A Guyanai krokodilteju tartása

2017.Június 15. 21:35 | Szerző: LM

A Guyanai krokodilteju tartása

A legegyszerűbb módja felismerni a guyanai krokodiltejut, ha megvizsgáljuk a színezetét. A test világoszöld, halvány sötétzöld sávozással, a fej narancssárga vagy piros színű. A vastag farok barnás, fekete vagy ritkábban sárga csíkokkal. A felnőtt egyedek között némi különbség van a hím és a nőstény között, a hím feje szélesebb és élénkebb piros, mint a nőstényé. Csontos pikkelyekkel fedett bőre hasonlít a kajmánokéra, a kajmánok a krokodilok rendjébe tartoznak és Dél-Amerikában terjedtek el. Míg a megjelenése és víz közeli életmódja azt mutatja, hogy a kajmánokkal áll kapcsolatban, valójában a tegu félékkel mutat közeli rokoni kapcsolatot. Ugyanolyan jól mozog a szárazföldön és a fákon, mint a vízben.

 

BESZERZÉS:

A Washingtoni egyezmény vagy más néven (CITES) (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) által védett faj és a II. Függelékben szerepel. (CITES II.), így az összes kereskedelemben megtalálható állat „krokodilteju farmokról” vagy tenyésztőktől származik. A tartók sikeresebben tudtak gondoskodni ezekről az állatokról, mint a vad befogottakról. Guyanai krokodilteju még nem gyakran kapható állatkereskedésekben, de néhány hüllőkre specializálódott szaküzletben, börzéken és online beszerezhetők és az áruk is egyre kedvezőbb évről évre.

 

MÉRET:

A guyanai krokodilteju egyike a legnagyobb gyíkoknak az Amerikai kontinensen. A nőstények mérete átlagosan 120 cm, míg a hímek elérhetik a 150 cm-t is, a súlyuk 3.5-5.5 kg.

 

ÉLETTARTAM:

Nem sokat tudunk az élettartamukról, de megfelelő tartás mellett fogságban körülbelül 10 évet élnek vagy ennél többet.

 

ÉLETTÉR:

Annak érdekében, hogy elérjék kifejletten a 120-150 cm-es nagyságot, ezeknek az állatoknak kivételesen nagy helyre van szükségük. A fiatal egyedek helyének mérete körülbelül 50cm x 100 cm alapterületűnek és 50 cm magasnak kell lennie. A felnőttek élettere legalább 90cm x 180cm alapterületűnek és 120 cm magasnak kell lennie. Nagy vizes részt kell biztosítani a helyükön, valamint száraz területet is és rengeteg függőleges felületet, ahol mászhatnak.

A száraz részen búvóhelyet is kell biztosítani, ami lehet egy félköríves farönk vagy üreges parafa törzsek. Ezek a nagytestű gyíkok kiáshatják vagy kidönthetik az élő növényeket, így robosztusabb darabokat kell választani a természetes kinézet érdekében, mert növelik a páratartalmat és imitálják a trópusi növényzetet.

Erős mászó ágakat kell biztosítani mindenhol, de főként a vizes terület fölött. Nagy parafa vagy mopánifa ágat kell félig vízbe helyezni, hogy napozó helyet hozzunk létre. Meg kell győződni róla, hogy az ágak elég stabilak és biztonságosak, mert ezek a gyíkok szeretnek ásni és mászni. A nem megfelelően rögzített dekorációs elemeket feldönthetik, vagy azzal együtt lezuhanhatnak.

 

VILÁGÍTÁS ÉS HŐMÉRSÉKLET:

Olyan trópusi állatok, amelyek egész évben magas hőmérsékletet igényelnek annak érdekében, hogy növekedjenek. A nappali hőmérsékletet 26-32°C között kell tartani, a napozó helyen 38°C-nak vagy ennél többnek kell lennie. Az éjszakai hőmérséklet lehet kevesebb, de nem csökkenhet 23°C alá. Számos megoldás létezik a hőmérséklet fenntartásának érdekében. A sima spot vagy halogén spot lámpával lehet biztosítani a napozó terület hőmérsékletét. Ezek az izzók több főt termelnek, mit a hagyományos körték, ami nagyon fontos, mert itt nagy területet kell melegíteni.

A napjuk legnagyobb részét sütkérezéssel töltik, így egy erős és elég nagy ágat kell választani, ahhoz, hogy biztonsággal elbírja a súlyukat. Ha egynél több állatot tarunk egy helyen, több napozó területről kell gondoskodnunk, hogy megakadályozzuk a napozó területekért folyó versengést. Éjszakai hőforrásként használhatunk kerámia izzót vagy infravörös izzót, amennyiben szükségesnek tartjuk. Ezek az állatok aktívan használják a vizes medencéjüket, így az izzókat úgy kell elhelyezni, hogy megóvjuk a vízfröccsenésektől vagy vízálló izzókat használjunk.

Habár keveset tudunk az állatok UVB szükségletéről, de a használata ajánlott. Sok hüllő számára a megfelelő UVB sugarak lehetővé teszik, hogy a saját szervezetük által állítsanak elő D3-vitamint, amely nélkülözhetetlen a kalcium anyagcseréhez. A megfelelő UVB sugarak segíthetnek megfordítani és megelőzni a metabolikus csontbetegségeket (MBD). A fényspektrum egy másik fontos eleme az UVA, amely elősegíti a természetes viselkedésformákat, mint például a táplálkozást és a szaporodást. Az egészség fenntartása érdekében 12-14 órás nappali periódust kell biztosítani az UVA és UVB teljes spektrumú nappali fényt adó izzóval. (Ilyen izzó pl. a ZooMed Reptisun vagy Powersun.) Érdemes időzítő kapcsolót használni a 12-14 órás periódus pontos betartásához.

 

ALJZAT:

A talaj kialakítására több különböző aljzat is alkalmas lehet. A keverék álljon ciprusfa mulcsból, kókuszrostból és tiszta homokból, ez a mix segít a magas trópusi páratartalmat fenntartani és lehetővé teszi az ásást az állat számára.

 

TÁPLÁLÉK ÉS ETETÉS:

A krokodiltejukról tudni kell, hogy a vízi csigák fogyasztására specializálódtak, de elfogadnak más ételt is. Fogságban igen változatos étrendet követnek, amely tartalmaz hüllőknek készített konzerv csigákat, konzerv garnélákat, gyászbogárlárvákat, tücsköket és konzerv tegu, varánusz tápokat. Gyümölcsök közül adható a kivi, banán, mangó, papaya és a piros banán. A táplálékhoz hetente egyszer vitaminpor (ZooMed Reptivite) és hetente kétszer kalciumport (ZooMed Repti Calcium) kell adni. Az ételt egy tálba érdemes tenni, de néhány krokodilteju szívesen elveszi csipeszről is.

 

VÍZ ÉS PÁRATARTALOM:

Nagy vizes területet kell biztosítani. Kiválóan úsznak és búvárkodnak, így biztosítani kell nekik a lehetőséget, hogy teljes testükkel a víz alá tudjanak merülni. Legalább 30 cm mély vizet kell biztosítani, amiben gyakorolhatják természetes úszási ösztöneiket. A fiatal gyíkok számára megfelel erre a célra egy nagyobb tál vagy lavór, ami elég mély, hogy teljesen elmerülhessenek benne. A víz hőmérséklete 23-29°C között kell, hogy legyen. Termosztátos akvárium fűtővel könnyen tartható a hőmérséklet.

Gyakran előfordul, hogy ételmaradék kerül a vízbe és rendszerint ide is ürítenek. Egy nagy teljesítményű, jó minőségű akváriumi szűrő segíthet a víz minőségének fenntartásában, de nem küszöböli ki a gyakori vízcserét. Kavicsokat nem javasolt a vizes részlegbe helyezni, mert könnyen lenyelhetik és bélelzáródást okozhat. A természetes hatás érdekében nagyméretű folyami kavicsokat (ami túl nagy ahhoz, hogy a szájukba férjen) lehet használni, azonban az ételmaradék és az ürülék felakadhat a kövek közt és nagyban rontja vízminőséget. Egy csupasz aljú medence a legbiztonságosabb és a legkönnyebben karbantartható.

A páratartalomnak 60-80% között kell lennie. A jól megválasztott aljzat, mint a kókuszrost és a mohás segítenek ennek fenntartásában. Egy zárt, pl egy üveg terráriumban ez a páratartalom könnyen megteremthető és tartható, de mivel a krokodiltejuk nagyon gyorsan, nagyon nagyra nő ez a megoldás nem kivitelezhető. A páratartalom eléréséhez naponta többször párásítani kell. Az automata párásító berendezés nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek nincs lehetősége folyamatosan figyelni a páratartalmat. A nagy vízfelület és az élő növények hozzájárulnak a páratartalom növekedéséhez.

 

KEZESSÉG ÉS TEMPERAMENTUM:

Bár a krokodiltejuk természetesen nem agresszívak, foglalkozást igényelnek, hogy kezessé váljanak. Ezek az állatok nagyon intelligensek és gyorsan tanulnak. Néhány állattartó sikerrel elérte a kitűzött cél és sok gyakorlással kezes állata lett. Azonban az általános tapasztalat az, hogy rendszeres gyakorlással egyeseknek sikerült, másoknak sosem vált kezessé állatuk.

 

 

 

Forrás: reptilesmagazine

Képek: google