Nyílpuskával meglőtt leguánt mentettek Floridában

2018.Január 20. 14:15 | Szerző: LM

Nyílpuskával meglőtt leguánt mentettek Floridában

Egy zöld leguán (Iguana iguana) került a fort lauderdale-i South Florida Wildlife Center-be súlyos sérülésekkel, miután több alkalommal rálőttek egy nyílpuskával.

A leguán egy kifejlett hím, a Godzilla nevet kapta, 180 cm hosszú és 4.5 kg. Öt nyíl találta el a testét, melyek közül egy a hasába fúródott és ennek következtében súlyos sérüléseket okozott.

Debra Parsons-Drake, a központ ügyvezető igazgatója szerint a leguánt egy olyan ember találta meg, aki igazoltan tart vadállatokat és azonnal segítséget kért az állat számára. Az állatot a nyílvesszőkkel a testében találta meg és a Flamingo Gardens vadállat menedékbe vitte.

 

Amikor a személyzet megpróbálta eltávolítani a nyilakat a testéből, rájöttek, hogy mennyire súlyos a helyzet. Ők nem rendelkeztek a szükséges eszközökkel, melyekkel elláthatták volna a sérüléseit, így került a South Florida Wildlife Center-be.

A South Florida Wildlife Center évente mintegy 12 000 állatot lát el, így ez a legnagyobb vadállat kórház, trauma központ és rehabilitációs létesítmény az Egyesült Államokban.

Amint a vadállat kórházba került az állatorvosok elkábították és megkezdték a megmaradt nyilak eltávolítását. Most már lábadozik, de állapotáról még nem tudnak biztosat mondani, a sérülései súlyosak voltak, fennáll a belső vérzés és a fertőzések veszélye.

 

 

Állatkínzási estek…

A központ munkatársa elmondta, hogy ez az első eset, hogy nyíllal meglőtt leguánt láttak, de az elmúlt évben nyolc leguánt szállítottak hozzájuk, melyek gyanús sérüléseket szenvedtek és csak kettő élte túl.

A bántalmazott állatok kevesebb, mint 20%-a épül fel, beleértve minden fajt. Különféle fegyverekkel lőnek rájuk vagy kővel dobálják őket. Egy nemrégiben behozott leguánnak össze voltak hurkolva a végtagjai és részben amputálni kellett.

Godzilla állapota jelenleg stabil, egy szív monitor figyeli, és egy kis kennelben pihen, amit melegítenek. Ellenséges az emberekkel, ami azt mutatja, hogy az ösztönei jól működnek, de még mindig nem biztosak abban, hogy fizikai mozgásait a sérülései befolyásolják-e. Egy hetet is igénybe vehet, míg tisztázódik a helyzete.

 

Nem őshonos fajok

A központba nem gyakran kerülnek hüllők és kétéltűek, amik az állatvilág 6%-át alkotják. Amikor egy leguán a „páciensük” az legtöbbször azért van, mert egy autó elgázolta, fennakadt egy kerítésen vagy egy kutya megtámadta.

A leguánok Floridában invazív fajnak tekinthetők, és akár 20 évig is élhetnek a vadonban. Mivel nem őshonos fajok, a floridai törvények szerint "egzotikus, védelem nélküli vadon élő állatoknak" minősülnek, vagyis jogilag élve fogó csapdával bárki legálisan eltávolíthatja őket a magánterületéről. Azonban még mindig védi őket az állam állatvédelmi törvényei.

 

 

 

Forrás / Képek: news.nationalgeographic.com