Zombi gyík

2019.November 17. 19:50 | Szerző: LM

Zombi gyík

A képet Dr. Charley Knight osztotta meg twitter oldalán, amit sokan tovább osztottak ott és facebookon is, így vírusként terjedt az interneten. A képen egy békagyík féle (Phrynosoma hernandesi) látható, Mount Lemmon, Arizona. Az állatnak hiányzik a bőre és az izmai a háta egyik oldalán, ez által a bordái és a belső szervei szabadon láthatók.

 

A megtalálója kezdetben azt hitte, hogy az állat halott, de ha megfigyeljük a testtartását (valamint Charley is megerősítette ezt egy kommentjében) abból arra következtethetünk, hogy él. Valószínűleg egy ragadozó, talán egy madár szakíthatta le a szöveteket, de elejtette.

 

Mi lehet a sorsa most ennek a gyíknak? Amikor rátalált Charley több, mint valószínű, hogy élt, de hamarosan elpusztulhatott.

 

Gondoljunk csak bele. Ha egy ragadozó minket támadott volna meg ilyen módon, hogy a bőrünk és az izmaink hiánya miatt felszínre kerülnek a belsőszerveink. Természetesen gyorsan életünket vesztenénk, ha nem fertőzés, akkor a kiszáradás miatt.

 

De mi a helyzet a hüllőkkel? Véleményem szerint, ha túl tudná élni a seb veszteségéből adódó vízveszteséget, akkor valószínűleg felépülhet, és túlélhet egy ilyen súlyos sérülést. Miért? Mivel a hüllőknek elképesztő immunrendszere van, amit csak most kezdünk megérteni.

 

A bizonyíték a számos vadon látott hüllő, melyek életben vannak annak ellenére, hogy milyen súlyos heg vagy seb található rajtuk. Sok ember számolt be hasonló esetekről a „zombi gyík” láttán. Íme néhány példa.

 

Ez itt egy közönséges kukvala (Sauromalus ater), egy kifejlett hím példány. Egymást követő három éven keresztül újra és újra befogták kutatók.

Valószínűleg fiatalon vesztette el egy lábát, majd szépen meggyógyult és egészséges lett. Domináns hím lett belőle.

 

Vagy nézzük meg ezt a királysiklót (Lampropeltis splendida), amit egy autó gázolt el. Úgy tűnt, hogy az autó felszakította a mellkasát és a szívburok megnyílt, a szív pedig a testén kívül dobogott.

 

 

A megtalálója szerint az eutanázia lett volna a legemberségesebb megoldás a számára, de végül úgy döntött, hogy megmenti az életét. Megitatták és túlélte az éjszakát, visszacsúsztatták a szívét a testébe, antibiotikumokat kapott és összevarrták a sebet.

 

 

Befogadójánál több, mint három évet élt, jól evett és kezes állat lett belőle. Halála után az orvosi szakvélemény megállapította, hogy szívizom- meszesedése volt, mivel a terület a korábbi sérülés miatt teljesen elhegesedett.

 

Évekkel ezelőtt hasonló eset már egy csörgőkígyóval (Crotalus oreganus helleri) is történt. Egy nagy hímnek egy sérülés volt a hasán, amit egy ragadozó, szintén egy madár okozhatott. Amikor elkábították, rájöttek, hogy a bőr és az izom teljesen szét volt nyílva, és a seb a szív fölött volt.

 

A kígyó antibiotikumot kapott, a sebet összevarrták és elengedték az állatot. Sajnos a rádió adót is eltávolították róla, így nem tudták nyomon követni a sorsát, de mivel egy nagy és erős példányról volt szó valószínűleg túlélte.

 

Azt hiszem nem is kell több bizonyíték, hogy ezek az állatok lenyűgözők!

 

 

 

 

Forrás:

  • snakeymama
  • google/képek