A telepes agámák átköltöztek Afrikából Floridába

2019.November 20. 22:20 | Szerző: LM

A telepes agámák átköltöztek Afrikából Floridába

Ezt a Floridában nem őshonos gyíkot először 1976-ban látták ott. A helyi hatóságok szerint az elterjedési területe azóta egyre nő. Ezek a gyíkok a nyugat-afrikai és a kelet-afrikai alfajokból származnak.

 

A nyugati alfaj ivarérett domináns hímjeinek ragyogó narancssárga fej van, és indigó kék vagy fekete teste és lábai. A farkuk töve kékes fehér, a közepe narancssárga és a vége fekete. A többi hím színe halványabb és lehet, hogy a fejük sem narancssárga. A nőstények és a fiatal hímek háta sárga vagy földszínű és foltokkal tarkított. Az ivarérett nőstényeknek néha van narancssárga vagy kék színezet a fejükön. Ha testüket felmelegítették a napon, élénkebb színűek. A hímek körülbelül 30 cm hosszúak, a nőstények valamivel kisebbek. 

 

Ezek az agámák hangyákat, sáskákat és bogarakat esznek az őshonos területeken. Floridában hangya, pók, bogár, sáska, tücsök és szöcske, valamint virág, fű, lehullott levelek, emberi élelmiszerek, mint a cukorkák, kenyér morzsa és répa darabok is szerepelnek az étlapon. 

 

A nőstények 14-18 hónapos korukra válnak iveréretté, a hímek pedig 2 éves korukban érik el. A telepes agáma (Agama agama) szaporodási időszaka a nedves évszakban tart,  bár szinte egész évben képes szaporodni az állandó esőzésekkel rendelkező területeken. Amikor két állat egymásra talál, násztáncot jár. A hím megközelíti a nőstényt és bólogat neki, ha elfogadja a nőstény, akkor homorít és felemeli a fejét. 

 

A nőstény fészekrakáshoz olyan területet választ ami növényekkell vagy fűvel borított, de szinte egész odasüt a nap. Az orrával és karmaival 5 cm mély üreget ás a homokos, nedves talajba. 5-7 ellipszis alakú tojást rak. Az utód neme a hőmérséklettől függ. A hímek 29°C, a nőstények 25.5-27°C között kelnek. A tojások 8-10 hét alatt kelnek ki.



 

Forrás:

  • news-press

  • google/képek