Az Ázsiai víziagáma gondozása / 4. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

2021.November 13. 22:20 | Szerző: LM

Az Ázsiai víziagáma gondozása / 4. – ÉTREND, ELESÉG, ETETÉS

A vadon élő ázsiai víziagámák élvezik a vadászatot, ezért élő rovarokat kell adni nekik. Elsősorban rovarevők, ami azt jelenti, hogy sokféle rovar fogyasztásából nyerik a tápanyag nagy részét. Azonban növényeket, gyümölcsöket és kisebb állatokat is esznek. Megunhatják, ha minden nap ugyanazt kapják, ezért fő a változatosság.

 

Etetési útmutató

 

Az életszakasztól függ, hogy milyen gyakran kell etetni őket és mivel:

  • frissen kikelt kicsik (kb. 3 hónapos korig) – rovarok napi rendszerességgel
  • fiatalok (kb. 40 cm-es nagyságig) – rovarok és zöldségek minden második napon
  • fiatal felnőttek és ivarérett állatok (kb. 40 cm-en nagyság felett) – rovarok 3-5 naponta, zöldségeket lehet minden nap, ha elfogadja

 

Kínáljunk fel annyi rovart, amennyit nagyjából 5 perc alatt elfogyaszt, ez el nem fogyasztott élő eleséget mindig távolítsuk el az etetés végeztével.

A kemény testű rovarok ne legyenek hosszabbak a víziagáma fejénél, és ne legyenek szélesebbek a szemei közötti távolságnál.

Az eleségállatokat felhasználás előtt 24-48 órával érdemes megetetni, hogy minél magasabb legyen a tápértékük.

 

 

Adható rovarok:

Különféle tücskök, csótányok és sáskák, giliszta, gyászbogárlárva, lisztkukac, viaszmoly lárva, rózsabogár lárva, selyemhernyó, csiga. (csak fogságban tenyésztett!)

 

Zöldtakarmány (az étrend 10-15%-a):

Leveles kel zöldje, tavaszi vegyes saláta mix, rukkola, kelkáposzta, lucerna, bordáskel, sárgarépa és zöldje, spenót, pitypang zöldje és virága, hibiszkusz zöldje és virága, mustárzöld, édesburgonya, tökfélék. (stb.)

Sokan számolnak be arról, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen sikerül rávenni őket, hogy fogyasszanak zöldféléket is, de nem lehetetlen, vannak egyedek, melyek kifejezetten szeretik.

A 24 órán belül el nem fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket ki kell dobni.

 

Csemege:

Napos/szopós egér, már szőrös kisegér, élő takarmányhal, apróra vágott gyümölcs. Pl. eper, málna, mangó, papaya, füge, sárgadinnye, bogyós gyümölcsök. (stb.)

 

Ezeket a finomságokat minimálisra kell csökkenteni (legfeljebb heti egy), különben túlsúlyossá válhat.

A vadon fogott rovarokat jobb elkerülni, mert fennáll a veszélye, hogy került rájuk rovarirtószer vagy belső parazitáik vannak. Vannak mérgező rovarok is, mint pl. a szentjánosbogarak.

A napos/szopós egér, a már szőrös kisegér és az élő takarmányhal fontos összetevői a fiatal állatok étrendjének a felnőtté válás útán. Magas bennük a kalcium és más tápanyagok aránya és segít fenntartani a jó csontszerkezetet. Ezeket megvásárolhatjuk fagyasztva is, a biztonságos kiolvasztás menetét egy korábbi cikkben találjátok!

 

 

Fő a változatosság!
 

A víziagámák válogatóssá válhatnak, és megtagadhatják az evést, ha megunják az ételüket. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha csak egy-két féle eleséget kap. Hogy ne unják meg az étrendjüket, úgy állítsuk össze, hogy minél változatosabb legyen, akár minden nap más és más.

 

Kalcium és vitamin

 

Sok hasznos vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutnak az étrendjükből, de vannak olyanok is, amelyekre nagyobb koncentrációban van szükségük. Ezeket kalcium- és multivitamin porok formájában kell biztosítani, amibe az élő eleséget kell forgatni vagy a friss zöldekre szórni.

 

Habár 100%-ig tökéletes UVB szint mellett nincs szükség a D3-vitamin adagolására, azért javasolt a D3-vitaminnak kiegészített kalcium port választani.

Olyan multivitamin kiegészítőt használjunk, amely valódi A-vitamint tartalmaz, és nem csak béta-karotint, hogy megelőzzük a szem-, száj- és légzési problémákat.

 

A fiatal állatok minden nap kaphatnak 50-50% arányú kalcium- és multivitaminpor keveréket, de a kifejlett víziagámáknak elegendő heti 2-3 alkalommal.

 

Kondíció

 

Ahogy felnőtté válnak, figyeljük meg a kondíciójukat, és ennek megfelelően állítsuk be az etetési ütemtervet.

  • ha fogy, és túl soványnak tűnik, etessük többet
  • ha hízik, és kövérnek tűnik, etessük kevesebbet

 

 

 

 

Forrás:

képek/google