Egy látogató megölt egy görög teknőst az állatkertben

2019.Június 18. 23:10 | Szerző: LM

Egy látogató megölt egy görög teknőst az állatkertben

2019.06.13. Csütörtök

 

Szerda délelőtt egy ismeretlen elkövető egy kockakővel agyonütött egy görög teknőst a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkert dolgozói szerda este zárás előtt vették észre a haldokló állatot, amikor állományszemlét tartottak. A kamera felvételeket megtekintve egyértelművé vált a helyzet. A felvételeken látszik az elkövető és a vele együtt érkező férfi is. Feltételezhetően az történt, hogy a nő lehajolt a teknősök kifutójába és kivett egy teknőst. Az állat félelmében belepiszkított a nő kezébe, ezt megbosszulandó fogott egy kockakövet és agyonütötte vele a görög teknőst (Testudo hermanni). Az állatkert szerint a teknős reakciója nem volt meglepő, stresszhelyzetben ugyanis gyakorta előfordul az ürítés.

 

“Az állatnak óriási fájdalmai lehettek, hiszen a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-két ujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.” – írta közleményében az állatkert. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem lehetett megmenteni és el kellett altatni. Egy fiatal, 8 éves hím teknős volt, Akhilleusz.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ügyben ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságnál természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt, és a térfigyelő kamerák felvételeit is átadták a nyomozóknak, illetve csütörtökön kora délután helyszíni szemlét is tartottak a teknősök kifutójánál.

Az ilyen védett állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Közben a rendőrség a felvétel alapján nyomoz és keres egy 20-25 év körüli, vékony testalkatú, hosszú barna hajú nőt. A bűncselekmény elkövetéskor fekete hosszú ujjú pólót, zöld színű kantáros nadrágot és sportcipőt viselt.

 

2019.06.14. Péntek

 

Az ózdi rendőrök elfogták Ózdon a nőt, aki megkínzott egy görög teknőst a Fővárosi Állat- és Növénykertben, közölte a rendőrség.

A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és az Ózdi Rendőrkapitányság rendőreivel együttműködve elfogták a feltételezett elkövetőt.

A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi.

 

Nemcsak a kamerafelvételt, de azt a követ is elvitte a rendőrség a helyszíneléskor, amivel agyonütötte a nő a görög teknőst.

 

Az állatkert szóvivője szerint  fontos, hogy lássák az emberek, akik esetleg hajlamosak egy ilyen tettre, hogy ez egyrészt büntetendő, másrészt a társadalom mély megvetésével jár. Az állatkertben élő teknősök jelentős része egyébként mentett teknős, olyan állatok, amiket például csempészektől koboztak el.

 

Hanga Zoltán elmondta az indexnek, hogy hasonló eset nagyon ritkán fordul elő. A kilencvenes évek elején például valaki egy hódot dobott agyon féltéglával, 1994-ben pedig egy víziló pusztult el amiatt, mert valaki ökölnyi méretű gumilabdát dobott a szájába, amit az állat aztán lenyelt.

Gyakoribbak azok az esetek, amikor az emberek a tiltás ellenére állatokat etetnek, esetleg szelfibotokkal nyúlnak be olyan helyekre, ahova nem lenne szabad, például medencébe. Vagy ami szintén gyakoribb, hogy a fényképezőgépük vakujával okoznak kellemetlenséget az állatnak. Néhány éve egy gorillakölyköt el is kellett zárni a sok vakuzás miatt.

 

2019.06.16. Vasárnap

 

A nő zavartan nyilatkozott tárgyalása után az újságíróknak. Az épületet ügyvédjével hagyta el, ekkor arcát egy kék zacskóval takart el. Kis idő múlva magára hagyta és ekkor már arcát és nevét is vállalva különös nyilatkozatokat tett az újságíróknak. Külleme rendezettnek tűnt, de azt állította, hogy három hónapja hajléktalan.

Elmondása szerint eddig senki sem segített neki, így fel akarta hívni magára a figyelmet, hogy ne kelljen koldulnia és prostituáltként élnie. Szerinte a börtön lehet, hogy egy biztonságosabb hely.

A kérdésre, hogy miért tette, azt felelte, hogy meg akarta tudni, milyen egy teknős halála.

“Egyrészt meg akartam mutatni a haveromnak, hogy hal meg egy teknős, másrészt pedig fel akartam hívni a figyelmet magamra.”

“Csak a farkast szerettem volna megnézni, már nem is emlékszem, hogyan keveredtünk a teknőshöz. Aztán egyszer csak kikaptam, és egy rossz kapcsolás történhetett.”

“Nem akartam tovább az utcán élni, valójában ez egy segélykiáltás volt. Azóta nagyon megbántam – mondta hozzátéve: szereti az állatokat. – Volt háziállatom is, egy patkány.” - V. Adél

 

A bíróságról szabadon távozhatott, nem rendelték el a letartóztatását. Hetente kétszer kell jelentkeznie a rendőrségen, nem hagyhatja el az országot, de Budapest területén szabadon mozoghat. Az állatkert közelébe nem mehet.

 

 

 


 

Forrás:

  • origo, index, police.hu, bors