Címke: tudomány

Rendezés
Magazin | 2021.Május 31.

Kihaltnak gondolt galápagosi teknőst találtak

A teknőst még 2019-bem fedezték fel, de a genetikai teszteket most végezték el.

A genetikai tesztek megerősítették, hogy a Galápagos-szigeteken talált óriási teknős egy olyan fajból származik, amelyről a tudósok azt hitték, hogy több mint egy évszázada kihalt.

Tovább
Magazin | 2019.Május 07.

Háromszemű kígyót találtak Ausztráliában

A háromszemű kígyó a szárazság eljövetelére figyelmeztet!

Vadőrök találtak nem messze a Humpty Doo nevű kisvárostól, Darwinon kívül. Úgy tűnik, hogy a háromszemű szőnyegmintás piton (Morelia spilota) mindhárom szeme teljes értékű szerv. Az abnormális plusz szem a pikkelyes homlok közepéből nőtt ki. Egy fiatal állatról van szó, kb. 40 cm hosszú volt.

Tovább
Magazin | 2019.Május 01.

Krokodil vér, új antibiotikum forrás és gyógymód lehet a HIV-re

A krokodilok hihetetlen ellenálló képességgel rendelkeznek a fertőzésekkel szemben.

Azon kutatások, melyek a krokodilok gyógyászati tulajdonságainak (pl. antibiotikumok) felhasználására irányulnak, nem újak. A gyógyszer-toleráns baktériumok és vírusok fejlődésével és a csökkenő hatékonyság miatt a kutatás némileg megtorpant.

Tovább
Magazin | 2019.Április 21.

Egy nyugati háromujjú szkink tojással és elevenszüléssel is hozott utódokat a világra, egy fészekaljon belül

A tudósok szemtanúi voltak és első alkalommal dokumentálták az eseményt.

Általában az állatok a tojásrakással vagy elevenszüléssel szaporodnak, de egy ausztrál gyíkfajok ugyanabban a ciklusban mindkettővel képes. A Sydney Egyetem tudósai szemtanúi voltak, hogy egy nyugati háromujjú szkink (Chalcides striatus) először lerakott három tojást majd világra hozott egy újszülöttet, ez olyan esemény, amit nem láttak még korábban gerinces fajoknál.

Tovább
Magazin | 2019.Április 20.

Fluoreszcenciát fedeztek fel apró brazil békákban

Nem hallják a saját párzási hívóhangjaikat.

A NYU Abu Dhabi Postdoctoral Associate Sandra Goutte nemzetközi kutatócsapata tanulmányozta e miniatűr békák hangtani kommunikációját. Amikor is felfedezték, hogy a Brachycephalus ephippium (Pumpkin toadlet) nem képes meghallani a saját faja párzási hívóhagjait, így alternatív vizuális jeleket kezdtek el keresni, amiket a békák használhatnak a kommunikáció helyett.

Tovább
Magazin | 2019.Április 19.

Először hoztak létre génmódosítással albínó gyíkokat

Albínó barna anoliszokat hoztak létre a kutatók.

A génszerkesztést végző CRISPR molekuláris komplex összetevői nem működnek olyan hatékonyan gyíkoknál és kígyóknál. Ezelőtt soha nem módosították e hüllők embrióinak génszerkezetét. Most megtörtént az áttörés, a barna anoliszok (Anolis sagrei) petefészkeikben fejlődő tojásokkal.

Tovább