Megtagadták egy floridai vakondgyík faj felkerülését a veszélyeztetett fajok listájára

2017.Október 06. 10:00 | Szerző: LM

Megtagadták egy floridai vakondgyík faj felkerülését a veszélyeztetett fajok listájára

A (eng.:) Florida Keys mole skink, (lat.: Plestiodon egregius egregius ) a vakondgyíkok egy tengerparton élő alfaja veszélyeztettet helyzetbe került a klímaváltozás által megnövekedett tengerszint miatt, azonban a „Trump Administration” megtagadta a védelmét. Ez a kis színes gyík megtalálható Monroe County, Florida, és a Dry Tortugas partvidékein. Csupán a tengerszint feletti 50-80 cm magasságban él meg a tengerpartok mentén, ahol a talajba ássa be magát és uszadék fákat és egyéb dolgokat használ fedezékül, amit partra mos a tenger.

 

"A Trump Administration felháborító döntése, hogy nem védi ezeket a színes kis gyíkokat, tükrözi az éghajlatváltozás tudományának meggondolatlan elutasítását" - nyilatkozta Elise Bennett, a Center for Biological Diversity ügyvédje a kiadott nyilatkozatban.

"A növekvő tengerszint és a globális felmelegedés által erősebb viharok teszik ki ezt a parti gyíkot a kihalás veszélyének. Az állat jövője bizonytalana az Irma hurrikán pusztítása miatt és, hogy a klímaváltozásra nem születik megoldás.”

Ezt a vakondgyík fajt veszélyezteti a tengerszint emelkedése. Egyes kutatók szerint a tenger szintje 2060-ra 35-89 centiméterrel, 2100-ra pedig 78-205 centiméterrel emelkedik meg.

 

A védelmet a Trump Administration megtagadta, amely csak az elkövetkező 30-40 év vonzatában vizsgálta az esetet, nem pedig széleskörűen, mely azt mutatja, hogy az évszázad végére az élőhelye 100%-a el fog tűnni.

A Center for Biological Diversity 2010-ben felkérte az Obama- Administration-t, hogy vegye fel listájára ezt a szkinket és még más 403 veszélyeztetett vagy fenyegetett fajt. 2015-ben az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata arra a következtetésre jutott, hogy a fajok védelmet élveznek a Endangered Species Act által.

 

 

 

Forrás: reptilesmagazine

Képek: Kenneth P. Wray, google