Szivárványos földikígyó

2017.Október 21. 12:00 | Szerző: LM

Szivárványos földikígyó

A szivárványos földikígyó (lat.: Xenopeltis unicolor) nem mérges kígyó, a földikígyófélék családjába tartozik, megtalálható Délkelet-Ázsiában és Indonézia néhány régiójában. Ez egy primitív kígyó, amely az irizáló pikkelyeiről és a gyorsaságáról ismert. Tojással szaporodik, melyekből átlagosan tízet rak le. Jelenleg nincs regisztrált alfaja.

 

MEGJELENÉS:

Átlagosan körülbelül 1-1.3 m-re nő. A fej ék-alakú és lapos, nyaka rövid, ami megkönnyíti számára, hogy a nedves talajban és avarban turkáljon. Hátoldala egyszínű barna vagy vörösesbarna, hasoldala fehéresszürke. Leghatározottabb jellemzője az irizáló, erősen polírozott pikkelyek, amelyről a nevét kapta. Van egy sötétebb pigment rétegük minden egyes pikkely alatt, ez okozza a szivárványszínt. A fiatalok nagyon hasonlítanak a felnőttekhez, kivéve, hogy a nyakuk körül fehér sáv van. Ez a sáv az első életévükben elhalványul.

Ez a faj egy primitív formája a kígyóknak, rendelkezik boa és piton jellegzetességekkel is, hogy melyik családhoz tartozik, az még vita tárgyát képezi.

 

 

ELŐFORDULÁS ÉS ÉLŐHELY:

Megtalálható: Kína (Guangdong és Yunnan), Mianmar, Andamán és Nicobar-szigetek, Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Thaiföld, Nyugat-Malajzia, Penang-sziget, Szingapúr, Kelet-Malajzia (Sarawak), Indonézia (Riau-szigetvilág, Bangka, Sumatra, Mi, Simalur, Nias, Mentawai-szigetek [Siberut], Borneo, Java és Sulawesi) és a Fülöp-szigeteken (Balabac, Bongao, Jolo és Palawan).

 

Olyan nyitott területeken élnek, mint az erdőtisztítások, kertek és parkok. Gyakran előfordultak a rizsföldeken. Erdős dombok, mocsarak, pangóvizes területek lakói.

 

ÉLETMÓD:

Ezek a kígyók konstriktorok, a zsákmányukat izmos testük gyűrűinek szorításával ölik meg. Talajlakók és legtöbb idejüket a föld alatt töltik. Ha hirtelen nyúlunk feléjük, szívesen harapnak, de általában megpróbálnak elmenekülni, ha felemeljük őket. Azt is megfigyelték, hogy a farkukat csörgőkígyó módjára mozgatják, ha veszélyt észlelnek. Éjszaka aktív kígyó.

 

TÁPLÁLKOZÁS:

A táplálékuk változatos, elsősorban békákból, hüllőkből, beleértve más kígyókat is, madarakból és kisméretű emlősökből áll.

 

SZAPORODÁS:

Tojásrakó, fészekalja 6-17 tojásból áll.

 

 

 

Képek: google