A leopárd gekkó gondozása / 3. – BESZERZÉS

2017.Október 17. 13:05 | Szerző: LM

A leopárd gekkó gondozása / 3. – BESZERZÉS

VÁSÁRLÁS

A leopárd gekkók meglehetősen népszerű háziállatok, így nem bonyolult beszerezni őket. Azonban honnan célszerű beszerezni és hogyan válasszuk ki a legegészségesebb példányt? A továbbiakban ezekről esik szó!

 

Vásárlás állatkereskedésben

A leopárd gekkók népszerű helyen állnak, ha hüllővásárlásról esik szó, így a legtöbb kereskedésben megtalálhatóak. Azonban az üzletek nem tudnak olyan széles választékkal rendelkezni (szín, minta, méret), mint például egy tenyésztő. Előfordulhat, hogy a kereskedésben vásárolt gekkók alvási ciklusa nem megfelelő, ugyanis a kereskedések nyitva tartása a nappali órákban van, amikor a leopárd gekkók egyébként alszanak. (Megfelelő tartási körülmények között ez a veszély nem áll fent!) Sajnos időnként betérhetünk olyan kereskedésbe, ahol nem rendelkeznek megfelelő tudással ezen állatok kielégítő gondozásához, így előfordulhat, hogy sovány, beteg állatokat találunk.

 

Vásárlás tenyésztőtől

A leopárd gekkó tenyészetek meglehetősen népszerűek és remek helyet biztosítanak, hogy egészséges és gyönyörű színű/mintájú állatot vásároljunk. A legtöbb tenyésztő több éves tapasztalattal rendelkezik, és nagy odaadással bánik az állatai felé, így valószínűleg egy kiváló kondícióban lévő gekkót fogsz kapni, pontosan dokumentált korral és színváltozattal. (Ezek alkalmasak további tenyésztésre is.) Azonban előfordulhat, hogy ezek a példányok drágábbak, de ha egy bizonyos színváltozatot szeretnél, tenyésztőkön keresztül szinte biztosan hozzá lehet jutni.

 

Vásárlás hirdetőtől

Sokan kapnak ajándékba leopárd gekkót és sokan jönnek rá, hogy ez az állat nem a legmegfelelőbb számukra és eladják (sokszor teljes felszereléssel) nagyon jó áron. Néha lehet találni olyan eladókat, akiknek csak az a fontos, hogy jó helyre kerüljön az állatuk és sokszor áron alul megvehető. De időnként belefuthatunk ingyen elvihető gekkókba is.

 

Az egészséges gekkó kiválasztása


Ha leopárd gekkó vásárlásra kerül a sor meg kell győződni róla, hogy a kiválasztott állat egészséges. Végtére is az átlagos élettartamuk akár több mint 20 és is lehet és senki sem akarhat potenciális egészségügyi problémákkal küzdő gekkót (kivéve, ha mentett állatról van szó és felkészültünk az ezzel járó plusz felelősségre és költségekre). A következő két képen láthatjátok az egészséges és beteg gekkó felismerésének tüneteit.

 

Az egészséges leopárd gekkó

- Ha a gekkó nem alszik, győződj meg róla, hogy felfigyel-e arra, ha megközelíted a terráriumát. Ha közömbösek a közelségre, ez utalhat betegségre.

- Győződjünk meg róla, hogy a farok duci és egészséges. A természetben a farkukban tárolják a felesleges zsírt és vizet vésztartalékként, ha nem jutnának táplálékhoz. Ha egy gekkó farka épp és pufi, egy jó jele annak, hogy megfelelően volt táplálva és kellően gondoskodtak róla.

- A testüknek egészségesnek, és épnek kell lennie. Ez arra utal, hogy jó az étvágya és rendszeresen evett is.

- A bőr egészsége is fontos, mentesnek kell lennie a gyulladásoktól, égési sérülésektől és sebektől. Ha volt rajta egy esetleges régebbi sérülés, annak tökéletesen gyógyultnak kell kinéznie.

- A szájnak, orrlyuknak és a szemeknek tisztának kell lennie, egészségesen kinéznie és semmilyen váladéknak nem szabad jelen lennie.

- A terráriumnak tisztának kell lennie, az esetleges ürülék színe akkor megfelelő, ha fekete, barna vagy fehér, minden esetben szilárdnak kell lennie.

- Van friss víz elhelyezve a terráriumban.

- Ha megfogod az állatot, jó kiállásúnak kell lennie a tenyeredben. Méretéhez képest erősnek kell lennie, nem szabad úgy érezni, mintha alig tudna kapaszkodni.

- A terrárium kialakításának teljes mértékben meg kell felelnie a leopárd gekkók igényeinek. Győződj meg róla, hogy a világítás és az aljzat megfelelő, pl.: a gekkók lenyelhetik a túl laza aljzatot (mint a homok).

 

Az elhanyagolt/beteg leopárd gekkó

- A farok nagyon vékony vagy gyenge. Ez annak a jele lehet, hogy a gekkó beteg vagy nem kapott elég élelmet.

- A gekkó sovány, vagy olyan vékony, hogy a csontok kirajzolódnak.

- A bőr izzadtnak tűnik, elszíneződések vannak a bőr egyes részein, nyílt sebek vagy bármely egyéb szokatlan bőrelváltozás.

- A száj vagy a szemek duzzadása. Folyadék, váladék vagy genny látható a szem, száj, orr körül.

- A terrárium koszos, rendezetlen. Az ürülék furcsa színű, folyékony, hasmenéses állagú.

- Az ivóvíz piszkos. Elhullott eleségállatokkal van tele a terrárium.

- Ha kézbe veszed az állatot, erőtlen, gyenge, alig tudja megtartani magát, nehezére esik kapaszkodni.

 

Fiatal vagy felnőtt gekkó?

Nem mindig van lehetőség választani, hogy fiatal vagy felnőtt állatunk legyen, de ha mégis, akkor tudni kell a pro és kontra érveket.

 

Fiatal leopárd gekkó

A fiatal gekkók olcsóbbak és több időd van kapcsolatot kialakítani velük, mielőtt felnőnek. Gyakrabban árulnak fiatal állatokat, mint felnőtteket, így több helyen van rá lehetőség beszerezni. Nagy eséllyel pontosan lehet tudni egy fiatal állat korát és mivel fiatalok kicsi a kockázata annak, hogy jelentkezzenek a súlyos elhanyagoltság tünetei.

Minél fiatalabb egy gekkó, annál törékenyebb. Habár a felnőtt egyedek rendkívül szívós és egészséges hüllők, a fiatalok nem olyan ellenállóak a betegségekkel vagy a drasztikus hőmérsékletváltozással szemben. Sok tapasztalatlan hüllő tulajdonosnak kemény lecke volt, hogy a legkisebb hőmérsékletváltozás is drámaian befolyásolja egy fiatal leopárd gekkó egészségét.

Ezeket kell szem előtt tartani, ha fiatal állat mellett döntünk.

 

Felnőtt leopárd gekkó

Egy felnőtt leopárd gekkó erősebb lesz, és kevésbé érzékeny a betegségekre, mint a fiatalabbak. Plusz esélyes, hogy kezesebb és szelídebb lesz.

Azonban a felnőttek drágábbak lehetnek, és nem mindig ismerjük a múltjukat. Előfordulhat, hogy elhanyagoltak és nem kívánatos szokásaik alakultak ki. Ha tenyészteni szeretnél leopárd gekkókat és egy felnőtt egyedet vásárolsz, nehezebb meghatározni a korát és a genetikai tulajdonságait, mintha egy fiatal állatot vettél volna.

 

 

 

Képek: google