A skorpiófarkú gekkó tartása

2017.December 30. 22:45 | Szerző: LM
A skorpiófarkú gekkó tartása

A skorpiófarkú gekkó nevét valószínűleg a védekezési és területvédő viselkedési formájáról kapta. Mielőtt a menekülést választaná, a legtöbb gekkó figyelmeztetésként, álló helyzetben a farkát hullámoztatja a teste felett. Ha a fenyegetés továbbra is fennáll, a farkukat előre-hátra dobják, hasonlóan a skorpió fenyegető viselkedéséhez.

 

A hímek gyakran halványabb színűek, a csertől a szürkéig, apró tört narancssárga csíkokkal az oldalukon, és jól látható a hemipénisz dudorodása. A nőstények kisebbek és palaszürkék, apró tört piros csíkokkal az oldalukon. Mindkét nemnek kicsi, hosszúkás tüskék futnak végig a farkán, azonban a hímeknél erőteljesebbek ezek.

 

Tudományos név: Pristurus carteri
Származás: Szaúd-Arábia, Oman, Jemen, Egyesült Arab Emírségek
Átlagos méret: kb. 8 cm
Élettartam: 5 év vagy ennél több
Tartási nehézség: Közepes

 

 

TERRÁRIUM:

A sivatagi állatok ideális terráriumának üvegből vagy PVC-ből célszerű lennie, minimum méretei: 50 cm hosszú, 40 cm mély és 40 cm magas. Szükség van egy melegebb rész kialakítására, többféle kőzetre és fákra, hogy az állatok örömüket leljék a vadászatban.

 

BÚVÓHELY:

Nem szükséges barlangot elhelyezni a terráriumban. A gekkók általában farönkökön vagy a sziklák tetején alszanak napközben. A belső dekorációval számos búvóhely alakítható ki, ez a környezet biztosítja az állat számára szükséges feltételeket.

 

ALJZAT:

Az aljat fő bázisának homok és kagylóhéj keverékéből kell állnia, így elkerülhetjük a káros hatásokat az állatok számára. Fontos, hogy az aljzat hasonló legyen a sivatagi gekkó természetes környezetéhez.

 

Mi a félsivatagos, kősivatagos környezettel azonos bioaktív talajkeverékeket ajánljuk, amelyek ásványianyagokban gazdagok és természetes alapanyagokból készültek. Kiválóan alkalmasak a skorpiófarkú gekkók, akik kedvelik az ilyen területeket.

 

VILÁGÍTÁS / MELEGÍTÉS:

A viszonylag kis terrárium méret miatt ajánlatos olyan izzót választani, ami biztosítja a megfelelő hőt és UVB sugarakat is. De megfelelő egy spot melegítő izzó, és egy 10.0 UVB izzó vagy fénycső kombinációja is. A napozó területen 40-45°C-nak kell lennie, és éjszaka sem csökkenhet 20°C alá. Október és május között napi 8-9 órában kell működnie a hő és fényforrásnak, míg májustól októberig el kell érnie a napi 12 órát.

 

PÁRATARTALOM:

A relatív páratartalomnak kb. 30-40%-nak kell lennie. Javasoljuk, hogy az állatokat a legmelegebb időszakban hetente kétszer permetezzék, hogy szimulálja az esőt és megnyugtassa az állatot. Egy tálban friss víz mindig álljon a gekkók rendelkezésére, de ne legyen olyan mély a tál, hogy belefulladhassanak.

 

ETETÉS / ITATÁS:

Étrendje kizárólag rovarokból áll, ezért olyan változatos étrendet kell biztosítanunk, amennyire csak lehetséges. A rovarok mérete nem haladhatja meg a gekkó fejének méretét, ilyen pl. a tücsök, csoki csótány, viaszmoly lárva. Egyszerre csak egy zsákmányállatot helyezzünk a terráriumba, nehogy megijedjen a gekkó. A rovarok megfelelő táplálása is nagyon fontos, mindig friss gyümölcsöt vagy zöldséget kapjanak, így a tápértékük is jobb lesz. A rovarokat hetente kétszer kalciummal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal kell porozni.

A víz nem a legfontosabb ennek a fajnak, de ennek ellenére mindig legyen előttük tiszta, friss víz és érdemes hetente egyszer bepermetezni a téli időszakban, valamint kétszer a forró nyári napokban. Ha a párásítás során a víz a szemük környékére kerül, azt lenyalogatják és a tálból is képesek inni.

 

KEZESSÉG:

Mint minden hüllő esetében óvatosan kell hozzájuk nyúlnunk az épségük és biztonságuk érdekében. Ennél a gekkófajnál a farokra nagyon kell vigyázni, mert bármikor lerepülhet. Tilos rángatni az állatot, és mivel nagyon gyorsak nem ajánlott a terráriumból kivenni őket.

 

TISZTÍTÁS:

A terráriumból hetente egyszer javasolt eltávolítani az ürüléket, az elhullott zsákmányállatokat és egyéb maradványokat.

 

VEDLÉS:

A vedlés általában nem okoz gondot, ha megfelelő a pártartalom. Az esetek többségében elfogyasztják a levedlett bőrüket, ami a jó egészség jele. Ha vedlés során probléma figyelhető meg, egy „nedves bújót” kell a terráriumba helyezni, ez gyakorlatilag egy doboz, amibe nagyon nedves papírtörlő vagy törölköző van. A gekkók általában ösztönösen felkeresik és néhány óra elég szokott lenni.

 

POTENCIÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK:

Párzási időszakban fontos, hogy a nőstények minden etetésnél kalcium porozott rovarokat kapjanak, mivel 8-10 naponta tojnak egy tojást. Így nem merítik ki tartalékaikat és nem gyengülnek le.

 

 

 

 

Forrás: reptiletalk
Képek: Todd Pierson