A leopárd gekkó gondozása / 6. – VISELKEDÉS

2017.Október 17. 13:25 | Szerző: LM

A leopárd gekkó gondozása / 6. – VISELKEDÉS

VISELKEDÉS

 

A hüllők ritkán kommunikálnak a hanggal, gyakran a magatartásra és a testbeszédre hagyatkoznak, hogy kifejezzék magukat. Az alábbiakban bemutatjuk a leopárd gekkók különböző viselkedéseinek magyarázatát és áttekintését.

 

Általános viselkedési formák és testbeszéd

A terráriumban való mászkálás

A legtöbbször, amikor a leopárd gekkók megpróbálnak felmászni az üvegfalon normális viselkedési forma. Azonban arra is utalhat, hogy környezetük nem megfelelő számukra. Ha azt tapasztalod, hogy a gekkó megpróbál kijutni a terráriumból, ellenőrizned kell a következőket, hogy élőhelye ideális e:

  • Terrárium méret: ha a terrárium mérete túl kicsi, azért mászhat, mert több helyre van szüksége.

 

  • Ingerszegény környezet: Unatkozhatnak a környezetükben, ha berendezése nagyon szegényes vagy unalmas, megpróbálnak kijutni, mert a külső környezet érdekesebbnek hat számukra.

 

  • Zavartság: A legtöbb állat nem érti az üveget, és nem tudja, miért nem tud átmenni rajta. Így néha elfelejthetik, hogy nem tudnak átmenni rajta, vagy csak felderítik, hogy nincs-e egy pont, ami nyitva van.

 

Elrejtőzés

Sok új leopárd gekkó tulajdonos csodálkozik, miért elrejtőzik el gekkója. Ennek több oka van, de a legfőbb ok az, hogy a leopárd gekkó éjszakai állat és általában elrejtőzve maradnak egész nap, míg be nem esteledik.

Ha a gekkó 24 vagy több óra elteltével sem hagyja el a rejtekhelyét, az már aggodalomra adhat okot. Ez azt jelezheti, hogy a terrárium nem a megfelelő hőmérsékletű, vagy a gekkó rosszul érzi magát, és meg kell győződni róla, hogy nem mutat semmiféle abnormális viselkedést.

 

Visítás / ugatás

Amikor egy leopárd gekkó megriad vagy meglepődik, néha magas hangot hallat. Ezt azért csinálják, hogy megijesszenek téged és ez alatt elég idejük marad az elmenekülésre. Ez gyakoribb a fiatal gekkóknál, de felnőtt állatok is bevethetik. Gekkó tartók szerint időnként akkor fordul ez elő, ha egy spiccelős palackkal feléjük permeteznek.

 

Farok harapás

A leopárd gekkó megharaphatja a másik gekkó farkát párzás vagy dominancia okán. Ha két hím vagy két nőstény gekkó kerül egy terráriumba és elkezdik harapdálni egymás farkát és védekező farok rázást produkálnak, akkor külön kell választani őket, mert túl agresszívak. Soha nem szabad két hímet ugyanabba a terráriumba rakni, de néha véletlenül egy nősténynek gondolt hímnél előfordulhat.

 

Farok mozgatás

A leopárd gekkók különböző farok mozgást/rázást használnak:

 

  • Lassú farok rázás: Amikor egy leopárd gekkó lassan rázza a farkát, azt mondja a másik gekkóknak, hogy ők egy légtérben vannak és tudatában van a jelenlétének. Általában a gekkó leereszkedik a földre és lassan rázza a farkát. Néha ez is azt jelzi, hogy a leopárd gekkó izgatott.

 

  • Gyors farok rázás: A hím gekkó általában gyorsan rázza a farkát, ha egy légtérbe kerül egy nőstény gekkóval. Ezzel azt jelzi a nősténynek, hogy van egy hím a területen és tudatában van a nőstény jelenlétének.

 

  • Védekező farok rázás: A leopárd gekkók ledobják a farkukat, ha ragadozó fenyegeti őket, így az a farkuk után megy és el tudnak menekülni. Rázzák a farkukat, hogy eltereljék a figyelmet, amikor fenyegetve érzik magukat. Leereszti a testét a talajra, és a farkát lassan felfelé irányítja. Gyakran fejüket oldalra fordítva lesik a fenyegetést.

Használhatják a védekező farok rázást, ha nem biztos abban, hogy a közelben van-e egy másik gekkó. Ha ezt a gesztust tapasztalod, amikor közeledsz felé, ne próbáld meg felvenni, mert megpróbálhat megharapni. Meg kell próbálni kivárni, amíg a gekkó megnyugszik vagy nagyon lassan mozgatni a kezed, így el tudja dönteni, hogy megvizsgálja azt vagy elbújik. Végül a gekkó megszokja majd a jelenlétedet.

 

  • Izgatott farok rázás: Általában akkor fogod látni ezt a farok rázást, amikor a gekkó rovarokra vadászik vagy eszik. Általában ez jellemzőbb a fiatal gekkókra, de a felnőtt gekkók is csinálhatják. Ez úgy zajlik, hogy a gekkó felemeli a farkát és lassan az egyik oldalról a másikra mozdítja. Amikor már a zsákmány elkapására készül, a farok mozgása gyorsul a támadás előtt.

 

Nyelvöltögetés

A Leopard gekkóknak rendelkeznek Jacobson szervvel, amely lehetővé teszi számukra, hogy a tárgyakat és a környezetüket úgy érzékeljék, hogy a nyelvüket öltögetik (mint egy kígyók). Nem ritka, hogy a leopárd gekkó öltögeti a nyelvét, hogy megismerkedjen a terrárium új elemeivel.

 

 

 

Képek: google