Címke: életmód

Rendezés
Gondozás | 2021.Október 22.

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 1. – ALAPOK

Ebben a fejezetben megismerhetitek az Ázsiai víziagáma történetét, fizikai adottságait, temperamentumát és viselkedését.

Az Ázsiai víziagáma (lat.: Physignathus cocincinus, eng.: Asian/Green/Chinese water dragon) nagyon impozáns háziállat, de nagy helyre van szükségük és speciális gondozási igényeik vannak, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy boldog életük lehessen. Ha már hozzászoktak jelenlétünkhöz, általában szelídek és könnyen kezelhetők.

Tovább
Gondozás | 2021.Szeptember 26.

A Királypiton gondozása / 1. – ALAPOK

Ebben a fejezetben megismerhetitek a királypitonok alapvető fizikai tulajdonságait, temperamentumát és viselkedését.

Nagyszerű házikedvencek kezdő -és tapasztalt hüllőtartók számára egyaránt. A tenyésztők minden évben hihetetlen, innovatív és soha nem látott minta- és színváltozatokat hoznak létre, amelyek folyamatosan új rajongókkal bővítik a királypiton kedvelők táborát. Jelenleg körülbelül 6500 színváltozat ismert.

Tovább
Magazin | 2019.Április 24.

A legrövidebb életű négylábú egy kaméleon

A tojás védelmében eltöltött viszonylag hosszú idő után rövidke életet él.

Amerikai tudósok a szárazföldi gerincesek életciklusát vizsgálták, amikor felfedezték, hogy a Labord kaméleon (Furcifer labordi) él a legkevesebb ideig közülük.

A délnyugat madagaszkári erdőkben előforduló Labord kaméleon abban különleges, hogy rövidke életét úgy osztja be, hogy abból nyolc-kilenc hónapot tojásban tölt.

Tovább
Kígyók | 2018.Október 23.

Disznóorrú sikló

A varangyok réme.

A disznóorrú sikló (lat.: Heterodon nasicus, eng.: western hognose snake) a nem mérges marású kígyófajok közé tartozik, a Colubridae  család tagja. A faj Észak-Amerikában őshonos.

Tovább
Gyíkok | 2018.Október 07.

Hispaniolai orrszarvú leguán

A hüllők rinocérosza!

A hispaniolai orrszarvú leguán (lat.: Cyclura cornuta, eng.: Rhinoceros iguana) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a gyíkok (Sauria vagy Lacertilia) alrendjébe, a leguánalakúak (Iguania) alrendágába és a leguánfélék (Iguanidae) családjába tartozó faj.

Tovább
Gyíkok | 2018.Szeptember 30.

Moloch, a Tüskés Ördög

Moloch horridus, nevét a rettenetes kánaáni istentől Moloch-tól kapra, a horridus jelentése tüskés vagy rettenetes.

A tüskés ördögöket széles körben hasonlították össze a Phrynosoma (Békagyík) fajokkal, észak-amerikai békagyík fajokkal. A tüskés ördögök és a Phrynosoma fajok példák egy konvergens evolúcióra, egy erősen páncélozott, lassan mozgó, testhőmérsékletet változtató, hangyász gyík csoport felé.

Tovább
Gondozás | 2018.Szeptember 29.

A Török Gekkó bemutatása és tartása

Egyre gyakrabban érkeznek hazánkba különféle szállítmányokkal és csomagokkal ezek az apró gekkók.

A török gekkó (lat.: Hemidactylus turcicus, eng.: Mediterranean house gecko, Turkish gecko) a hüllők (Reptilia) osztályába a gyíkok (Sauria) alrendjébe és a gekkófélék (Gekkonidae) családjába tartozó faj. Gyakran összetévesztik az ázsiai házigekkóval (Hemidactylus frenatus). Latin nevének jelentése „hold gyík”, mert éjszakánként bukkan fel.

Tovább
Gondozás | 2018.Július 20.

Tüskésfarkú gyík

A legtöbb kifejlett egyed kb. 20 és 45 cm közötti,  az elsődleges kivétel az egyiptomi tüskésfarkú gyík (Uromastyx aegyptia), ami meghaladhatja a 75 cm-t is.

Uromastyx (Uromastyx sp.)

A tüskésfarkú gyík az agámafélék családjába tartozó gyík, ebbe a  családba tartozik a szakállas agáma, a galléros gyík és sok más ismert hüllő. A taxonómusok által hivatalosan legalább 18 faj elismert és még sok más alfaj és változat létezik.

Tovább
Gondozás | 2018.Július 16.

Az aligátor gyík bemutatása és tartása

Ezeknek a gyönyörű gyíkoknak a legszembetűnőbb tulajdonsága a színezetük.

Általában falakó aligátor gyíkként ismert vagy néha csak egyszerűen “abronia”, ami latin nevéből adódik, Abronia Arboreal. Az Abronia fajok általában lassan mozognak, de gyorsan le tudnak ugrani a talajra és sietősen visszavonulnak, ha fenyegetést éreznek.

Tovább
Gyíkok | 2018.Június 23.

Óriás tobzosfarkúgyík

Tolkien híres sárkánya, Smaug.

Az óriás tobzosfarkúgyík (lat.: Smaug Giganteus, Cordylus giganteus, eng.: giant girdled lizard,  giant dragon lizard, giant zonure, sungazer) a tobzosfarkúgyík-félék (Cordylidae) legnagyobb faja. 2011-ben kijelöltek számára egy új nemzetséget, mely Smaug névre hallgat és hét másik fajjal együtt átsorolták őket ide a Cordylus nemzetségből. Ennek alapja a Cordylidae család átfogó molekuláris törzsfejlődése.

Tovább
61 találat