A leopárd gekkó gondozása / 1. – ALAPOK

2017.Október 17. 12:45 | Szerző: LM

A leopárd gekkó gondozása / 1. – ALAPOK

ALAPISMERETEK, TUDNIVALÓK

 

A következőkben megpróbálunk összeszedni minden hasznos információt a leopárd gekkókról. Legyenek azok általános tudnivalók, tartási körülmények, étrend vagy viselkedési formák.

 

Bevezetés


Éjszakai állatok, őshonosak Afganisztán, Irán, Pakisztán sivatagos területein és India egyes részein, valamint népszerű házi-kedvenc Észak-Amerikában az 1980-as évek óta. Lábujjaikról hiányoznak a tapadós lamellák (pl. vitorlás gekkó) és helyettük apró karmok vannak, amik számukra előnyösebb a sivatagi környezetben. A lamellák hiánya megnehezíti számukra a tereptárgyakra való felmászást, így túlnyomó részt a talajon tartózkodnak. Különlegesek a gekkók között, mert tudják mozgatni a szemhéjukat.

Annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb háziállat a gyíkok között, keveset tudunk a vadonbéli életéről, szokásairól. Népességük száma ismeretlen és jellegzetes pettyes mintázata is nagyban megnehezíti a megtalálásukat természetes élőhelyeiken. Kiválóan el tudnak bújni a ragadozók elől (+ a nap forrósága elől) és rejtve maradnak egész nap, hogy meg ne pillanthassák őket, valamint levedlik a bőrüket, hogy elkerüljék az illatuk felfedezését.

 

Története


A legtöbb manapság házi kedvencként tartott leopárd gekkó őse Afganisztán, Irán, India, és Pakisztán sivatagos régióiból származik. Tenyésztésük az 1970-es évek óta tart és ma már egyszerűbb/olcsóbb tenyészteni őket, mint importálni. Tenyésztésük igen egyszerű, így a tenyésztők mára létrehoztak egyedi méreteket, színváltozatokat és egyéb sajátos tulajdonságokat, ezek miatt igen népszerűek a hüllőtartók köreiben.

 

Méret

A leopárd gekkó a legnagyobb gekkó faj, a felnőtt hím mérete elérheti a 20-28 cm-t. A következő méretek az átlagos méretekre vonatkoznak, eltérés előfordulhat.

Újszülöttek:
- méret: 7-10 cm
- súly: 2-5 gramm

Felnőtt nőstény:
- méret: 18-20 cm
- súly: 50-70 gramm

Felnőtt hím:
- méret: 20-28 cm
- súly: 60-80 gramm

 

Az életkor meghatározása

A pontos kort nem könnyű meghatározni, mivel a növekedés üteme nagyban függ a tenyészettől, a genetikai tulajdonságoktól, az egészségtől és a táplálástól.

Gyakori, hogy a színük változik, ahogy idősödnek. Például a Mack Snow egyedek sárgásabb színűvé válnak, ahogy öregednek.

A legtöbb baba gekkónak sávok vannak a testükön pettyek helyett. Ahogy telik az idő a sávok szétválnak és pontokká tömörülnek. Ez körülbelül egy éves korukra alakul ki. Tehát ha a testén még sávok láthatóak nagy rá az esély, hogy fiatalabb, mint egy év.

 

Meddig élnek?

A leopárd gekkók megérhetik a 20 éves kor vagy még többet, ha megfelelő gondozásban részesülnek, ügyelünk a vitaminozásra, az egészségi állapotukra és a jó tartási körülményekre. Volt már rá példa, hogy egy leopárd gekkó 30 évet is megélt, de ez viszonylag ritkább eset.

A vadon élő gekkók élettartama sokkal rövidebb a ragadozók, a sérülések és a betegségek miatt, amik terráriumi körülmények között kiküszöbölhetők.

 

Mint házi kedvenc

A leopárd gekkók az egyik legnépszerűbb házi kedvencek a „gyíkfélék” között. Szívósak, viszonylag könnyen tarthatóak, nem igényelnek hatalmas helyet és hosszú életűek, ami lehetővé teszi, hogy igazi társsá váljanak nekünk vagy az egész családnak. Ideális első hüllőnek, könnyen szaporodik, és rengeteg variációja létezik a színeknek, mintáknak és méreteknek. Remek gyakorlat - és tapasztalatszerzés a további hüllők tartásához.

Csak rovarokkal táplálkoznak, így nem annyira bonyolult összeállítani az étrendjüket, mint más hüllőknek, pl.: a szakállas agámáknak. Nagyon tanulékonyak és nagyon kezesek, nem kell aggódni az agresszív viselkedéstől.

Mivel a természetes élőhelyükön elég zordak a körülmények, beleértve a magas hőmérsékletet és a hetekig tartó étel és vízhiányt, a leopárd gekkók jól alkalmazkodtak ehhez és képesek életben maradni ott, ahol más állatok nem. Ez teszi őket rendkívül szívóssá és ezért hiszik sokan, hogy házi kedvencként sem nehéz a tartásuk és könnyű róluk gondoskodni.

 

A nem meghatározása

A nemek meghatározása egy viszonylag egyszerű feladat. Azonban azt tudni kell, hogy a leo-k nemét nem lehet meghatározni, amíg el nem érik a kb. 10 hónapos kort vagy az ivari érettségüket. A legtöbb tenyésztő meg tudja határozni a nemüket már nagyon fiatal korban is. Ez azért lehetséges, mert az inkubációs hőmérséklet szabályszerűen adja meg a még ki nem kelt gekkók nemét.

Általában a hímeknek szélesebb a feje és nagyobb a tömegük. Azonban ezek nem minden esetben mérvadóak, ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk a nemet más nemi jegyeket is figyelembe kell venni.

Nem minden gekkó mutat azonos meghatározási jegyeket. Néhányon több ilyen jegy együttesen látható, míg másokon nem, ezt észben kell tartani a pontos meghatározáshoz. A legpontosabb módja a nem meghatározásának, hogy megnézzük a hasi oldalon a farok és a test találkozási pontját.

A hím leopárd gekkó
A következők a hím gekkókra jellemzőek:


- A comb belső felén megfigyelhetőek a nemi pórusok. Mind a hímeknek és mind a nőstényeknek vannak femorális (combi) pórusaik, de a hímeké általában nagyobbak. Bár ez egy jól látható nemi jelleg, vizsgáljunk meg több jegyet a pontos meghatározás érdekében!
(A képen a zöld karika.)


- A preanális pórusok általában jobban észrevehetőek és egy V-alakot formáznak. Ezek a pórusok lehetővé teszik a hímeknek kiüríteni különféle zsíros anyagokat. Preanális pórusa is van mindkét nemnek, de a nőstényeké annyira pici, hogy nagyon nehéz meglátni őket, míg a hímeké szembetűnő.
(A képen a kék karika.)


- A farok tövénél a hemipénisz kidudorodása található. Csak a hímeknél található meg ez a két kis dombocska. Ivarérett egyedeknél ez a legegyszerűbb módja a nem meghatározásának.
(A képen a piros karika.)

 

A nőstény leopárd gekkó
A következők a nőstény gekkókra jellemzőek:


- A comb belső felén megfigyelhető nemi pórusok nagyon kicsit, így tűnhet, hogy nincs is ott semmi.
(A képen a zöld karika.)


- A preanális pórusok is nagyon kicsit és nehéz lehet megtalálni. Az elhelyezkedésük és alakjuk (V-alak) azonos a hímekével.
(A képen a kék karika.)


- A farok tövénél hiányoznak a dudorok. Ez általában a legjobb jele annak, hogy egy nősténnyel van dolgunk. Csak a hímeknél jelenik meg , mikor ivaréretté válnak ez a két kis dudor a farok tövénél, nőstényeknél soha.
(A képen a piros karika.)

 

Szexálási hőmérsékletek

Amikor a leopárd gekkók keltik ki a tojásaikat, a környezet hőmérséklete befolyásolja a kikelt picik nemét. Ez lehetővé teszi, hogy csak hímek, csak nőstények vagy vegyesen keljenek. Az alábbi hőmérsékletek befolyása a nemek alakulására:

- 99.9% nőstény: Az első 3 hétben állandóan tartani kell a 26.1°C-27.2°C közti hőmérsékletet, majd megemelni 31.1°C-32.2°C-ra.

- többnyire hímek: Az inkubálás teljes időtartama alatt tartani kell az állandó 31.1°C-32.7°C-ot.

- vegyesen: Az inkubálás teljes időtartama alatt tartani kell az állandó 29.4°C-30.5°C-ot.

 

Érdekességek

Ha izgatott, képes „ugatni”.

A farkukban vészhelyzet esetére vizet és zsírt raktároznak.

Amikor szembe találja magát egy ragadozóval vagy támadás éri, képes ledobni a farkát, ezzel elterelve a figyelmüket, amíg elmenekül. Farkukat képesek visszanöveszteni. Sajnos már nem fog ugyanúgy kinézni, mint eredetileg, de a funkcióját teljes mértékben ellátja.


Más gekkóktól eltérően hiányoznak az ujjaikról a tapadós lamellák és apró karmok vannak helyettük az ujjvégeken. Így nem képesek felmászni síkfelületeken, de élőhelyükön a karmocskák sokkal praktikusabbak.

A legtöbb gekkó nem rendelkezik szemhéjjal, így nem képes pislogni, ezért nyalogatással tisztítják és nedvesítik szemüket. A leopárd gekkóknak azonban van szemhéjuk, ezért ők pislognak, és csukott szemmel alszanak.

Szokatlan az anatómiájuk. Ha derékszögben belenézünk az egyik fülükbe, átlátunk a fejükön és ki a másik fülön.

 

 

 

 

Képek: google

Videó: youtube