A leopárd gekkó gondozása / 5. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

2017.Október 17. 13:20 | Szerző: LM

A leopárd gekkó gondozása / 5. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS


A leopárd gekkók rovarevők, ami azt jelenti, hogy csak rovarokat fogyasztanak. Ezért könnyű a táplálásuk, de követni kell egy etetési rendet ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Megesznek mindent, ami mozog vagy repül előttük. Élő eleséggel érdemes etetni őket (a legtöbb gekkó nem is eszi meg a halott zsákmányállatot). Nehéz túletetni őket, mert a felesleges tápanyagot a farkukban képesek elraktározni, de lehetséges. Ha úgy látjuk, hogy van egy kis súlyfelesleg a gekkón, érdemes visszafogni az étel mennyiségét vagy kivenni az étrendből a túl zsíros falatokat.

Etetni késő délután vagy kora este érdemes, mert ez az az időpont, amikor a természetben is vadászni indulnak. Nem létezik ideális etetési rutin, mert minden gekkónak mások az étkezési szokásai.


Néhány gyakori etetési séma:


- túlevésre hajlamos gekkó: egy előre általunk meghatározott mennyiséggel kell etetni, hogy elkerüljük a túlsúly kialakulását.


- aktív és egészséges testsúlyú gekkó: etessünk akkora mennyiséggel, amit 15-20 perc alatt képes elfogyasztani.


- válogatós gekkó: etessük őket átlagos mennyiséggel, de hagyjunk bent egy tálat pl.: lisztkukaccal, hogy akármikor tudjanak belőle fogyasztani, amikor megéheznek.

 

A leopárd gekkók étkezési szokásai változnak, ahogy öregszenek, így könnyen lehet, hogy az egyik héten a tücsök volt a kedvence, a következő héten pedig már utálja. Ezért érdemes minél változatosabban etetni őket, tücskök, kukacok és egyéb rovarok keverékével.

Ha kukacokkal, lárvákkal etetünk, érdemes őket egy olyan edénybe, tálba tenni, amiből nem jutnak ki, de a gekkó könnyen meg tudja közelíteni. Ha tücsökkel, csótánnyal, sáskával, stb. etetünk, akkor meg kell próbálni minél közelebb a gekkó elé tenni a zsákmányt, hogy könnyen megássa. Érdemes egyszerre 1-2 rovart a terráriumba tenni, mert ha a gekkó nem éhes, így könnyebb utána újra begyűjteni a rovarokat. Mindig el kell távolítani az el nem fogyasztott rovarokat a terráriumból! A tücskök könnyen sérüléseket okozhatnak (megrághatják a farkuk végét) a gekkóknak, ha alvás közben rájuk másznak, így biztonságosabb eltávolítani a következő etetésig.

 

Túl nagy eleség

Az eleségállatok lehetnek túl nagyok ahhoz, hogy biztonsággal megeméssze őket a gekkó, így nekünk kell megbizonyosodni róla, hogy megfelelő a méret. Az általános szabály az, hogy nem adható annál nagyobb rovar, mint a hossz a két szeme között.

Kor szerinti becsült méretek:


- Frissen kikelt gekkó: alig 1cm tücsök (kb. 2 hetes tücsök)
- Fiatal gekkó: kb. 2 cm tücsök (kb. 3 hetes tücsök)
- Felnőtt gekkó: kisebb kifejlett tücsöktől a teljesen kifejlett tücsökig

 

Túletetés

 

A legtöbb leopárd gekkó abbahagyja az evést, ha jóllakott, de vannak, akik tovább esznek. Ha úgy tűnik, hogy a gekkód túl sokat eszik, ne etesd túl, mert elhízáshoz és az étel felöklendezéséhez vezethet. Ha aggódsz, hogy a leopárd gekkód túl sokat eszik, a kinézetéből tudsz következtetni, hogy valóban így van e. Mint az embereknél, a leóknál is a gyomor mérete megnövekszik és zsírt kezdenek el raktározni a testük más területein is (a farkukon kívül).

 

Íme, néhány dolog, ami a túlsúlyos gekkót jellemzi:

  •   A gyomor környékén többnyire laposnak kell lenne, hacsak nem éppen akkor evett.
  •   A farok nem lehet szélesebb, mint a test.

 

Ha arra gyanakszol, hogy túleteted a gekkód, csökkentened kell az etetések gyakoriságát és/vagy ki kell venni az étrendből a túl zsíros rovarokat, amíg normalizálódik a testsúly.

 

Az etetés gyakorisága

Az etetés gyakorisága az életkortól és az egészségi állapottól függ. A fiatalabb állatokat minden nap kell etetni, míg az egészséges felnőtteket (egy éves vagy ennél idősebb) kétnaponta. Ha a gekkó beteg vagy gyenge, naponta kell etetni, mindaddig, míg meg nem erősödnek vagy vissza nem nyerik egészségüket.

 

Biztonsággal adható rovarok

 

A leopárd gekkók megesznek minden olyan rovart, ami elhalad előttük. Azonban nem minden rovar biztonságos vagy egészséges számukra. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a legnépszerűbb rovarokat, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak:

  • Tücskök: A tücskök valószínűleg a legnépszerűbb rovarok, amelyek táplálékul szolgálnak a leopárd gekkóknak. Egészségesek és könnyen beszerezhetőek. Amikor tücsökkel etetünk, mindig meg kell győződni róla, hogy a tücsök mérete megfelelő.

 

  • Lisztkukac: A másik legnépszerűbb gekkó táplálék. Szintén könnyű beszerezni és egészségesek. A legjobbak a frissen vedlett kukacok, mert ezek nagyon könnyen emészthetők. A lisztkukac megfelelő táplálása mellett a legjobb teljes értékű eledel.

 

  • Viaszmoly lárva: Ne etessünk viaszmoly lárvával rendszeresen (maximum hetente egyszer, kétszer), mert nagy a zsírtartalmuk és bizonyos gekkóknál függőség alakulhat ki.

 

  • Selyemhernyó: A selyemhernyó egészséges táplálék a gekkók számára és remek arra, hogy változatossá tegyük az étrendjüket. Sajnos nem túl olcsó és nem élnek tovább néhány hétnél, így nem vásároljuk belőle nagy mennyiséget.

 

  • Dubia csótány: Egészséges és ízletes táplálék. Könnyen szaporítható házilag, így pénzt spórolhatunk meg egy saját tenyészettel. Ne etessünk kifejlett csótánnyal, a felnőtt csótányok átlagosan 20-szor annyi húgysavat tartalmaznak, mint a nem kifejlett fajtársaik!

 

Rovarok, melyekkel NE etessünk

Az alábbi rovarok egészségtelenek vagy mérgezők a leopárd gekkók számára:

 

Szentjánosbogár-félék és más világító rovarok: A sötétben világító rovarokkal nem szabad a leopárd gekkókat etetni. A vegyi anyagok, amelyek miatt a rovar világít nagyon mérgezőek a gekkók számára és csupán egy rovar halálos mennyiségű toxint tartalmaz. Nincs ismert gyógymód, mert eddig nem fordult elő, hogy a gekkó élve eljusson az állatorvoshoz.

 

A lakásban vagy a kertben fellelhető rovarok: Nem szabadna saját kezűleg elejtett rovarokkal etetni a gekkót. Ennek az az oka, hogy a vadon élő rovarok olyan parazitákat tartalmazhatnak, amelyek megfertőzhetik a gekkót, ha megeszi. A paraziták mellett sok rovar tartalmazhat nyomokban rovarirtó szert, ami a gekkók számára mérgező lehet.

 

Vitaminok és ásványi anyagok

A leopárd gekkóknak szükségük van vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy egészségesek maradjanak. A leopárd gekkóknak szükségük van kalcium porra és multivitamin porra is, több módja lehetséges, hogy bejuttassuk szervezetünkbe.

 

A eleségállat táplálása: A lényege, hogy az eleségnek szánt rovart kiváló tápértékű élelemmel etessük, mielőtt a gekkónak adnánk. Sokféle tücsök takarmány kapható, melyek tökéletesek a célra. Mielőtt a gekkónak adjuk, érdemes 12 órával előtte beetetni a rovarokat. Így a rovar a tápláló tápanyaggal a testében kerül elfogyasztásra.

A lisztkukacokat érdemes 24 órával előtte répával megetetni, de adhatunk nekik tücsök tápot is. Vannak, akik egész napra a terráriumba hagyják a lisztkukacokat, ilyen esetben tehetünk be a kukacos tálba sárgarépát. Így biztosak lehetünk abban, hogy jól vannak táplálva, bármikor is kerüljenek elfogyasztásra.

 

Beporozás: A kívánt kalcium vagy vitamin porba kell forgatni a feletetni kívánt eleséget, mielőtt a gekkónak adnánk. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy egy magas falú üvegedénybe (pl.: befőttes üveg) szórunk a porból, beletesszük a rovarokat, óvatosan megrázzuk, míg be nem vonja őket a por és utána adjuk a gekkónak. Fontos, hogy ezek a beporzott rovarok rövid időn belül elfogyasztásra kerüljenek, mert le tudják tisztítani magukról.

 

Kínálás: Sok tartó hagy bent a terráriumban, egy kis tálban kalcium port. Amikor a gekkóknak szükségük van rá, bármikor tudnak ebből nyalogatni.

 

Kalcium zacskó

A gekkó mellső lába mögött a hónaljban kialakuló dudor (raktárként működik, mint a farok). A túlzott vagy hirtelen kalcium/vitamin bevitel hatására alakul ki, a túlsúly is közrejátszhat benne. A mennyiségek csökkentésével idővel visszahúzódik.

 

 

 

Képek: google