A szakállas agáma gondozása / 6. – TÍPUS, SZÍN, FAJ

2017.Október 13. 17:50 | Szerző: LM

A szakállas agáma gondozása / 6. – TÍPUS, SZÍN, FAJ

TÍPUS, SZÍN, FAJ

 

Sok különböző típusú, színű, és a fajú szakállas agáma kapható.

Típus:

 Általában a típusoknak kevesebb köze van a színhez és több köze van a mérethez és megjelenéséhez.
- German Giant
- Leatherback
- Silkback

 

German Giant
A "Német Óriásokat" tudatosan úgy tenyésztették, nemesítették, hogy minél nagyobb méretűek legyenek egy átlagos szakihoz képest. Ezt követve minden generációval kitenyésztették ezt az óriást, amely 50%-al nagyobb, mint egy hagyományos szakállas agáma. Különféle színekben fordulnak elő, de mivel ezt a típust kifejezetten tenyésztik ezért a még egyedibb színekre törekszenek a tenyésztők.

 

Leatherback
Hordoznak egy mutáns gént, amely megakadályozza, hogy a tüskék teljesen kifejlődjenek a testükön. Ennek hatására nagyobb számban, de kisebb méretben jelennek meg, tapintásra sokkal simábbnak tűnnek. A kisebb tüskék miatt a színük intenzívebbnek hat. Különféle színekben fordulnak elő, de mivel ezt a típust kifejezetten tenyésztik ezért a még egyedibb színekre törekszenek a tenyésztők.

 

 

Silkback
Két Leatherback egyed keresztezésével jön létre. Az eredmény egy új típus, ami még simább külsővel rendelkezik. Általában a tüskék olyan apróak, hogy a tapintásuk megegyezik a sima bőrével. Különféle színekben fordulnak elő, de mivel ezt a típust kifejezetten tenyésztik ezért a még egyedibb színekre törekszenek a tenyésztők.

 

 

 

Szakállas agáma tenyésztési háttérinfó:


A szakik különféle színekben és méretekben "jönnek létre". Ez a gondos tenyésztés eredménye, amely során a párokat mindig úgy választják, hogy a legelőnyösebb tulajdonságok öröklődjenek tovább. Gyakran a tenyésztők olyan szavakkal jellemzik egyedeiket, ami nem mindenki számára érthető. Ezeket a kifejezéseket fejtjük most ki.

Normál - Két különböző tulajdonságú szakállas agáma utódai.

Hypo - Két hypomelanism (albínóság) hordozó szaki utódai. Általában az utód világosabb színű, és jelentősen csökkennek a sötét színek, a bőrön, a szemen és a körmökön.

Trans - Két translucent (a bőr kisebb nagyobb foltokban áttetsző/átlátszó hatást kelt) hordozó szaki utódai. Általában a trans szakik szeme teljesen fekete.

Hypo Trans - Náluk hiányoznak a sötét színek és áttetsző/átlátszó foltjaik vannak.

Het Hypo - Azok a szakik, amelyek magukban hordozzák a hypomelanism vonás, de nem jelennek meg vizuálisan. Ezeknek az utódai egy részén megjelenik a Hypo tulajdonság, míg másokon nem (ez nagyrészt attól függ, hogy milyen tulajdonságú állattal lett pároztatva).

Het Trans - Azok a szakik, amelyek magukban hordozzák a translucent vonás, de nem jelennek meg vizuálisan. Ezeknek az utódai egy részén megjelenik a Trans tulajdonság, míg másokon nem (ez nagyrészt attól függ, hogy milyen tulajdonságú állattal lett pároztatva).

Double Het - Azok a szakik, amelyek magukban hordozzák mind a hypomelanism, mind a translucent vonásokat, de egyik sem jelenik meg vizuálisan. Utódaikban lehet, hogy nem tűnnek fel ezek a tulajdonságok, de ez nagyrészt attól függ, hogy milyen tulajdonságú állattal lett pároztatva.

Hypo Het Trans - Szakik, akiken megjelenik a hypomelanism tulajdonság és a translucent tulajdonságot hordozza (ami nem jelenik meg).

Trans Het Hypo - Szakik, akiken megjelenik a translucent tulajdonság és a hypomelanism tulajdonságot hordozza (ami nem jelenik meg).

 

Szín

A természetben a szín az élőhelytől függ. Azonban a szelektív tenyésztésnek köszönhetően nagyon sok és változatos színekben kaphatóak.

Hogyan működik a szelektív tenyésztés?

A szelektív tenyésztés lényege, hogy két előre kiválasztott, számunkra megfelelő tulajdonságokkal rendelkező szakit pároztatunk, így az utódok speciális tulajdonságúak lesznek. Például, ha pároztatsz két szakit, amelyek sok piros színnel rendelkeznek, az utódok még pirosabbak lesznek.

Mivel a szelektív tenyésztés nagyon sok színváltozatot hozott létre nem lenne értelme felsorolni az összes nevet, amit a tenyésztők adtak speciális színváltozataiknak. Azonban az alábbi kategóriákba osztályozhatóak a színek:
 

RED - vörös

Két olyan agáma keresztezéséből jött létre, melyek nagy mennyiségben tartalmaztak vörös színt. Ezáltal utódaikban még több vörös jelenik meg. Több generáción át tartó tenyésztés során a vörös árnyalat egyre mélyebb lesz.

Egy vörös és egy más színű szaki keresztezésekor egyedi, különleges színváltozat jöhet létre.

A következő színváltozatok többségében vörös színűek:
- Red
- Blood-red
- Ruby red

Vörös keveredése más színekkel:
- Sandfire red
- Orange
- Citrus tiger
- Sunburst
- Tangerine

 

YELLOW - sárga

Két olyan agáma keresztezéséből jött létre, melyek nagy mennyiségben tartalmaztak sárga színt. Ezáltal utódaikban még több sárga jelenik meg. Több generáción át tartó tenyésztés során a sárga árnyalat egyre mélyebb lesz. Amikor a tenyésztők vörös és sárga egyedeket kereszteztek aranyszínű utódok jöttek létre.

A következő színváltozatok többségében sárga színűek:
- Gold
- Lemon fire
- Citrus
- Sandfire
- Yellow

Sárga keveredése más színekkel:
- Sandfire red
- Orange
- Citrus tiger
- Sunburst
- Tangerine

 

WHITE - fehér

Két fehér vagy nagyon halványszínű szaki keresztezéséből jön létre a szakállas agámák új generációja, amelyek világosabb színűek.

Fehér vagy halványszínű szakik:
- Albino
- Snow / White

 

STANDARD - sztenderd

A sztenderd színváltozat vegyesen tartalmaz zöldet, barnát, sárgát és pirosat. A legtöbb szaki ebbe a kategóriába tartozik, a speciálisabb színváltozatokat a tenyésztőnél lehet megtalálni.

 

A különféle színváltozatok keveredhetnek.

 

Fajok

9 különböző szakállas agáma fajt különbözetezünk meg, melyek mind megtalálhatóak Ausztráliában (a természetes élőhelyükön).

A következő fajon ezek:

 

Keleti szakállas agáma (Pogona barbata)

Keleti vagy Parti szakállas agámaként ismert, általában kelet-Ausztráliában található meg, de néha előfordul Közép- és Dél-Ausztráliában is.

Élőhely: Száraz, fás területek.
Max hossz: 55 cm
- Napközben aktív.
- Szeret köveken, fákon felmászni, de talajon való közlekedést is élvezi.
- Védi a területét, ha más agámák bukkannak fel.

 

Henry Lawson szakállasagámája (Pogona henrylawsoni)

Ismert még Lawson szakállas agámája néven is. Általában Queensland nyugati és középső részén találhatóak meg Ausztráliában.

Élőhely: száraz, köves, sivatagos területeken
Max. méret: 30 cm
- Napközben aktív.
- Az összes szaki közül ők szeretnek a legjobban felmászni dolgokra.

 

Északi szakállasagáma (Pogona microlepidota)

Ismert még Drysdale (folyó) szakállas agáma néven. Nagyon ritka faj, általában megtalálható Észak Kimberley-ben, Ausztráliában.

Élőhely: partok mentén és erdőkben.
Max hossz: 10-15 cm.
- Ritkasága miatt nem rendelkezünk egyéb információval róluk.

 

Törpe szakállas agáma (Pogona minor)

Törpe szakállas agáma néven ismert, nagyon ritka faj, általában megtalálható Nyugat vagy Közép-Ausztráliában.

Élőhely: sziklás területek és erdők.
Max hossz: 35-50 cm
- Ritkasága miatt nem rendelkezünk egyéb információval róluk.

 

Wallabi-szigeti szakállas agáma (Pogona minor minima)

Nyugati szakállas agáma néven is ismert, nagyon ritka faj, megtalálható Nyugat-Ausztráliában, és végig a Houtman Albrohos szigeteken.

Élőhely: száraz erdők.
Max hossz: 30 cm
- Ritkasága miatt nem rendelkezünk egyéb információval róluk.

 

Mitchell szakállas agámája (Pogona minor mitchelli)

Mitchell szakállas agámája néven ismert, nagyon ritka faj, megtalálható Észak-Nyugat-Ausztráliában.

Élőhely: fél-trópusi erdők és a sivatagok.
Max hossz: 50 cm
- Ritkasága miatt nem rendelkezünk egyéb információval róluk.

 

Déli szakállas agáma (Pogona nullarbor)

Déli vagy Nullarbor szakállas agáma néven ismert, megtalálható Dél-Ausztráliában.

Élőhely: sík bokros területeken.
Max hossz: 35 cm
- Ritkasága miatt nem rendelkezünk egyéb információval róluk.

 

Belföldi szakállas agáma (Pogona vitticeps)

Közép szakállas agáma néven is ismert, megtalálható Közép-Ausztráliában.

Élőhely: Száraz bokros területeken, erdőkben és sivatagokban egyaránt.
Max hossz: 55 cm
- Szelíd, nyugodt természetű.
- Nappal aktív.
- Szeret dolgokra felmászni.

 

 

 

 

 

Képek: google