeny ökoszisztémák védelmére.

 

Az egyszer használatos műanyag palackokat is betiltották a szigeteken, melyeken 25.000-en élnek.

 

A Galápagos-szigeteken megtalálható őshonos fajok, beleértve a leguánokat és a teknősöket is, kulcsszerepet játszottak Charles Darwin evolúciós elméletének kidolgozásában.

 

 

 

 

Forrás:

  • bbc.com
  • havanatimes.org
  • google/képek