Több mint 10.000 teknőst mentettek ki egy házból Madagaszkáron

2018.Június 05. 19:15 | Szerző: LM

Több mint 10.000 teknőst mentettek ki egy házból Madagaszkáron

Minden szoba padlóját szinte teljesen befedték a súlyosan veszélyeztetett státuszban szereplő sugarasteknősök (Astrochelys radiata vagy Geochelone radiata).

 

Több száz teknős pusztult el betegségek vagy a kiszáradás következtében, mire megmentőik megérkeztek.

 

Zoológiai szakértőket küldtek Toilara városába egészségügyi készletekkel felszerelve, hogy gondoskodjanak a megmentett állatokról. A nonprofit Turtle Survival Alliance alapítvány ad otthont a megmenekülteknek. Úgy vélik, hogy a teknősöket az illegális állat kereskedelem számára gyűjtötték.

 

 

A sugarasteknősök népszerűek Ázsiában a csillag mintás páncéljuk miatt. Ez a teknős az egyik leggyakoribb faj volt a madagaszkári erdők déli részében, de az elmúlt 30 év alatt számuk több mint 80%-al csökkent. Ha populációjuk továbbra is ebben az ütemben csökkel, 20 éven belül kihalhatnak.

 

Testhosszuk átlagosan 40 cm és súlyuk elérheti a 20 kg-ot, a nőstények legfeljebb 15 kg-osra nőnek meg.

 

 

A sugarasteknősök begyűjtése a madagaszkári erdőkből illegális. A faj kereskedelmét 182 ország és az Európai Unió is tiltja, de ennek ellenére ezeknek a teknősöknek a fekete piaci kereskedelme továbbra is virágzik.

 

A helyi rendőrség tett néhány letartóztatást ebben az ügyben, de a nyomozás nyitott maradt, így sajnos nem valószínű, hogy ezek a mentett teknősök hamarosan szabadon lesznek eresztve. Az, hogy fogságban maradnak és védve a orvvadászoktól, talán a legjobb esélyük a túlélésre.

 

 

 

 

Forrás: seeker
Képek : seeker, google