Betiltandó leopárd gekkó színváltozatok!?

2020.Május 04. 19:00 | Szerző: LM

Betiltandó leopárd gekkó színváltozatok!?

Egy olasz leopárd gekkókkal foglalkozó facebook csoport betiltotta három színváltozat fotóinak a megosztását. Ezek a színváltozatok a Lemon Frost, az Enigma és az NDBE.

Ez a három változat súlyos örökletes rendellenességeket hordoz magában, amit a tenyésztés során nem lehet kiküszöbölni.

Fontos, hogy ismerjük ezeket a problémákat és körültekintőek legyünk, ha gekkó vásárlása kerül sor. Sajnos ezek nagyon szép és vonzó színváltozatok és sokszor a pénz, a nyereség fontosabb az állatok egészségénél.

 

De mi a probléma?

 

Lemon Frost:

Ezt a színváltozatot egy antitest-hiányos mutáció okozza. Ezek az antitestek akadályoznék meg a sejtburjánzást, ebből adódik a külünleges színe is. Amíg kicsi és intenzíven növekszik, nem is szokott vele baj lenni. A növekedés után bármikor elrákosodhatnak. Elsősorban a bőr világos, keményebb részein alakul ki.

Mára többen bebizonyították, hogy ez létező probléma és sejtvizsgálatok is alátámasztják. B1 és C vitamin emelt adagolásával csökkenthető a kialakulás esélye, de ez csak felvés.

A mutáció co-domináns, tehát bármilyen színváltozattal pároztatva kaphatóak lemon frost kicsik. Mivel magához a színhez köthető a probléma, így tenyésztéssel nem kiküszöbölhető.

 

Enigma:

Neurológiai problémák sokasága, ami tenyésztéssel szintén nem küszöbölhető ki.
Az éppen aktuálisan "enigma syndroma mentes" gekkó később bármikor produkálhatja a tüneteket!

Egy korábbi cikkben részletesen olvashattok róla:

https://hullomagazin.hu/hu/blog/magazin/enigma-szindroma.255.ahtml

 

NDBE:

Jellemző tünetek a torz forma és az apró szemek. Időnként a teljes pupilla hiányzik, ami vaksággal jár, ez nagyon különleges kinézetet kölcsönöz számukra. Attól, hogy valami nem megszokott még nem jelenti azt, hogy jó is és az állatok kárára használni a nyereség reményében. Ez a mutáció recesszíven öröklődik. Magyarországon el sem kezdődött a szaporításuk, szerencsére...

 

Ezeknek a mutációknak a tovább szaporítása kerülendő.

 

 

 

Forrás:

  • google/képek
  • researchgate.net
  • facebook.com/groups/ItalianGekkoAssociation