Sztyeppi varánuszt találtak Óbudán

2018.Június 16. 20:30 | Szerző: LM

Sztyeppi varánuszt találtak Óbudán

Egy óbudai autóalkatrész szaküzlet előtt több járókelő is találkozott az állattal, amit leguánnak vagy agámának gondoltak. Később kiderült, hogy egy 60 cm-es sztyeppi vagy szavanna varánuszról (Varanus exanthematicus) van szó.

A helyszínre érkező állatbefogó Both Zoltán elmondta, „a hüllő olyan volt, akár egy kamasz: megsértődött, amikor megzavartam a sütkérezését. Ennél nagyobb csak a rémülete volt, úgyhogy a farkával kezdett csapkodni, s 10 centis nyelvét mutogatta, mielőtt elcsíptem. A befogás után állatorvosi vizsgálatra vár, később az állatkertbe kerülhet.”

 

Nagyon kedvelt állat a terraristák körében. Tartásához Cites II engedély szükséges. A fogságot, a terráriumot legtöbbször gyorsan megszokja. Folyamatos törődés esetében hamar kezessé válik, ámde szelídségről nem beszélhetünk, hiszen a varánuszok mégis csak vadállatok. Hamar megszokják az ember jelenlétét, manipulációit. Kiskorában nagyon ütemesen nő, majd 50–60 cm körül kicsit lelassul a hirtelen növekedés. A hímek sokkal nagyobbra és robusztusabbra nőnek a nőstényeknél, így terráriumi tartásuk esetében nagyobb helyre is van szüksége egy kifejlett hím varánusznak, mint egy nősténynek. Várható élettartamuk kb 15-25 év. Találkozhatunk rekord életkorú varánuszokkal is, amelyek túlhaladták a 30. életévüket is.

Eredeti élőhelye Kelet-Afrika, elsősorban Kenya és Tanzánia, de Togóban is gyakori. Füves, ligetes szavannák, bozótosok lakója, megtalálható a félsivatagokban és a trópusi lombhullató erdőkben is, de az esőerdőket és a sivatagokat kerüli.

A szavanna varánusz felépítése kissé eltér a többi varánuszétól: nem olyan karcsú, mint az ázsiai fajok többsége. A feje kicsit tompa, a többi varánuszénál kevésbé hosszúkás. A nyaka is rövid, a farka nagyon vastag, ovális, és abban zsírt raktároz az ínséges időkre. Teste ugyanolyan hosszú, mint a farka – a kifejlett példányok elérhetik a 75–120 cm-t. A fogságban tartott egyedek hajlamosak az elhízásra.

 

 

 

 

Forrás: blikk
Képek: blikk, google