Címke: CITES

Rendezés
Gondozás | 2020.Október 01.

A Zöld leguán gondozása / 1. – ALAPOK

Mit kell tennem, hogy kézhez szokjon?!

A Zöld leguánok (Iguana iguana) nagyon népszerű házikedvencek, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mekkorára is nőnek és ehhez szükség van a megfelelő előkészületekre. Sokáig élhetnek és nagyon erősek lehetnek a kellő gondozás mellett, ezért fontos az elhivatottság, amellyel kiskoruktól kezdve hozzájuk állunk. 

Tovább
Magazin | 2019.Február 09.

Mexikó foglalkozik a veszélyeztetett gyíkok kereskedelmével

A vámtisztviselők zokniba rejtve találták őket.

Az Abronia nemzetség fajai, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonosak, nemzetközi szinten, gyakran illegálisan kereskednek velük az egzotikus kisállatpiac ellátására.

Tovább
Magazin | 2019.Január 25.

Sokkoló jelentés a hatalmas, illegális teknős kereskedelmi hálózatról

Több mint ezer indiai csillagteknős került lefoglalásra egy szúrópróba szerű ellenőrzés során.

Kuala Lumpurban, egy elegáns szállodai szobában egy 35 éves, sötét kigombolt inget viselő férfi csak mosolygott. Két bőröndjét 55 élő teknőssel tömte ki, és abban reménykedett, hogy el tudja adni őket.

Tovább
Gyíkok | 2018.Október 07.

Hispaniolai orrszarvú leguán

A hüllők rinocérosza!

A hispaniolai orrszarvú leguán (lat.: Cyclura cornuta, eng.: Rhinoceros iguana) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a gyíkok (Sauria vagy Lacertilia) alrendjébe, a leguánalakúak (Iguania) alrendágába és a leguánfélék (Iguanidae) családjába tartozó faj.

Tovább
Gondozás | 2018.Július 20.

Tüskésfarkú gyík

A legtöbb kifejlett egyed kb. 20 és 45 cm közötti,  az elsődleges kivétel az egyiptomi tüskésfarkú gyík (Uromastyx aegyptia), ami meghaladhatja a 75 cm-t is.

Uromastyx (Uromastyx sp.)

A tüskésfarkú gyík az agámafélék családjába tartozó gyík, ebbe a  családba tartozik a szakállas agáma, a galléros gyík és sok más ismert hüllő. A taxonómusok által hivatalosan legalább 18 faj elismert és még sok más alfaj és változat létezik.

Tovább
Gyíkok | 2018.Június 23.

Óriás tobzosfarkúgyík

Tolkien híres sárkánya, Smaug.

Az óriás tobzosfarkúgyík (lat.: Smaug Giganteus, Cordylus giganteus, eng.: giant girdled lizard,  giant dragon lizard, giant zonure, sungazer) a tobzosfarkúgyík-félék (Cordylidae) legnagyobb faja. 2011-ben kijelöltek számára egy új nemzetséget, mely Smaug névre hallgat és hét másik fajjal együtt átsorolták őket ide a Cordylus nemzetségből. Ennek alapja a Cordylidae család átfogó molekuláris törzsfejlődése.

Tovább
Teknősök | 2017.December 17.

Közönséges levesteknős

A halászat miatt került veszélyeztetett státuszba ez a csodás tengeri teknős faj.

A közönséges levesteknős (lat.: Chelonia mydas, eng.: green sea turtle, green turtle, black (sea) turtle, Pacific green turtle) a teknősök (Testudines) rendjébe, a tengeriteknős-félék (Cheloniidae) családjába, és ezen belül a Chelonia nemzetségbe tartotó egyetlen faj. Elterjedési területe kiterjed a trópusi és szubtrópusi tengerekre világszerte, két különböző népességgel az Atlanti-óceánon és a Csendes-óceánon, de az Indiai-óceánon is megtalálható.

Tovább
Teknősök | 2017.Október 27.

Borneói tövises teknős

Nagy átalakuláson esik át, mire felnőtté válik.

A teknős lényegre törő elnevezése onnan származik, hogy ha megnézzük, rögtön szembe tűnik a hegyes, csúcsos, tüskés páncél széle és ez egyedülálló vonás a teknősök között (fiatal egyedeken). Nevezik még „cog-wheel turtle” –nek is, ami annyit tesz, mint „fogaskerék teknős”.

Tovább
Gondozás | 2017.Június 15.

A Guyanai krokodilteju tartása

Hogyan kell gondoskodni a guyanai krokodiltejuról?

A legegyszerűbb módja felismerni a guyanai krokodiltejut, ha megvizsgáljuk a színezetét. A test világoszöld, halvány sötétzöld sávozással, a fej narancssárga vagy piros színű. A vastag farok barnás, fekete vagy ritkábban sárga csíkokkal. A felnőtt egyedek között némi különbség van a hím és a nőstény között, a hím feje szélesebb és élénkebb piros, mint a nőstényé.

Tovább
Gyíkok | 2017.Június 12.

Guyanai krokodilteju, a színpompás „házikrokodil”

Házi kedvencként is tartható ez a gyönyörű és ritka nagytestű hüllő.

A Guyanai krokodilteju (lat.: Dracaena guianensi, eng.: northern caiman lizard) Dél-Amerika északi területein honos.

Tovább
11 találat