A párduc kaméleonok kereszttenyésztése

2018.December 14. 16:50 | Szerző: LM

A párduc kaméleonok kereszttenyésztése

A herpeto-kultúra népszerű hobbi és iparág, amely fontos szerepet játszik a hüllők és a kétéltűek vad -és génállományának megőrzésében. Ha megfelelően kezelik, szükség esetén az állatokat vissza lehet telepíteni a vadonba, amennyiben megőrzik a genetikai tisztaságot. A természetes biotópok elpusztítása nagyon gyors ütemben folyik, így erre a szükséglet napról napra egyre valószínűbbé válik.

 

A hímek és nőstények tenyésztése, melyek különböző létformákhoz tartoznak, mint faj, alfaj vagy populáció, a biológiában kereszttenyésztésnek vagy „bastardization” (elkorcsosulás) nevezik. Így a létrejött utódok megnevezése kereszttenyészet, kereszteződött vagy korcs.

 

A Párduc kaméleonok (Furcifer pardalis) "lokalitásait" egyértelműen olyan nyilvánvaló létformák bizonyították, amelyek a megkülönböztetés különálló evolúciós vonalait képviselik. Néhányan akár különálló fajként is kezelhetők, míg mások az alfajok tovább tagolódásai.

 

A keresztezett evolúciós vonal a populáció genetikai szennyezettségéhez vezet, mely által gyakoribbak a betegségek, reprodukciós rendellenességek és csökken az állóképesség, melyek nyilvánvalóan nem következnek be tiszta vérvonal eseték, kivéve, ha beltenyészetről van szó.

 

Néhány individuum helyzete jól megalapozott fogságban, míg másoké nem.

Több ritka génállományt kell megszilárdítani, mintsem felbomlasztani a nem nyomon követhető genetikával rendelkező, kereszttenyésztett állatok populációját. Az F1 génállomány-keverék 50:50 szinten van. Minden további nemzedéknek van ISMERETLEN keveréke, és soha nem lehet őket a tiszta vérvonalhoz visszahozni, örökre szennyezett marad, és potenciális problémákat okoznak a fogságban levő populációk számára, amelyekről már nagy számban érkeztek jelentések, különösen az USA-ból származó fajoknál, de még nem tették közzé azon kísérletek eredményeit, amiket egy Ukrán laborban végeznek.

 

A kereszteződés lehet szándékos vagy véletlen, vagy a vadon élő állatok által:

 

  • Elkülönített kezelés
  • Egyértelmű adminisztrálás
  • Csak házi kedvencnek árusítás
  • A tenyésztésnek határozottan elriasztónak kellene lennie

 

A kereszttenyésztés potenciálisan a vadonban is megtörténhet, de eddig tudományosan nem bizonyított. Ha ez a természetben megtörténik, akkor az csak a földrajzilag közeli helyek között fordul elő, - és ritkán, ha egyáltalán megesik -, esetleg az entitások közötti érintkezési zónákon belül. Ez azonban nem olyan dolog, amivel manapság fogságban tudatosan foglalkozni kell, az említett okok miatt.

 

Bárki, aki szándékosan végez kereszttenyésztést, (nem tudományos céllal) újból át kellene gondolnia mit is tesz és bárki, aki egyet ért ezzel vagy javasolja „bűncselekményt” követ el.

 

 

 

 

Forrás:

  • Facebook/ Petr Necas
  • google/képek