A szakállas agáma gondozása / 5. - EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

2017.Október 13. 17:00 | Szerző: LM

A szakállas agáma gondozása / 5. - EGÉSZSÉGÜGY, BETEGSÉGEK

EGÉSZSÉGÜGY

 

Ismerd meg, hogyan lehet megállapítani, hogy egy szaki egészséges és hogyan ismerhetők fel a betegség jelei vagy a már kialakult betegség.

Normális viselkedés

Az egészséges szakik néhány cikluson mennek keresztül minden évben, néha úgy tűnhet, hogy betegek, holott tökéletesen egészségesek. Figyelmesen olvassátok el a következő bejegyzéseket, ha valamilyen betegségre gyanakodtok!

Fél-hibernációs állapot

Ez a természetben is előforduló hibernációs ciklus, amin a szakik átesnek. Általában télen vagy ősszel van ez az állapot és a hőmérséklet és a fény változásai idézik elő. Néhány szakállas agáma tulajdonos megpróbálja erőltetni az ébrenlétet vagy megelőzni a hibernációt azzal, hogy megemeli a hőmérsékletet és a fény mennyiségét a terráriumban, azonban ajánlott hagyni a szakit természetesen viselkedni.

Minden szakinál eltérő lehet ez a fél-hibernációs állapot. Néhány szaki a teljes ciklus alatt hosszú pihenőket tart rövid ébrenlétekkel, míg mások át fogják aludni az egész ciklus anélkül, hogy felkelnének. Ezen időszak hossza is teljesen elkérő lehet. Vannak egyedek, akik egyáltalán nem mennek át ezen a perióduson, míg másoknál csupán egy hétig tart, de előfordulhat, hogy néhány hónapig is eltart.

Ebben az időszakban kevésbé aktívak és egyre többet alszanak. Előfordul, hogy ilyenkor csökken az étvágyuk vagy teljesen abbahagyják az evést. Ez természetes folyamat és ha a szaki egészséges, nem fog súlyt veszteni ebben az időszakban még akkor sem ha nem vesz magához táplálékot. Normális esetben csak akkor vesztenek ilyenkor súlyt, ha valamilyen belső parazitájuk van, így ez megfelelő alkalom megfigyelni a szakit, ha valaki belső élősködők jelenlétére gyanakszik. Egyes tulajdonosok mérlegen ellenőrzik a szaki súlyát a hibernáció kezdetekor és folyamatosan alatta, de ez teljesen fölösleges, hacsak nem gyanakszunk paraziták jelenlétére.

Egyes tulajdonosok lekapcsolják a lámpákat és abbahagyják az etetést, amíg ez az időszak véget nem ér. Azonban, mivel ez a ciklus minden szakinál más és más ideig tart ajánlatos bekapcsolva hagyni a lámpát ez idő alatt is és folytatni az etetést. Sok szaki felkel ezen időszak alatt táplálkozni és/vagy sütkérezni a napozólámpája alatt. Ehhez csak friss táplálékot kell biztosítani és ellenőrizni, hogy evett-e belőle vagy sem.

Sok tulajdonos felébreszti a szakiját, hogy megfürdesse és megbizonyosodjon arról, hogy eszik, de ezzel csak a hibernációs ciklus ideje nő meg. Például, ha minden héten felébresztünk egy szakit, akkor az amúgy 2 hónapos időszakból több mint 3 hónap is lehet.

 

Vedlés

A szakállas agámák hüllők, így ők is levedlik a bőrüket. A baba és fiatal szakik gyakrabban vedlenek, mert gyorsabban növekszenek, míg a kifejlett gyedek egyszer vagy kétszer vedlenek évente.

Mielőtt vedlenek, észre lehet venni, hogy a színük fakóbb lesz és a szemük egy kicsit jobban kidülled a megszokottnál. Ezek a dolgok normálisak és az előjelei egy egészséges vedlésnek.

Vedlés alatt, ha meg akarsz győződni róla, hogy a szaki tiszta és megfelelően hidratált fürdesd meg őt langyos vízben. Az is javasolt ilyenkor, hogy egy kézi permetezővel időnként átnedvesítsük a szakink bőrét. Ez azért szükséges, mert a természetben a magas páratartalom hatására bőrük kellően hidratált marad, így megkönnyítve számukra a vedlést, de a terráriumban nem mindig van olyan magas páratartalom, amire ilyenkor szükségük van.

Ne szedjük le erőszakkal a levedleni készülő bőrt, csak ha már készen áll a leválásra. Az a bőr, ami már készen áll, szó szerint el van válva az állat testétől. Ha segíteni akarsz a szakinak a vedlésben csak azt a bőrt szabad lehúzni, ami ellenállás nélkül jön le és nem szabad nedvesnek vagy vizesnek lennie. Ha a bőr nedves vagy vizes és ellenállást mutat húzás közben még nem áll készen a vedlésre, eltávolítása felsértheti az alatta húzódó új bőrréteget.

Figyelemmel kell kísérni a vedlési folyamatot a farok csúcsánál és a lábujjaknál. Ezek a bizonyos problémás területek, ahonnan a bőr nem jön le könnyen, azonban, ha ezeken a területeken marad rajta a bőr, azt le kell húzni, mert elzárhatja a vér áramlását a régi bőr, és elhalnak a szövetek. Ezeken a területeken javasolt segíteni a vedlést. Bizonyosodj meg, hogy vedlés után nem marad sehol olyan rész, ahol maradtak a régi bőrből darabkák, egyenletes és finom tapintású mindenhol.

 

Az egészséges szaki ismérvei

Általában a szakállas agámák akkor viselkednek másként a megszokottól, ha nem érzik jól magukat. A következőkben bemutatjuk, milyen egy egészséges szaki.

Aktivitás / Energia

Az első módszer, hogy felmérd mennyire egészséges egy szaki, ha megfigyeled mennyire lesz aktív, ha megzavarják. Egy egészséges szaki fel fogja kapni a fejét, ha ébren van és nagyon fog figyelni, ha valaki közeledik a terráriumához.

Egészséges megjelenés

Az is meghatározza egy szaki egészségi állapotát, hogy milyen a megjelenése. Meg kell vizsgálni, hogy nincs e genny vagy egyéb váladék a szemek és száj körül. Arról is meg kell győződni, hogy a száj és az ízületek nem duzzadtak.

 

Abnormális viselkedés

Ha egy szakállas agáma rendellenesen viselkedik meg van rá az esély, hogy valami problémája van, amit meg kell oldani. Ez néha olyan egyszerű, hogy csak a lámpát kell ellenőrizni, néha pedig állatorvos segítségére van szükség. Ha ezeket, a kóros viselkedési formákat tapasztalod, nem árt odafigyelni.

Bélelzáródás

A szakállas agámák viszonylag szabályos időközönként ürítenek.. Ha az figyelhető meg, hogy szaki pár napja nem ürített, viszont ugyanúgy eszik tovább minden nap, az problémára utalhat. Minél hosszabb ideje nem produkált székletet, annál nagyobb a baj.

Általában ez a probléma megoldható azzal, hogy 10-15 percig kéz-meleg (35-37,5°C) vízben fürdetjük az agámát. Fürdés közben finoman masszírozzuk a szaki gyomor táját néhány percig, ügyelve arra, hogy semmiképp nem nyomjuk meg erősen. Ha így járunk el, 24 órán belül eredménye kell legyen, ha bélelzáródás oka a túl hideg környezet, egy kisebb elzáródás (pl. lenyelt egy apró kavicsot) vagy a bélrendszeri paraziták voltak. Azonban, ha továbbra sem ürít az agáma minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni. Ez azért szükséges, mert a bélelzáródás súlyos egészségügyi problémát jelent, ha nem kezelik!

Hasmenés

Időnként a hasmenés oka lehet a stressz vagy egy elfogyasztott rossz étel vagy változás az étrendben. Ez azonban nem tartós állapot! Az egészséges szakállas agáma székletének szilárdnak kell lennie, ha a szakinak hasmenése van, utalhat paraziták és férgek jelenlétére. Amennyiben ez a helyzet áll fent, el kell vinni az agámát, hogy állatorvos ellenőrizhesse!

Kiszáradás / Dehidratáció

A megfelelő hidratáció fontos az egészségük megőrzése érdekében. Ha valamilyen betegségre gyanakodsz a folyadékpótlás még fontosabb.

A kiszáradás tünetei:
- beesett szemek
- "új erőre kap" ivás után
- ráncos bőr
- étvágytalanság
- erőtlenség

Az egyik módja, hogy ellenőrizd nincs e kiszáradva a szakid, hogy gyengéden megcsíped a bőrét az ujjaiddal (ahol a bőr ráncosnak tűnik). Ha a bőr megtartja a formáját néhány pillanatig, miután elengedted (ahelyett, hogy azonnal visszasimulna a helyére), nagy valószínűséggel fent áll a dehidratáció.

Ha azt gyanítod, hogy a szaki dehidratált meg kell próbálni rávenni, hogy igyon vizet, „rehydráló” készítményt vagy sportitalt pl.: Powerade (1: 1 arányban hígítva vízzel). Először mindenképp a friss víz itatásával kell megpróbálkozni, ha maguktól nem isznak, egy kis cseppentőből vagy fecskendőből kell a szájukba juttatni a vizet.
Súlyos esetnek állatorvoshoz kell fordulni!

Beesett szem

Beesett szemről beszélünk, ha egy egyik vagy mindkét szem az üregben hátrébb helyezkedik el (hasonlít a vérebek szemeire). A beesett szemek veseproblémákra utalhatnak, ha ez tapasztalható állatorvoshoz kell fordulni!
Ha azt tapasztalod, hogy a szeme duzzadt, az élősködőkre vagy fertőzésre utal, szintén állatorvosi ellátásra van szükség, mert a kezelés hiánya vakságot és más maradandó problémát okozhat!

Duzzadt / Felpuffadt szem

A duzzadt szemek utalhatnak a rövidesen bekövetkező vedlésre, az A vitamin túladagolásra (Hypervitaminosis A), parazitákra, vagy a szem fertőzésére. Bár az atkát és paraziták ritkán okoznak szem problémákat, így ezt a lehetőséget nagy eséllyel kizárhatjuk.

Bénulás

A bénulást általában az okozza, hogy étel, amit kapnak túl nagy. Az általános szabály az, hogy az eleségállat soha ne legyen nagyobb, mint az agáma két szeme közti távolság.

Amikor egy szaki ételt vesz magához, a túl nagy táplálék nagy nyomást gyakorol a gerincvelőre emésztés során. Ha ez a nyomás túl sokáig tart hosszú távon okozhat bénulást, sőt halált is. Ha azt gyanítod, hogy a szakid evett valami túl nagydolgot, meg kell őt úgy tartanod, hogy a gyomra (hasa) szabadon lógjon. Ezzel, hogy a has lóg, nem tud nyomást gyakorolni a gerincre (, mint amikor a talajon fekvő állapotban van). Néhányan ezt úgy oldják meg, hogy egy törölközőt felcsavarnak és körbe helyezik le, hogy egy lyuk maradjon a közepén, erre helyezik rá az agámát, úgy, hogy a hasa pont a lyukba lógjon bele, így nincs nyomás alatt a gerinc.

Ha már kialakult a bénulás vagy arra utaló jelek mutatkoznak, azonnal kapcsolatba kell lépni egy állatorvossal, mert gyors beavatkozás esetén ez az állapot még megfordítható lehet.

Amikor a szakik hátranyújtott lábakkal napoznak, az teljesen normális állapot náluk, azonban, ha ez rendellenesnek tűnik, érintsd meg a lábujjaikat és figyeld meg, hogy elhúzzák-e és csak nyújtóztak vagy tényleges egészségügyi problémával állunk szemben.

 

A nem megfelelő vitaminozás jelei

A szakálla agámák könnyen alultáplálttá válhatnak, ha nem megfelelő táplálékot kapnak vagy nem megfelelő az UV sugárzás. A következőkben végigvesszük az alultápláltság legtipikusabb eseteit.

Túl sok A-vitamin (Hypervitaminosis A)

Könnyen előfordulhat, hogy túl sok A-vitamint kapnak, ez a vitamin az amit a legtöbbször túl is adagolnak. A tünetei: duzzadt szemek, torok, test és erőtlenség.

Általában akkor fordul elő A-vitamin túladagolás, ha mesterségesen előállított hüllő vitamin készítményből fogyasztanak túl sokat. Ezért fontos, hogy csak olyan készítményeket kapjanak, amelyekben természetes vitaminok vannak.

B1-vitamin(= tiamin) hiánya (Hypothiaminosis)

Az az állapot, amikor az étrendje nem tartalmaz elég tiamin-t, ennek jele izomrángások és remegés. Sajnos ugyanezek a tünetei még néhány gyakori szakállas agáma betegségnek is, mint pl. a metabolikus csontbetegségnek. Így könnyen félrediagnosztizálható.

A B1-vitamin hiányos állapotot általában az okozza, hogy nem kapnak elég friss zöldséget és zöld növényeket. A zöld-félék fagyasztott állapotban vagy sok ideig eltárolva elvesztik a B1-vitamin tartalmukat!

 

Atkák és Élősködők

Az atkák és különféle élősködők olyan organizmusok, amelyek a szakállas agámák vérével táplálkoznak és betegségeket terjeszthetnek közöttük.

Normális esetben a pikkelyek túl kemények az agámon, hogy az atkák megcsíphessék őket, így az érzékenyebb területeket szokták támadni, mint a szem és fül környéke, valamint a test azon részei, ahol vékonyabb a bőr, pl.: has, hajlatok.

Vannak azonban jó és rossz paraziták, a jó paraziták segítik a szakik emésztését, a rosszak pedig betegségeket és egészségügyi problémákat okoznak. Sajnos szakink nem tud szólni nekünk, ha káros parazitái vannak, így ezt csak tapasztalt állatorvos tudja megállapítani székletmintából.

 

Metabolikus csontbetegség (MBD)

Kiváltó oka a kalcium és D3-vitamin hiány és/vagy a foszfor és a meggyengült csontok.

Tünetei:
- dudorok a lábakon (ezek jól láthatóak és tapinthatóak)
- rángatózás, tikkelés, görcsök, remegés
- dudorok a gerinc mentén, a háton és a farkon
- duzzadt alsó állkapocs
- szaggatott mozgás

Kezelhető vagy megakadályozható megfelelő kalcium és D3-vitamin tartalmú multivitamin készítmény adásával.

Továbbá kezelhető, ha megfelelő étrend kap, ha megfelelő UVB izzót használunk, és ha megfelelő a hőmérséklet a terráriumban.

Azonban azt javasoljuk, hogy ha MBD gyanúja merül fel, állatorvoshoz kell fordulni, hogy vizsgálatokkal felmérhesse a betegség súlyosságát.

 

Szájrothadás

Sárgás fehér anyag jelenik meg a száj körül. Néha az egész száj feldagadhat és a fogit elveszti. Sokaknál ez a betegség étvágycsökkenéssel is jár. Ha szakidnál szájrothadásra gyanakodsz, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő kezelést kapjon.

 

Légúti fertőzés

Ritkán kapnak légúti fertőzést, de ha alacsony hőmérsékletnek és magas páratartalomnak vannak kitéve és/vagy nem megfelelőek a tartási körülmények előfordulhat ez a betegség.

Tünetek:
- kitátja a száját
- láthatóan légzési nehézségekkel küzd
- felpuffadt tesz és/vagy torok
- többlet váladék a száj és az orr körül

 

Betegségre utaló jelek

A legtöbb állat nem fogja kimutatni vagy elpanaszolni a fájdalmát, mert ezzel a természetben a ragadozók célpontjává válnak. E miatt nehéz eldönteni mikor éreznek fájdalmat vagy mikor rossz a közérzetük, azonban a következő jelek segíthetnek annak meghatározásában, hogy van-e valami baj.

Ne feledjük, hogy a párzási időszakban és vedlés előtt/alatt szokatlanul viselkedhetnek, de ha ez nem áll fenn, a következő jelekre kell figyelni:

- erőtlenség
- szaggatott mozgás
- sántítás
- duzzadt testrészek
- agresszivitás
- megváltozott viselkedés vagy hangulat
- dudorok megjelenése
- vonakodik a lefekvéstől
- nem eszik
- abnormális székletürítés

Ha bármely fenti jelet vagy tünetet észleled, kérd ki állatorvos véleményét. Ha jól ismered a szakidat és úgy érzed valami nincs rendben, a biztonság kedvéért érdemes kikérni egy állatorvos véleményét.

 

Az oldal tartalma iránymutatásként szolgál, nem szakmai orvosi tanácsadás. Vészhelyzet esetén azonnal hívjunk egy tapasztalt hüllőkhöz értő állatorvost!

 

 

Képek: google