Háromszemű kígyót találtak Ausztráliában

2019.Május 07. 20:40 | Szerző: LM

Háromszemű kígyót találtak Ausztráliában

Ausztráliában bárhol lehet kígyókat találni. A strandon, az autódon. De ez a háromszemű példány, amit az északi területen találtak egyértelműen más, mint a többi.

 

Vadőrök találtak nem messze a Humpty Doo nevű kisvárostól, Darwinon kívül. Úgy tűnik, hogy a háromszemű szőnyegmintás piton (Morelia spilota) mindhárom szeme teljes értékű szerv. Az abnormális plusz szem a pikkelyes homlok közepéből nőtt ki. Egy fiatal állatról van szó, kb. 40 cm hosszú volt.

 

Időről időre lehet találni vadon élő, kígyókat polycephaly-val (egynél több, különálló fej), de a vadőrök úgy gondolják, hogy most más a helyet.

 

A hüllő későbbi röntgenes vizsgálata feltárta, hogy Monty (a vadőrök így nevezték el) nem rendelkezik két különálló fejjel, amelyek összenőttek. Inkább arról van szó, hogy az egy koponya egy extra szemüreggel rendelkezik, ami lehetővé tesz, hogy a piton függőleges irányba is lásson.

 

A szakemberek általánosan egyetértettek abban, hogy a szem valószínűleg nagyon korán fejlődött ki, a fejlődés kezdeti szakaszában. Teljesen kizárható, hogy környezeti tényező hatására alakult ki és szinte minden bizonnyal ez egy természetes mutáció, a „torz” hüllők viszonylag gyakoriak.

 

Sajnos, míg a mindent látó harmadik szem előnyökhöz jutatta Monty-t élete során (mint például a felülről érkező fenyegetések), ez lett a veszte is. A kígyót márciusban találták meg, de május elején elpusztult, pedig egy fiatal piton volt. Így is nagy szó, hogy eddig életben tudott maradni a vadonban.

 

 

 

Forrás:

  • sciencealert.com
  • Northern Territory Parks and Wildlife
  • google/képek