Bútorból terrárium!

2021.Július 30. 17:40 | Szerző: LM

Bútorból terrárium!

Visszanézve a közel 4 éve készült terrárium háttereket, már nem tetszenek annyira… :D

Itt olvashatjátok újra:  >>> Terrárium háttér készítés házilag <<<

Ellenben nagyon köszönöm Nektek, hogy ez idő alatt 17.524 db (!!!) megtekintés érkezett a bejegyzésre és többek között ezért is szeretnék bemutatni egy új és talán modernebb technikát.

 

A felhasznált anyagok

Terrárium:

  • A terrárium kialakításához puhafa léceket és deszkát használtam, ezek könnyen vághatók, akár kézi fűrésszel is. A bútor méretének arányaihoz válasszuk a fa szélességét.
  • Fekete színű szilikon tömítő ragasztó. Sokféle színben és átlátszó kivitelben is kapható, nekem ez passzolt a bútor színéhez. Egy kinyomó pisztolyt is érdemes beszerezni hozzá.
  • Szellőzőrácsok, 2 db kis kör alulra és egy nagyobb az oldalára. Ezeket sötétbarna vagy fehér színekben találtam, de szerintem át lehet festeni szükség szerint, nekem a barna megfelelő volt. Kapható belőlük rovarhálóval ellátott változat, ami egy szúnyogháló sűrűségű drótot jelent és így az eleségállat sem tud kijutni.
  • A nyersfa lefestéséhez akril festéket használtam, ami száradás után vízálló és nem mérgező. Ha nagyon profik akarunk lenni vagy fontos a vízállóság, akkor pluszba lefesthetjük 1-2 réteg víz bázisú lakkal, ami szintén ártalmatlan.
  • Sima, átlátszó polisztirol lap = plexi.
  • Ajtó nyitó gomb.
  • Az ajtó zárásához szaknyelven, félfordulatos csavaros kampó (2 db), maradjunk a kallantyúnál… :D
  • Zsanér (2 db), az ajtó felszereléséhez.

 

Háttér:

  • Purhab, kipróbáltam kétfélét is, ami bevált az a „gipszkarton ragasztóhab”. Nagy előnye, hogy nem dagad a végtelenségig, nagyon könnyű vele dolgozni és kb. egy óra alatt megkeményedik.
  • Karton vagy hungarocell lap, ami éppen kéznél van, amire a hátteret építjük fel, hogy ne kelljen a terrárium belsejében jógázni.
  • Parafa, ágak, gallyak, moha és egyebek, amiket szeretnénk a háttérbe építeni.
  • Csempe fugázó, szintén nagyon sokféle színben kapható. Ez alá mehet 1-2 réteg gipsz, ha olyan állatkának készül, aki szeret ásni, kaparászni, mert így nem tudja megbontani a hátteret, valamint szintén kezelhető a felület a legvégén a vizes lakkal.
  • A dekorhoz a jól bevált akril festék kiválóan alkalmas.

 

Továbbá:

  • Fúró, csavarozó, fűrész, sniccer, csavarok, univerzális ragasztó, cellux, mérőszalag, ecset stb.

 

Elkészítés

Nos vágjunk bele! A belső méret: 56 cm széles, 55 cm mély és 50 cm magas volt és egy királypitonnak készült.

Tehát adott volt egy bútor, amin amúgy is terráriumok vannak, az alsó polcos szekrény kerül átalakításra. Elsőként lecsavaroztam az ajtót és kivettem a polcot. A szilikon tömítő ragasztóval kitöltöttem az illesztéseket, hogy ne folyjon ki a víz, he esetleg kiborítaná.

 

Amíg a szilikon száradt méretre vágtam a faanyagot. A vastagság minden esetben 1.8 cm, mert maga a bútor lap ilyen vastag és ehhez terveztem. Alulra egy 10 cm széles deszka került, oldalra és felülre pedig 3.5 cm-es lécek. Csavarokkal a helyükre rögzítettem őket, majd belül a bútorlap és a lécek találkozásánál is szilikon tömítővel töltöttem ki a réseket.

 

Az alsó deszkából kivágtam a szellőzők helyét, ezt a legegyszerűbb egy fúróra erősíthető körkivágó segítségével. A szellőző átmérője 47 mm volt, ami a 10 cm-es aljhoz pont megfelelt, de ez is több méretben kapható.

 

A natúrfát ezután lefestettem az akril festékkel, - én művészellátóban vettem -. Száradás után az univerzális ragasztóval (UHU vagy Pattex) körbe kentem a szellőzőket és a helyükre illesztettem, oda fogattam és hagytam száradni. Használható csavaros szorító vagy szorító csipesz, nekem épp kéznél volt két terrárium lámpa csiptetője.

 

Térjünk át a háttér kialakításának technikájára, amit nem csak bútor, de bármilyen terrárium hátterezésekor alkalmazhatunk.

Kartonból készítettem egy méretazonos sarok formát, erre került felépítésre a háttér, így könnyebben dolgozhatunk vele, minden oldalról kényelmesen hozzáférünk, mintha a terrárium belsejében görnyedve csinálnánk. A kartont teljesen bevonta cellux-al, hogy később le lehessen választani róla a hátteret.

Nekem erre az oldalra került a lámpa, így ezeket vázoltam, hogy oda ne kerüljön semmilyen kiugró rész. A sarok alsó részén pedig egy bújó részt alakítottam ki előzőleg gyűjtött és fertőtlenített ágakból. Az ágakat alátámasztottam és purhabbal rögzítettem.

 

Itt térjünk ki egy kicsit a purhabokra. Mint már fent említettem a gipszkarton ragasztóhab vált be a legjobban. Nagyon elégedett vagyok vele! Jó a szerkezete, tömör lesz, nem levegősödik fel, könnyen kontrollálható és alakíthatók vele ki a különféle textúrák (fa vagy kő hatás). Az egész háttér készítéshez pont nem lett elég 1 db 750 ml-es flakon. A hódos barkácsáruházban Soudal gipszkarton ragasztóhab néven megtalálható.

 

Amíg a bújó rész száradt elkezdtem a másik sarkot is, az elv ugyanaz volt, de találtam egy kis hungarocellt, így az lett a sablon, rá a cellux és mehet az építés. Erre az oldalra egy nagyobb ágat terveztem, ami átlósan szeli át a terráriumot. A kiszemelt ágat gyorskötözővel rögzítettem és további kiszögelléseket is, majd elkezdtem körülötte kialakítani a habból a felületet.

 

A bújós oldalt fa hatásúra gondoltam, így függőleges irányba fújtam a habot fakérget imitálva, és lassan nyomva a flakont kis inda szerű részeket is létre lehet hozni. A Másik oldal pedig inkább sziklás, itt vízszintesen fújtam a habot.  Amikor kész lett mindkét oldal (habár egy óra alatt már szép kemény a hab) egy napra hagytam száradni.

 

Ezután következett, hogy lekentem először egy hígabb réteg csempe fugázóval. Azért fontos először a hígabb réteg, mert az minden kis résbe be tud folyni és kitölti, valamint egy tapadási felületet hoz létre a következő rétegnek.

Amikor ez megszáradt következett még egy réteg csempe fugázó. A második réteget már sokkal sűrűbbre kevertem, nagyjából tejföl állagúra.

Ha ásni, kaparni szerető állatnak készítjük a hátteret, mindenképp azt javaslom, hogy a csempe fugázó réteg alá vigyünk fel két réteg gipszet (egy híg és egy sűrűbb).

Alaposan szárítsuk ki, mielőtt hozzálátunk a festéshez! (egy éjszaka elég szokott lenni)

 

A színek és minták kialakítása mindenkinek a maga ízlésére van bízva. A fa-hatású oldal kapott egy középbarna alapszínt, amire a fény és árnyék hatásoknak megfelelően kerültek sötétebb és világosabb tónusok.

 

Ezután kapott egy kis zöldet és sárgát, mintha a fakéreg mohás lenne. Minden esetben csak akril festéket használtam. Ez száradás után vízálló, nem fog és ártalmatlan.

 

 

A másik sarokkal (sziklás oldal) minden ugyanígy zajlott, kapott egy szürke alapszínt és erre került fel egy kis fekete és fehér, valamint végül a „moha hatás”.

 

Szerencsére az akril gyorsan szárad, nem kell vele hosszú órákat várni. Ha elkészült a végleges kinézet óvatosan válasszuk le a sablonról.

 

A leválasztott elemeket a helyükre illesztettem, na itt jött egy kis fennakadás, ugyanis az előre felfúrt keret miatt nem volt egyszerű és nem is fért be egybe, így el kellett vágnom… :’(

Legközelebb a keretet mindenképp a háttér behelyezése után fogom kialakítani…!

Leküzdve ezt az apró technikai problémát a szigetelésre használt szilikonnal kentem be a háttér elemek hátulját és tettem a helyükre. Miután jól beragadt a purhabbal kialakítottam az oldalakat.

 

A sziklás sarok beragasztása előtt a bútorlapból ki kellett vágni a szellőző helyét. Mikor ezzel megvoltam az univerzális ragasztóval beragasztottam a szellőzőt és felcsavaroztam a külső szellőző elemet. Ez szintén rovarhálóval van ellátva. Ekkor vágtam ki a jobb felső sarokban is egy kis lyukat a lámpa vezetékének.

 

Ezt követően a helyére került a bal sarok is. A habból kialakítottam az oldalt és a szellőző körvonalát. Ahogy a háttér készítése során, itt is jött először két réteg csempe fugázó, majd a színezés, hogy a két eltérő hatású oldal egybeolvadhasson.

 

Következzék az ajtó!

A méretre vágott lécek 5 cm szélesek, ezeket a találkozási pontoknál pántokkal erősítettem össze.

Lefestettem az akril festékkel.

A plexi-t méretre vágtam, bevallom ettől tartottam kicsit, mert egy 50 x 100 cm-es táblát vettem hozzá. Szerencsére simán ment a dolog, berajzoltam a rajta, hogy mekkora darabra van szükségem és egy éles sniccerrel elkezdtem a vonal mentén bekarcolni. Minél többször, mindkét oldalán vágjuk végig, majd egy hirtelen, határozott mozdulattal el lehet törni. Utána már csak fel kellett csavarozni az ajtókeretre.

A keretre rögzítettem a zsanérokat is.

Felcsavaroztam az ajtót a terrárium keretre, felhelyeztem rá az ajtó nyitó gombot, valamint a záráshoz használt „kallantyúkat” is.

 

Ez már a finish!

A bújó feletti sarokba felszereltem a védőráccsal ellátott lámpát (persze előtte teszteltem magamon, hogy nem-e túl meleg). Kivezettem a kis lyukon a villás dugót és kitöltöttem a rést purhabbal, nehogy kipréselje magát. Ezt a későbbiekben szükség esetén el tudom távolítani, de elég erős „dugót” képez ahhoz, hogy ne tudja kinyomni.

Elhelyeztem az aljzatot, a dekor növényeket, egy fa rönköt, parafát és egy sziklát. De ezt mindenki maga dönti el, hogy mivel dekorálja. Sajna az élő növényekkel sosincs szerencsém, de találtam „nem annyira műnek kinéző” darabokat. A parafa a bújó részhez került, hogy jobban el tudjon rejtőzni, a kőhöz pedig vedléskor szeret dörgölőzni.

 

Nincs is más hátra, mint hogy a lakója birtokba vegye!

Feltehetőleg jól érzi magát benne, az első napokban mindent végin nézett, megvizsgált és meglátásom szerint sokkal aktívabb, mint az előző helyén volt.

 

Remélem tetszett ez a kis bemutató és bátrabban vágtok neki egy kis otthoni barkácsolásnak.

Hamarosan újra készül valami! ;)

 

 

Képek: hullomagazin.hu