A Rákosi Vipera Napja most szombaton!

2018.Augusztus 28. 15:10 | Szerző: LM

A Rákosi Vipera Napja most szombaton!

A rákosi vipera védelmi LIFE-Natura Program vezetői idén is szeptember első szombatját választották hazánk legveszélyeztetettebb gerincese, a rákosi vipera még szélesebb körű megismertetésének. Ezen alkalomból a faj megmentéséért dolgozó munkatársak és önkéntesek a Rákosivipera-védelmi Központban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat. Az érdeklődök, többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól, illetve megismerkedhetnek eme ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítéseikkel is.

A Rákosi Vipera Napja programjai 2018. szeptember 1-én 10.00-16.00 óráig tartanak. Szegeden az ott bemutatott viperák mérésére is sor kerül, így közelebbről is szemügyre vehetik az érdeklődők a mérés idejére kesztyűs kézben tartott példányokat, valamint bemutatják a Magyarország Gyíkjai Vándorkiállítást, melyet az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával hoztak létre.

Aki a Rákosivipera-védelmi Központban szeretné megismerni az ott folyó munkát, annak szintén szombaton biztosítanak erre lehetőséget, a Viperaközpont őszi Nyílt Napján. Találkozó 10.00 órakor, Kunpeszéren, az élelmiszerbolt előtt. Előzetes bejelentkezés és további információk: Péchy Tamás (06-30/940-6712)

A védelmi program munkatársai igyekeznek eloszlatni a mérgeskígyókkal kapcsolatos tévhiteket is. A rákosi vipera sem véletlenül szorul rá az emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta. Az immár 14 éve zajló tenyészprogram keretében a Viperaközpontban idén 25 nőstény 265 élő kisviperát hozott a világra, ezzel 2800 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma.

 

 

 

 

Forrás: rakosivipera.hu
Képek: google