Lumineszkáló kaméleonok

2018.Január 18. 08:00 | Szerző: LM
Címkék: kaméleon

Lumineszkáló kaméleonok

Közismert, hogy a kaméleonok a színük megváltoztatásával kommunikálnak. Müncheni kutatók azt az újdonságot fedezték fel, hogy számos faj feji csont dudorja UV fény alatt fluoreszkál, és lenyűgöző mintákat képez.

 

A biogén fluoreszcencia elsősorban tengeri élőlényeknél ismert, de ritkán a földi gerincesekben is megtalálható.

„Így alig tudtunk hinni a szemünknek, amikor UV lámpával világítottunk meg kaméleonokat a gyűjteményünkből, és minden fajon kék, korábban láthatatlan mintázat jelent meg a fejen, némelyeknek az egész testén.” – mondta David Prötzel, az új tanulmány vezetője, aki PhD hallgató a Bavarian State Collection of Zoology-ben (ZSM).

A jelenség megértése érdekében a kutatók számos modern módszert alkalmaztak. A mikro-CT vizsgálatok azt mutatták, hogy a fluoreszcencia mintája pontosan megegyezik a fejen lévő dudorok eloszlási képével. A szöveti elemzések újabb meglepetést okoztak: „a 3D-s szövettani rekonstrukcióink azt mutatják, hogy a koponya dudorokat borító bőr nagyon vékony és csak a felhám átlátszó rétegéből áll.” – magyarázta Dr. Martin Heß a BioCenter of the Ludwig-Maximilians-Universität München munkatársa. Ezek a foltok nagyon hatékonyan működnek, olyanok, mint az ablakok, amelyek lehetővé teszik, hogy az UV fény elérje a csontot, ahol elnyelődik, majd újra kék fluoreszcens fényként kerül kibocsátásra.

 

 

„Régóta ismert, hogy a csonttarajok UV fényben fluoreszkálnak, de az, hogy az állatok ezt a jelenséget használják egymás között meglepett minket és eddig ismeretlen volt számunkra.” – mondta Dr. Frank Glaw, a Herpetology at the Bavarian State Collection of Zoology kurátora.

 

Az UV fény alatt fluoreszkáló dudorok különféle mintákat képezzen, amelyek bizonyos fajokat vagy fajcsoportokat képviselnek. Ezenkívül a Calumma nemzetségbe tartozó legtöbb faj hímjének lényegesen több fluoreszkáló dudorja van, mint a nőstényeknek. Ezért a kutatók azt gyanítják, hogy ez a fluoreszcencia nem a puszta véletlen műve, hanem segít a kaméleonok számára, hogy felismerjék a fajtársaikat és a bőrükön alapuló színnyelven kívül következetes mintázatot is mutatnak – kiváltképp, mivel a kék ritka szín és könnyen felismerhető az erdőben.

 

 

 

 

 

Forrás: uni-muenchen.de

Képek: nature.com, google

Videó: youtube