Borostyánba zárt hüllők

2018.Szeptember 14. 19:45 | Szerző: LM

Borostyánba zárt hüllők

Valószínűleg a tollas dinoszauruszok elől rejtőztek el, míg végül a vörösfenyő gyantájába ragadva érte utol őket a vég.

 

Egy 12 darabból álló új gyűjteményben gyíkok konzerválódtak borostyánban, mely a kréta korszak közepéig nyúlik vissza - amikor a dinoszauruszok, mint a termetes Argentinosaurus még mindig körülöttük éltek – és tartalmazzák a gekkók és a kaméleonok őseit.

 

A példányok Myanmar Kachin tartományából származnak, és úgy gondolják, hogy a trópusi erdőkben éltek. Mindegyik be van ágyazva a burmai borostyánba, melyet korábbi tanulmányok körülbelül 100 millió évesre datáltak. Korábban csak néhány töredék borostyánba zárt gyíkot ismertünk, mely a dinoszauruszok korából származott - amikor a modern gyíkok csoportjai először fejlődtek ki, a genetikai elemzések szerint.

 

Az Amerikai Természettudományi Múzeum és a Harvard Egyetem által kölcsönzött, magántulajdonban lévő borostyángyűjteményekben felfedezett gyíkok hibátlanok és szokatlanul változatosak. Ez azt sugallja, hogy a gyíkok jelentősebb csoportjai már abban az időben létrejöttek.

 

"Az egyikük talán a legjobb gekkó fosszília, amit a világon láttam!" – mondta Juan Daza, a texasi Sam Houston State University munkatársa, akinek a csapata feltárta a leleteket, majd CT vizsgálatokat végeztek azok tanulmányozásához. Olyan részletes volt, hogy a csapat, kezdetben úgy gondolta, ez egy modern állatnak tűnik.

 

De ez nem volt újdonság. „Elkezdtük vizsgálni a modern fajok jellegzetességeit és ezek közül semmi sem stimmelt.” - mondta Juan Daza. A tapadókorongos lábujjak már jelen voltak ezeken az ősi példákon, ami azt sugallja, hogy a gekkók mászó életstílusa sokkal korábban kialakult, mint gondoltuk.

 

Egy másik vizsgált gyík nyelvét kiöltötte. Keskeny, kiterjedt végű nyelve nem egyezik meg egy kígyó vagy gyík fajéval sem.

 

Egy kis gyík egy skorpiószerű állat és egy százlábú mellett esett csapdába. Ez a közelség, valamint az a tény, hogy a trópusi erdőkben élő modern gyíkok vadásznak az ízeltlábúakra, azt sugallják, hogy ezek az állatok zsákmányul szolgáltak nekik.

 

Van a gyűjteményben egy különösen érdekes gyík. Csontszerkezete hasonlít egy újszülött kaméleonéhoz, bár körülbelül négyszer olyan idős, mint a legrégebbi ismert kaméleonszerű fosszíliák kora. Ennek az állatnak gyenge állkapcsa van, ami nem lehetett alkalmas a zsákmány megharapására – ez lehetséges bizonyítékul szolgál arra, hogy a modern kaméleonok vadászati módszere, a nyel kiöltésével történő zsákmányszerzés, egy igen régi adaptáció. Ez a felfedezés ugyancsak kihívást jelenthet ez eddigi nézettel szemben, miszerint a kaméleonok Afrikából származnak.

 

Az új borostyánok gyönyörűek és nagyon izgalmasak. - mondja Michael Caldwell, kanadai University of Alberta kutatója. "Nagyon kevés volt a korábbi fosszilis lelet, amely részletesen leírta volna a gyíkok családfáját.”

 

De szorosabb anatómiai tanulmányokra van szükség annak meghatározásához, hogy egyes gyíkokat a legmegfelelőbb helyre lehessen besorolni - különösen a feltételezett kaméleont.

 

További borostyánba zárt hüllők:

A borostyánok 99 millió éve békákat zártak magukba, méretük nagyjából megegyezik egy postai bélyeggel. A bal oldaliban egy jól felismerhető béka láb és test, a jobb oldaliban pedig egy fiatal béka részleges koponyája található.

 

54 millió éves borostyánba zárt gekkó.

 

50 millió éves borostyánba zárt kígyó.

 

 

 

Forrás: newscientist

Képek: newscientist, google