Szemtől szemben a köpködőkobrákkal

2018.Augusztus 21. 20:35 | Szerző: LM

Szemtől szemben a köpködőkobrákkal

A Liverpool School of Tropical Medicine csapata szakértői a kígyóméreg gyűjtésének. De a köpködőkobrák dupla veszélyt jelentenek.

 

A méreg összetett evolúciós történelemmel rendelkezik, és az ok, amiért néhány kobra kifejlesztette a “köpés” képességét, nem teljesen világos.

 

Hatótávon belül

 

A Liverpool School of Tropical Medicine (LSTM) szakértői rendszeresen a mérges kígyók hatótávolságán belül találják magukat.

 

A herpetológusoknak (hüllők és kétéltűek szakértői) és a tudósoknak további kihívást jelent a köpködőkobra-méreg összegyűjtése. Ezek a kígyók kettős fenyegetést jelentenek. Nem csak a fájdalmas marásuk során képesek a mérget bejuttatni az áldozat szervezetébe, hanem akár két-három méter távolságra is el tudják spriccelni a méreganyagokat. És nagyon gyorsan mozognak, ha akarnak.

 

Annak ellenére, hogy fájdalmas és potenciálisan halálos kimenetelű a marásuk szándékosan tartózkodnak velük egy szobában.

 

Az LSTM célja, hogy megértse a kígyóméreg alapvető biológiáját, beleértve a toxikus fehérjék összetett felépítését, azzal a céllal, hogy új generációs ellenmérgeket készítsenek. A mérgek fajról fajra eltérőek, és néha még egy fajon belül is, a gyógykezelések így eredménytelenné válhatnak.

 

2017-ben felvették a kígyómarást, mint elhanyagolt trópusi betegséget az Egészségügyi Világszervezet listájára. A mérges kígyók marása évente több mint 100.000 embert öl meg.

 

Továbbá 200.000 áldozat éli túl a marást, de maradandó testi fogyatékkal vagy torzulással.  Csak Afrikában az egyes kígyómarások okozta kiterjedt szöveti károsodás évente 8.000 amputációt eredményezett, hogy megakadályozzák az életveszélyes üszkösödés terjedését.

 

De a kutatások elvégzéséhez a tudósoknak mérget kell gyűjteniük. Ez az alapja mindennek, munkájuk ettől függ. Az LSTM Alistair Reid Venom Research Unit ad otthont az Egyesült Királyság legnagyobb és legváltozatosabb trópusi mérges kígyó gyűjteményének, melyekkel napi szinten hüllőgondozók törődnek.

 

A méreg gyűjtemény, mint például az LSTM-é, a kiindulópont az új ellenmérgek fejlesztéséhez, gyártásához és végső elosztásához. Ezek a gyógyszerek életmentőek emberek ezrei számára az egész világon, akik a mérges kígyók közelében élnek.

 

A felirat magyar nyelven is elérhető (nem mindig tökéletes sajnos, de érthető).
Beállítások - Feliratok - Autómatikus fordítás - Nyelv kiválasztása Magyar.

 

 

 

Forrás: nhm.ac.uk

Képek: google

Videó: youtube