Címke: felfedezés

Rendezés
Magazin | 2019.Február 06.

Tanzánia végül oltalom alá veszi „világszerte egyedülálló” veszélyeztetett esőerdeit

Tanzánia kormánya bejelentette, hogy megóvja a trópusi erdőket.

Tanzánia kormánya bejelentette, hogy megóvja a trópusi erdőket, melyekben régóta elismert a nagy biodiverzitás értéke és számos veszélyeztetett főemlősnek és növénynek ad otthont.

Tovább
Magazin | 2018.Szeptember 07.

Kozmikus kígyó

A Hubble űrteleszkóp 2017 végén fedezte fel a legfurcsább galaxist, a „A kígyó galaxis”-t.

Ez a furcsa, ám mégis csodálatos Kozmikus Kígyó Galaxis valójában egy masszív galaxis klaszter mögött található, aminek a neve MACS J1206.2-0847, de a klaszter gravitációjának köszönhetően közvetlenül láthatjuk a Földről.

Tovább
Magazin | 2018.Június 02.

Gyógyító sárkányvér

A tudósok egy új életmentő gyógyszert állítottak elő a Komodói sárkányok véréből.

A DRGN-1 (Dragon one) nevet kapta és életeket menthet majd egy napon. A komodói varánuszok (Varanus komodoensis) igazán jól ellenállnak a fertőzésekkel szemben.

Tovább
Magazin | 2018.Január 25.

Sir David Attenborough után kapta nevét az újonnan felfedezett gyík

A kis színes gyíkot Indiában találták.

Egy nagyon színes új gyíkfaj került felfedezésre Thiruvananthapuram tengerparti területein, amely India Kerala államának legnagyobb városa.

A gyík a Sitana nemzetségből származik és egy toroklebenyes gyíkfaj. A Sitana attenboroughii tudományos nevet kapta sir David Attenborough tiszteletére, aki híres brit természettudós és természetfilmes.

Tovább
Magazin | 2017.December 29.

Új teknősfajt írtak le Alabamában

A teknős nem most került felfedezésre, de most dőlt el, hogy önálló fajt alkot.

Egy kutató DNS vizsgálattal bizonyította be, hogy nem két faj, a kis pézsmateknős (Sternotherus minor) és a csíkos nyakú pézsmateknős (Sternotherus minor peltifer) kereszteződéséről van szó, hanem egy új fajról, a „közti” pézsmateknősről (Sternotherus intermedius sp. nov).

Tovább
Magazin | 2017.Október 24.

Békalesen Brazíliában

Új békafajt fedezett fel a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója

Pálmafák, szamba, foci, karnevál; talán ezek a szavak jutnak először az ember eszébe, ha Brazíliára gondol. Esetleg felsejlik a Rio című animációs film, amelyben a kék ara kihalása ellen harcol néhány „aktivista”. Ebben a filmben sokszor megjelenik a Rio de Janeiro várost körülvevő erdő, mint az ara élőhelye, azt viszont kevesen tudják, hogy ez az erdő a világon egyedülálló atlanti esőerdő egyik utolsó megmaradt foltja.

Tovább
Gyíkok | 2017.Július 17.

A Pinokkió gyík újrafelfedezése Equadorban

Egy elfeledett különleges hegyvidéki anolisz faj.

Az Anolis proboscis, ismertebb nevén Proboscis anolisz, Equadori szarvas anolisz vagy Pinokkió gyík, egy kis gyík, amely a Dactyloidae család Anolis nemzetségéhez tartozik. Egyetlen hím példányt fedeztek fel 1953-ban Ecuadorban, amelyet hivatalosan 1956-ban a Peters and Orces írt le, de a fajról nem jelent meg semmi 2007-es újrafelfedezéséig.

Tovább
Magazin | 2017.Július 16.

Fehér, de nem albínó kígyót találtak

Egy gyönyörű, gyöngyház fehér kígyót találtak Ausztráliában.

Ezt a hihetetlen és ritka kígyót a tegnapi napon megmentette és átadta egy helybéli lakos a Territory Wildlife Park-nak. Ez egy fehér „szürke palakígyó” (eng.: Slaty Gray, lat.: Stegonotus cucullatus), amely Ausztráliában őshonos, de ez egy hihetetlenül ritka mutáció, mivel ezek a kígyók általában sötétbarna színűek.

Tovább
Magazin | 2017.Június 27.

Új farkaskígyó fajt fedeztek fel Indonéziában

A kutatók új farkaskígyó fajra bukkantak Takengonban, Szumátra északnyugati partján, az indonéziai Aceh tartomány tartományban.

A kígyó neve: Lycodon sidiki, ez egy nem mérges faj, a siklófélék családjába tartozik, a mintázata hasonlít a térség mérges sávozott kraitjaira. Irvan Sidik, indonéz herpetológustól kapta a nevét. Indonézia olyan tartományából szármatik, ahol nagyon jelentős az erdőirtás.

Tovább