Texas tiltani fogja a vadon élő teknősök korlátlan kereskedelmét

2017.November 21. 08:00 | Szerző: LM

Texas tiltani fogja a vadon élő teknősök korlátlan kereskedelmét

A Center for Biological Diversity (Biológiai Sokféleségért Felelős Központ) bejelentette, hogy a Texas Parks és Wildlife Department - a Központ által benyújtott petícióra válaszolva – jóváhagyta a javasolt jogszabályt, hogy megszüntesse a vadon élő teknősök korlátlan kereskedelmi befogását az államban.

 

Jelenleg az ott élők, a magánterületükön korlátlanul gyűjthetik az aligátorteknősöket (Chelydra serpentina), a vörösfülű ékszerteknősöket (Trachemys scripta elegans), a sima lágyhéjú teknősöket (Apalone mutica) és a tüskés lágyhéjú teknősöket (Apalone spinifera pallida).

 

„Nagyon hálásak vagyunk, ezeknek a texasi ritkaságoknak nagy szükségük volt a védelemre, az őshonos fajoknak ez nagy előrelépés.” - Jenny Loda, a Központ ügyvédje nyilatkozott a novemberi 15-ei közleményben. „Néhány profit hajhász begyűjtő miatt nem szabad, hogy a teknősök a kihalás szélére jussanak. Reméljük, hogy a Texas Parks és a Wildlife Department megteszi a szükséges lépéseket, és megtiltja ezt a káros teknőskereskedelmet. "

 

2007-ben az állam módosította a jogszabályait az édesvízi teknősök védelme érdekében a közterületeken és a vizekben történő gyűjtésre vonatkozóan, de ez a változás is csupán a vizek 2.2%-át fedte le az államban, a Központ szerint. A Központ november 15-ei sajtóközleményében bejelentette a megállapodás az állammal, hogy a jelenlegi teknősgyűjtés mértéke nem fenntartható.

 

Carter Smith, a Texas Parks és Wildlife Department ügyvezető igazgatója ezt nyilatkozta: „Jelenleg elegendő bizonyíték van arra, hogy szabályalkotással véget vessünk az édesvízi teknősök korlátlan kereskedelmi gyűjtésének."

 

A Központ szerint, a törvénytelenül befogott teknősök millióit exportálják az országból minden évben, hogy kielégítsék az élelmiszer és az úgynevezett gyógyszerpiacokat Ázsiában. A központ azt is megjegyezte, hogy ezeknek a teknősöknek a húsa gyakran higannyal, PCB-kkel (lásd lent) és rovarirtó szerekkel fertőzöttek, valamit méreganyagokat halmoznak fel a szervezetünkben az elfogyasztott zsákmányból és gyakran a szennyezett talajon, vizekben élnek.

 

A texasi teknősök jövője most a Department of Parks and Wildlife és a vadvédelmi biztosok kezében van" - mondta Loda. „Elégedettek vagyunk, hogy a hivatal megteszi ezt a lépést a kereskedelmi teknősgyűjtés korlátozása felé. Próbálunk hatni a bizottságra, hogy teljesen és véglegesen helyezze a védelme alá ezeket az állatokat, mint az állami ökoszisztéma felbecsülhetetlen részei.

 

 

Poliklórozott bifenilek – PCB-k

A PCB-k olyan kémiai vegyületek, amelyekben a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét a bifenil molekulán, amely egyszeres kötéssel összekapcsolt két benzolmolekulából áll. A lakosok szervezetébe PCB-k elsősorban szennyezett levegővel, szennyezett élelmiszerrel valamint bőrön át régi elektronikai cikkek érintése útján kerülhetnek. A dioxinokhoz hasonlóan feldúsulhatnak az emberi szervezetben. Ismert, hogy a PCB-k bekerülhetnek az anyatejbe is. A PCB-k toxikussága illetve bomlása a klóratomok számától és helyétől függ, toxikusak, mutagének és mérgezőek a reprodukcióra nézve. Az EPA, IARC és DHHS (USA Egészségügyi Minisztériuma) szerint a PCB-k besorolása állatokban bizonyítottan, emberben valószínűleg rákkeltő.

 

 

 

Forrás: reptilesmagazine

Képek: google