Címke: hüllő

Rendezés
Magazin | 2021.Január 12.

A Metabolikus csontbetegség (MBD)

Már sokszor esett szó erről a betegségről, a kiváltó okairól és a következményeiről. Az alábbiakban átfogóan összeszedjük a hozzá kapcsolódó adatokat.

A Metabolikus csontbetegség - Metabolic Bone Disease (MBD) másik elnevezése a Táplálkozási másodlagos-hiperparatireózis (Nutritional Secondary Hyperparathyroidism - NSH). Ez egy összetett betegség, amelyet általában a hüllőknél diagnosztizálnak, ezen belül is leggyakrabban a gyíkoknál és a teknősöknél fordul elő.

Tovább
Magazin | 2020.Február 11.

Koronavírus és hiedelmek

A kampányok felszólították Kínát, hogy alkalmazzon végleges tilalmat a vadon élő állatok kereskedelmére a koronavírus kitörése következtében.

Kína ideiglenesen betiltotta a vadon élő állatok kereskedelmét, mint egy óvintézkedést a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, ám a természetvédők szerint ez nem elegendő.

Tovább
Magazin | 2019.Április 06.

Rengeteg hüllő pusztult el a fonyódi nádastűzben

Másfél kilométer hosszan égett a nádas, 300 hektár égett le.

A károkat még nem mérték fel, de a földön fészkelő madarakat nem érte helyrehozhatatlan kár, mert még egy-két kivétellel nem kezdődött meg a költési időszak. A hüllők és kétéltűek azonban a tűzben égtek. 

Tovább
Magazin | 2019.Február 20.

A Jurassic Park Raptorjainak hangját párzó teknősök adták

Ha az emberek sejtették volna honnan jöttek a Jurassic Park hangjai, lehet nem aratott volna ekkora sikert.

Gary Rydstrom szerint ez a munka szórakoztató volt mégis egyben nagyon nehéz feladat, mert tucatnyi különálló dinoszaurusz hangot kellett létrehoznia, lényegében a semmiből, mivel senki sem tudja, hogy ezeknek rég kihalt állatoknak milyen lehetett a hangja. A megoldás az volt, hogy hónapokon át rögzítette különféle állatok hangját, majd csavart ezeken a hétköznapi hangokon egyet és létrehozott valami újat, de mégis természeteset.

Tovább
Magazin | 2018.Január 04.

Az év hüllője az Elevenszülő gyík 2018-ban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2018-ban az elevenszülő gyíkot választotta az Év Hüllőjének.

A program a hazai herpetofauna megismertetésére irányul és 2012 óta létezik. Éves váltásban választanak kétéltűt vagy hüllőt az év fajának. A programot cikkekkel, szórólappal, márkázott termékekkel és előadásokhoz gyártott, ingyenes segédanyaggal népszerűsítik.

Tovább
Magazin | 2017.November 13.

Magyarországi Kétéltű- és hüllőhatározó app

A már ismert madárhatározó applikáció után megérkezett a hüllős is!

Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület jóvoltából 2017.áprilisától elérhető az Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazás. Az applikáció a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal. Az alkalmazás ingyenes.

Tovább