Sokkoló jelentés a hatalmas, illegális teknős kereskedelmi hálózatról

2019.Január 25. 20:45 | Szerző: LM

Sokkoló jelentés a hatalmas, illegális teknős kereskedelmi hálózatról

A közelmúltban fellépő szúrópróba szerű ellenőrzések több tucat letartóztatást eredményeztek és hüllők ezreit foglalták le.

 

Kuala Lumpurban, egy elegáns szállodai szobában egy 35 éves, sötét kigombolt inget viselő férfi csak mosolygott. Két bőröndjét 55 élő teknőssel tömte ki, és abban reménykedett, hogy el tudja adni őket.

Figyelte az ügyfeleit, egy rövidnadrágot és sneakert viselő férfi gondosan megvizsgálta a hüllőket, amik a hotelszoba szőnyegén másztak.

Bakrudin Ali Ahamed Habeeb, körülbelül hét hónappal korábban a facebookon tett közzé egy posztot, hogy hüllőket ad el, ami alatt beszélgetés és alkudozás indult. Most már csak Habeeb-nak az kellett bizonyítania, hogy az állatok jó egészségi állapotban vannak, így átadhatja őket a kereskedőknek.

 

2017 májusában volt a nagy leleplezés napja.

 

Amikor a látogatója elhagyta a szobát Habeeb nem nézett fel és úgy tűnt egy újabb vevő érkezik. De néhány perc múlva a Malajziai Vadvilág és Park Minisztériumának ügynökei elárasztották a szobát. Kiderült, hogy a potenciális vevő egy titkos ügynök volt, egy hágai nonprofit szervezeté, amely az illegális állatkereskedelem mögött álló bűnözői hálózattal foglalkozik. A helyi törvény végrehajtó hatóság emberei a másik szobában várakoztak, hogy elfogják Habeeb-et, ha illegális kereskedelmet folytat a fekete taviteknősökkel (eng.: black pond turtle lat.: Geoclemys hamiltonii ), amelyek Indiában, Pakisztánban és Bangladesben találhatók meg, és nemzetközi kereskedelmük tilos.

 

A Wildlife Justice Commission által szolgáltatott és december 6-án közzétett jelentésben leírt bizonyítékok alapján Habeeb - egy indiai állampolgár, aki már régóta csempészett Indiából Malajziába teknősöket- 24 hónap börtönbüntetést kapott. Egyike volt annak a  30 személynek, akiket a kétéves vizsgálat során letartóztatott hüllők csempészete miatt.

 

A nyomozás több mint 6.000 teknős elkobzását eredményezte és sok védett faj volt köztük. 30 embert tartóztattak le ezen állatok kereskedelme miatt Malajzia, India és Banglades szerte. Ötöt közülük már elítéltek és börtönbüntetést kaptak Malajziában.

 

A legszélsőségesebb esetben több mint ezer indiai csillagteknőst (Geochelone elegans) foglaltak le Kuala Lumpurban és két embert tartóztattak le. Az egyik ilyen férfi 24 hónap börtönbüntetést kapott. A másik egyén nem jelent meg a bíróság előtt, ellene elfogatóparancsot adtak ki.

 

A vizsgálatok elsősorban Délkelet-Ázsiára összpontosítottak, az illegális állatkereskedelem fő célpontjára, de olyan területekre is kiterjedt, mint Kamerun és Hollandia. Együttesen a nyomozóknak kínált teknősök nagykereskedelmi értéke elérte a 3 millió dollárt, ami sokkal több volt a kiskereskedelmi piacon.

 

KERESKEDELMI PONTOK

 

A Wildlife Justice Commission (WJC) két éven keresztül végzett titkos nyomozást, hogy információkat gyűjtsön az illegális teknő kereskedelemről. Vevőnek adták ki magukat, így hozzáférést szereztek a kereskedelmi hálózatról. A WJC nyomozásai segítették a helyi bűnüldöző szervezeteket több ezer állat lefoglalásában és az állatkereskedők letartóztatásában.

Jelölések:

szürke rombusz: Repülőtér, ahol a legnagyobb számban foglaltak le állatokat.

fekete négyzet: 100db megvételre kínált állat.
 

Több tucat nyomozó, elemző és titkos ügynök több úgy találta, hogy a teknősök a legtöbb esetben Indiából, Pakisztánból és Madagaszkárról csempészték ki és úti céljuk Kína és Hong Kong volt. A megvételre kínált fajok között a legnagyobb számban azok voltak, amelyek veszélyeztetett státuszba tartoznak a csökkenő számuk miatt, mint például az indiai csillagteknős és a fekete taviteknős.

A nyomozóknak több mint 1.500 sugarasteknőst (Astrochelys radiata) kínáltak megvételre - Madagaszkáron őshonos faj, súlyosan veszélyeztetett státuszban szerepel és CITES által tiltott mindenféle vele való kereskedelem.

 

A jelentés részletesen feltárta a korrupció mértékét és szervezettségét, amely az illegális kereskedelem motorja. Meghatározták, mely repülőtereken bonyolítják a legnagyobb kereskedelmi forgalmat. Ehhez a munkához a csapat a megrendelők által megosztott csempészek útvonalait használta - leírja, hogy a “termékeket” hogyan lehetne áthelyezni egyik területről a másikba. Összehasonlítottak az árutovábbításban részt vevő tranzit pontokat és az ott megfigyelt alacsony számú letartóztatásokat, lényegében alátámasztást nyet, hogy valakit valószínűleg lefizetnek, hogy félre nézzen.

 

Az emberek egyetértenek azzal, hogy a vadvilág ellen elkövetett bűncselekmények mögött a korrupció áll. A nyomozók célja, hogy ez minél magasabb körökbe eljusson, akiknek van befolyása tenni az ügy érdekében.

 

HOGYAN VAN JELEN A KORRUPCIÓ A KERESKEDELEMBEN

 

Az illegális kereskedelem nem létezne korrupció nélkül. A WJC vizsgálata szerint minden szinten megvannak a tisztességtelen emberek, beleértve a vadon élő állatok védelmével megbízott egyes szervezeteket is. A korrupt tisztségviselők közül sokan áruszállítási csomópontokban dolgoznak, és a csempészeket fedezik.

Jelölések:

zöld nyíl: Tiszta csempészútvonal.

piros szaggatott nyíl: Kockázatos csempészútvonal.

négyzet: A WJC által feljegyzett példa korrupcióra.

India: Sok csempészett állat Indiából, Pakisztánból és Srí Lankából származik.

Kuala Lumpurt úgy azonosították, mint a kikötőt, amely a legegyszerűbb átjutást kínálja a csempészeknek és számos korrupt tisztségviselő dolgozik ott.

Hongkong és Kína a teknősök fő célállomása, ahol kedvelt háziállatok.

 

 

 

Forrás:

  • nationalgeographic
  • google/képek