Kozmikus kígyó

2018.Szeptember 07. 19:20 | Szerző: LM

Kozmikus kígyó

Ez a furcsa, ám mégis csodálatos Kozmikus Kígyó Galaxis valójában egy masszív galaxis klaszter mögött található, aminek a neve MACS J1206.2-0847, de a klaszter gravitációjának köszönhetően közvetlenül láthatjuk a Földről. A távoli galaxisból származó fény a Földre érkezik, miután a klaszter gigantikus gravitációs hatása torzítja azt.

 

Csodálatos módon, ahelyett, hogy megnehezítené a kozmológiai objektumok észlelését, az ilyen erős lencse hatások javítják a kép felbontását és mélységét a háttérobjektum nagyításával.

 

Néha a gravitációs lencse akár több képet is létrehozhat az objektumról, mivel a fény különböző irányokban hajlik meg az előtér klaszterén. A Hubble űrteleszkópot használva Dr. Antonio Cava, a Université de Genève munkatársa és a vele dolgozók a Kozmikus Kígyó több ilyen képét is megvizsgálták, melyek mindegyike eltérő nagyságú.

 

"A kiterjesztett képek pontosabbak, világosabbak, és lehetővé teszik számunkra, hogy a részleteket akár 100-szor kisebb léptékben is megfigyeljük" - mondta Dr. Cava. A Hubble képei azt mutatták, hogy a magas vörös-eltolódású galaxisok óriáscsomói kisebb részecskék összetett alszerkezetéből állnak, ami hozzájárul a távoli galaxisok csillagképzésének megértéséhez.

 

"Az a tény, hogy a Kozmikus Kígyó képét ötször megismételtük különböző térbeli felbontásokban, először közvetlen összehasonlítást végezhettünk, és megállapíthattuk a megfigyelt óriás csomók belső szerkezetét és méretét" - mondták a csillagászok.

 

"Felfedeztük, hogy az óriások csomópontjai valójában nem is olyan nagyok és masszívak, mint a korábbi Hubble megfigyelések során, de lényegében kisebb és nyugodtabb összetett és megoldatlan kis komponensekből állnak, ami eddig nem volt bizonyítható.”

 

 

 

 

Forrás: physics-astronomy

Képek: physics-astronomy, google