A Komodo-sziget bezár a turisták előtt, mert lopják a varánuszokat

2019.Április 23. 13:10 | Szerző: LM

A Komodo-sziget bezár a turisták előtt, mert lopják a varánuszokat

Az indonéz hatóságok meg akarják védeni a veszélyeztetett gyíkot a csempészektől, és újratelepíteni a szigeten számukra a táplálékforrást.

 

A hatóságok fontolóra veszik, hogy kitiltják a turistákat Komodoról, - a sziget ad otthont az ősi komodói varánusznak (Varanus komodoensis) – a csempészetre irányuló védelmi erőfeszítések lehetővé tétele érdekében.

 

A sziget (Manggarai Barat, Indonézia), fő turisztikai célpont, hogy az emberek láthassák a gyíkot, melynek mérgező a harapása, nagyobbra nő, mint 3 méter és 150 kg-nál is többet nyomhat.

 

A hatóságok fontolóra veszik az ideiglenes bezárást, hogy visszatelepítsék az őshonos növényzetet és segítsék a varánuszok táplálék forrásának növelését, mely által növekedhet a népességük is. - jelentette a Tempo újság. A bezárás időpontját még nem erősítették meg, de a korábbi megbeszélések alapján egy évig is tarthat.

 

A tárgyalások a veszélyeztetett fajok illegális piacának kezelésére irányuló erőfeszítések közepén tartanak. A rendőrség azt mondta, hogy a gyanúsítottak már több mint 41 komodói varánuszt adtak el Facebookon keresztül, feltételezhetően gyógyászati céllal. A gyíkokért 500 millió rúpiát kaptak. (kb. 1 millió HUF)

 

Becslések szerint mintegy 5.700 komodói varánusz él vadon, és egyaránt veszélyeztetett és védett is. Megtalálhatóak főként Komodo, Padar és Rinca kelet indonéziai szigetein.

 

Komodo, a Komodo Nemzeti Park részét képezi, amely két másik nagy területet is magába foglal és sok kisebb szigetet is tartalmaz. A park többi része látogatható marad.

 

Múlt január óta zajlanak a sziget bezárásáról szóló megbeszélések, amikor - az East Nusa Tenggara kormányzója, Viktor Bungtilu Laiskodat -, azt javasolta, hogy a park egy évre zárjon be, hogy nőkön a komodói varánuszok és a szarvasok száma, mellyel táplálkoznak. A kormányzó azt mondta, aggodalomra ad okot, hogy a gyíkok száma csökkent, a zsákmány mennyisége és a zsugorodó élőhely miatt.

 

A végkifejlet még kérdéses volt, hogy hogyan kezeljék a fenntarthatóan az idegenforgalmat a szigeten. 2016-ban Labuan Bajo regionális repülőterének jelentős fejlesztése, ami az Unesco védett parkját alkotó 29 szigetet szolgálja ki, ez azt jelentette, hogy az évi 150 000-ről 1.5 millióra nőtt a turisták száma.  

 

Sokat tanultunk az ősi gyíkokról, amelyet csak az európaiak fedeztek fel a 20. század elején. 2009-ig a tudósok nem tudták, hogy a harapása nagyon gyenge, de mérgező. Harapás után megfertőzi, majd megöli a zsákmányt, melyet útjukra engednek a halálba.

 

2013-ban két embert vittek kórházba, miután egy óriási komodói varánusz megtámadta őket, a gyík betévedt a nemzeti park kelet indonéziai irodájába.

 

 

 

Forrás:

  • theguardian.com
  • google/képek