A szakállas agáma gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

2017.Október 13. 14:50 | Szerző: LM

A szakállas agáma gondozása / 2. – AZ ÉLETTÉR KIALAKÍTÁSA

AZ ÉLŐHELY KIALAKÍTÁSA:

Hívhatjuk akváriumnak, ketrecnek vagy terráriumnak, az elkövetkező években ez lesz a szakállas agámánk élőhelye. Annak érdekében, hogy egészséges és boldog legyen szakink meg kell győződnünk arról, hogy az élőhely megfelel-e az igényeiknek. A következőkben ezeket vesszük sorra, hogy biztosan a legmegfelelőbb környezetet tudjunk kialakítani számukra.

A terrárium típusai:

Vannak különböző típusú "tartályok", amiben tarthatóak a szakállas agámák. Az alábbi lista a különféle típusokat mutatja be:
- üveg akvárium
- tolóajtós üveg terrárium
- fa/fafurnér/OSB lap terrárium
- PVC terrárium
- ABS terrárium
- Vision terrárium
- "bútor" terrárium

Üveg akvárium

Az üveg tartályok a legnépszerűbb típusok a hüllőtartók körében. Megtalálhatóak szinte az összes kereskedésben és áruk sem borsos. Azonban nem a legmegfelelőbb választás, ugyanis a nagy nyitott tető miatt nem tartja meg belsejében a hőt, így szakink gyakran sokkal sötétebb árnyalatot vesz fel, minta olyan helyen tartanánk, ahogy optimális számára minden paraméter. Tetejére tehetünk hálós fémrácsot, de így sem küszöbölhető ki a hő veszteség, nagyobb watt számú izzókra van szükség, ha e típus mellett döntünk (így a fogyasztás/költségek is nőnek). Hátránya még, hogy jelentős súllyal rendelkeznek.

Tolóajtós üveg terrárium

Szerintünk a legmegfelelőbb formája a szakállas agámák tartásának. A legváltozatosabb méretekben és kialakításban beszerezhető terrárium. A sínekben futó dupla tolóajtó az elején kivehető, így megkönnyíti a tisztítást vagy az állathoz történő benyúlást. A dupla szellőző rácsnak (tetején, elején) köszönhetően EU szabványnak megfelelően cirkulál a terrárium belsejében a levegő (huzatot nem okozva), így biztosítva a friss oxigén ellátást. A fenti rács részre helyezhetőek el a melegítő és UV izzók, kérésre rendelhető a belsejében elhelyezett foglalattal is, valamint előre kialakított háttérrel, beépített ágakkal. Egyetlen hátránya a súlya, amit a méret/üveg vastagság befolyásol.

Fa/fafurnér/OSB lap terrárium

Ezek a terráriumok fa alapanyagúak, ami könnyedén beszerezhető bármely barkácsboltban. Ezt a típust magad is megépítheted vagy interneten keresztül megrendelhetőek. Természetesebb hatásúak, így jobban mutatnak, fehér falapból készítve pedig sokkal világosabb hatást kel, ahogy a felület visszaveri a fényt. Az egyetlen hátránya, hogy ezek a terráriumok is nehezek.

PVC terrárium

A PVC terráriumok a fa terráriumokkal megegyező tulajdonságúak, csak ezek PVC műanyagból készülnek, így sokkal könnyebbek és egyszerűbb őket mozgatni. Sokkal drágábbak is, mint a fa terkók, de általában jobban néznek ki, mivel a műanyag simább és dekoratívabb.

ABS terrárium

Kinézetre és tulajdonságokra megegyeznek a PVC és Vision terráriumokkal azonban ABS műanyagból készülnek. Az ABS műanyag nagyon könnyű és nagyon erős, így a terkók gond nélkül egymásra tehetőek. Ezeket a terráriumokat használók azt állítják, hogy ezeknek nincs "műanyag szaga" ellenben más műanyag alapú terráriummal szemben.

Vision terrárium

Professzionális terráriumok, egy öntött darabból állnak. Kémiailag ellenállóak és könnyű őket tisztítani, beépített melegítő lámba burával rendelkeznek. Ezek drágák, de sok tenyésztő kedveli, mert kialakításuk miatt egymásra tehetőek és sok helyet spórolnak meg vele.

Bútor terrárium

Gyakorlatilag bármilyen bútordarabot (szekrény, polcrendszer, stb.) terráriummá alakíthatunk, ha megfelelő a mérete és kellő ügyességgel rendelkezünk. Tulajdonságuk a fa alapanyagú terráriumokkal fog megegyezni. Nagy előnyük, hogy nem jár túl magas költséggel egy meglévő, megunt bútor átalakítása.

 

Terrárium tetők és fedelek
Ha a nyitott terrárium mellett döntünk, mindenképp kell rá egy tető, hogy meggátoljuk az agámánk szökését (némelyik szaki igazi szabaduló művész!
Nem megfelelőek az üveg, műanyag vagy bármely olyan anyagból készült tetők, amelyek nem eresztik át a levegőt. Mivel a szakállas agámák száraz sivatagi környezetből származnak, szükségük van az alacsony páratartalomra. A teljesen zárt anyagú tetők pl.: üveg, műanyag egészségtelenül magas szintre emelik a páratartalmat.
A legjobb módja annak, hogy a páratartalom ne emelkedjen túl magasra (a friss levegő áramlása mellett) és a szakink ne tudjon megszökni, ha fém rácshálós tetőt használunk. A jó minőségű tetők elég erősek, hogy megtartsák a ráhelyezett lámpatesteket és ellenállnak a melegítő lámpák hő hatásának is.

 

A terrárium mérete
Meg kell győződni arról, hogy megfelelő méretű-e a kiválasztott terrárium a szakállas agáma számára. Ha a terrárium túl kicsi stresszeli a szakit és korlátozza a fejlődésben. Az itt felsoroltak segítenek meghatározni a megfelelő méretet:


- Baba Szakállas Agámák: A baba agámáknak elég egy 75 literes terrárium. Ez elég mozgásteret ad nekik és megkönnyíti a étel elkapását.


- 25-40 cm Agámák: A serdülő agámáknak legalább egy 150 literes terráriumra van szükségük. Azonban minél nagyobb a terrárium, annál boldogabb lesz a szaki és annál nagyobbra fog nőni.


- 40-50 cm Agámák: A nagyobb agámáknak nagyobb terrárium kell, az ajánlott méret ekkora agámáknak 190-280 liter.


- 50 cm feletti Agámák: Ha van egy agámád, ami 50 cm vagy a feletti a minimum méret a 280 liter, de 450 liter lenne az ideális.

Ha nem tudod hány liter a terráriumod itt egy egyszerű képlet a kiszámításához:
(hossz cm*magasság cm*mélység cm)/1000= literszám
pl. lemérve a terrárium oldalai: 100 cm, 50 cm, 50 cm, akkor a következőképp alakul:
(100*50*50)/1000= 25000/1000= 250 liter

 

Világítás

Minél világosabb a terrárium, annál boldogabb a szakállas agámánk. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a szakik Ausztrália sivatagából származnak, így szükségük van a teljes spektrumú világításra (UVB) napi 10-12 órában. A széles skálájú lámpák nem egyeznek meg azzal, amit mi a háztartásban használunk, mert minden UV tartományban fényt bocsájtanak ki (ami elengedhetetlen ahhoz, hogy szakink egészséges maradjon), az egész terráriumban egyenletesen kell szétoszlania. Ezt úgy kell elhelyezni, hogy 15-20 cm-re legyen a szakitól. Ez azt jelenti, hogy úgy kell elhelyezni az ágakat, köveket, pihenő helyeket, hogy az ott sütkérező állat pont alatta legyen a megfelelő magasságban.

Két különböző típusú izzóra lesz szükség:
- UVA/UVB fényt leadó izzóra/fénycsőre
- napozó/melegítő izzóra

 

UVB / UVA IZZÓ, FÉNYCSŐ

Ez a fénycső/izzó fogja megvilágítani a terráriumot és ez imitálja a természetes napfényt, így teljes spektrumúnak kell lennie, ami azt jeleni, hogy UVA és UVB sugarakat egyaránt kell leadnia. Optimális esetben ez egy hosszú fénycső, amely jól bevilágítja az egész terráriumot. (Ne feledd, e mellett egy napozó lámpát is el kell helyezned, győződj meg róla, hogy mindkettőnek lesz elég hely!) Ennek az izzónak nem az a célja, hogy hőt termelje, ez segít egészségesen tartani az UVA és UVB sugarakkal a szakállas agámákat. Szükség van a mindennapos UVA és UVB fényre, hogy megakadályozza a metabolikus csontbetegségek kialakulását és megőrizze egészségét. Fontos észben tartani, hogy az UVA és UVB izzók elveszítik erejüket 6-12 hónap alatt (a csomagoláson feltüntetik a hatóidőt), még akkor is, ha, hogy működik.

NAPOZÓ / MELEGÍTŐ IZZÓ

A napozólámpa nagyon fontos, mert ez ad le hőt az agáma számára. Ha a terrarisztikai cégek által gyártott izzókat választod melegítésre, nem kell aggódni más miatt, de ha úgy döntesz, hogy egy boltban vásárolt izzót használsz meg kell győződni róla, hogy ennek ragyogó fehér fénye van, mert általában zavarja a szakikat a más színű fény.
Rögzítés előtt győződj meg róla, hogy az uva/uvb izzónak is jut elég hely, mert ha az túl hosszú nem tudod megfelelő helyre rögzíteni a napozólámpát.

 

Hőmérséklet és Páratartalom

A szakállas agámák kedvelik a sivatagi környezetet, így a terráriumot fűteni kell. Ki kell alakítani egy meleg és egy hűvösebb oldalt a terrárium két felében, a meleg oldalon a hőmérséklet 35-43°C legyen, a hűvös oldalon mintegy 30°C. Emiatt praktikus, ha két hőmérő van(az egyik a meleg oldalon, a másik a hűvös oldalon).
A szakinak szüksége van továbbá egy sütkérező helyre. Ezen a ponton a hőmérséklet a kifejlett egyedeknek 35°C, a fiataloknak 43°C legyen. Az alábbi lehetőségek közül választhatsz, hogy melegen tartsd a szakid:
- kerámia melegítőlámpa
- napozólámpa (fehér, kék vagy piros fényű)
- fűtőszikla
- fűtőlap

Az éjszakai órákban a hőmérséklet lecsökkenhet 18°C-ra, de az optimális 20-23,5°C közötti. Ha nem tudjuk tartani ezt az éjszakai hőmérsékletet, akkor be kell szerezni egy fűtőlapot (UTH - under tank heater).

Mindenképp szükség van egy pontos hőmérőre, hogy megbizonyosodjunk a megfelelő hőmérsékletről. Nagyobb terráriumok esetében célszerű több hőmérőt elhelyezni az ellentétes oldalakon. Kisebb terráriumoknál általában eggyel is pontos az eredmény.

E mellett szükség van egy páratartalom mérőre is. A szakállas agámák sivatagi állatok ezért szükségük van a páratartalomra, ha nem is túl magasra, az egészségük és jó közérzetük megőrzése érdekében. Ha teljesen elzáródnak a terrárium természetes szellőző nyílásai, a páratartalom túl magas lesz. Az optimális érték 30% vagy kicsivel a fölött van.

 

Aljzat

Mindenképp kell valamilyen aljzatot tenni a terrárium aljába. Az aljzat kiválasztása függ az állat korától. A fiatal egyedek több rovart esznek, mint az idősebbek és elkerülhetetlen, hogy néha az aljzattal együtt fogyasztják el, ilyenkor célszerű vitaminozott hüllő homokot választani, ugyanis, ha ezt megeszik, nem árt nekik semmit. Újonnan beszerzett vagy beteg/elkülönített egyedet olyan talajon érdemes tartani, amin jól megvizsgálható az állat széklete pl.: papír kéztörlő. A tojást rakó nőstényeknek biztosítani kell a laza szerkezetű, jól ásható talajt a tojások elhelyezéséhez.
Figyelembe kell venni, hogy nagyon szeretnek ásni, így pl.: homokból vastagabb (3-4 cm) réteget kell kialakítani.

Használható talajok:

  • papírtörlő
  • hüllő szőnyeg
  • vitaminozott homok
  • talajkeverékek


Amit NE használj:

  • faforgács
  • fenyőkéreg
  • apró szemű kavics, amit lenyelhet

 

Mi a félsivatagos, kősivatagos környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak a szakállas agámák számára, akik kedvelik az ilyen területeket.

 

Kiegészítők


Nem várhatjuk egy agámánktól, hogy jól érezze magát egy üres terráriumban! Szerezz be néhány kiegészítőt és légy kreatív. Az alábbiakkal feldobhatod a terráriumod:

- Terrárium kiegészítők
- Terrárium hátterek

 

Függőágy

Meglepő, de nagyon sok szakállas agáma szereti a függőágyakat. Lehet készen is megvásárolni, vagy magunk is elkészíthetjük. Rögzíteni horgokkal vagy tapadókorongokkal lehet, a terrárium típusától függően.

Ágak

Szinte mindegyik szakállas agáma szeret mászni, így legalább egy ágat helyezz el úgy, hogy fel tudjon rá mászni. Még jobb, ha a napozó lámpa alatt van az a faág, amire fel tud mászni. Mielőtt beteszel egy ágat, győződj meg arról, hogy nincsenek rajta kis lyukak, amikben a tücskök és már eleség állatok elrejtőzhetnek.

Búvóhely

Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol elrejtőzhet. Ennek egy zárt helynek kell lennie, ahol el tud bújni a fény és az őt néző emberek elől. Ez azért is fontos, mert vannak olyan életszakaszaik, amikor szeretnek többet elvonulva aludni.

Napozó emelvény

Ezek az emelvények lehetővé teszik, hogy a szakik közelebb kerülhessenek a melegítő lámpákhoz, így könnyebben melegíthessék át testüket. Lehet ez akár egy egyszerű kő vagy szikla, de bonyolultabb emelvényrendszereket is kialakíthatunk. Csupán győződjünk meg róla, hogy az emelvény és a napozólámpa közt 15-20cm a távolság, így megfelelő mennyiségű hő jut az szakinknak.

Háttér

Ha üveg terráriumod van, jó ha van valamiféle háttér. Ez lehet egy kívülről felragasztott kép vagy belülről kialakított pihenőhelyekkel, bújókkal, mászó felületekkel tarkított háttérelem. Ettől nem csak látványra lesz szebb a terrárium, de a szakállas agáma is nagyobb biztonságban érzi magát benne.

 

 

 

Képek: google