Texasi csörgőkígyó marta meg tartóját

2017.Július 20. 11:00 | Szerző: LM

Texasi csörgőkígyó marta meg tartóját

Egy texasi csörgőkígyó (Crotalus atrox) harapta meg tartóját csütörtökön este, aki a baleset után az egri kórház sürgősségi osztályán jelentkezett. Mivel a kórház nem rendelkezik ilyen esetekre speciális ellenanyaggal, a Honvéd Kórházba irányították a beteget, aki azóta is orvos megfigyelése alatt áll.

A férfi és családja hat éve költözött Felsőtárkányba. A környékbeliek elmondták: a férfi számos hüllőt tart, sőt, akik a környéken eddig beazonosíthatatlan élőlényeket találtak, mind hozzá vitték azokat.

Mint azt Dr. Zacher Gábortól, az MH Egészségügyi Központ Honvéd Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosától, toxikológustól megtudtuk, a támadó hüllőről tudni kell, hogy roppant gyors mozgású, tehát akár etetés közben is pillanatok alatt képes megharapni áldozatát.

A konkrét esetben az állat az egyik méregfogát süllyesztette tartója kézfejébe, ott egy körülbelül két centiméteres sebet ejtve, duzzanatot okozva. Ez a baleset kiterjedését és a bejuttatott méreganyagot tekintve is viszonylag banálisnak tekinthető, ám például egy egérrel azonnal végzett volna a méreg. A sérült férfit ellátták, egyelőre két adag ellenmérget juttattak a szervezetébe, állapota stabil, orvosi megfigyelés alatt áll.

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy nagyobb méregadag súlyos érfalkárosodást, maradandó egészségkárosodást is okozhat. Az ellenanyagot egyébként Brazíliából szerzi be a kórház, ampullánként 500 dollárért. Hazánkban egyébként 50-100 olyan legális állattartó lehet, aki hasonló hüllőt tart otthonában.

Ha a szabályoknak megfelelő terráriumban, az előírásokat betartva gondoskodik bárki otthon a veszélyes hüllőről, pókról, az nem jelent veszélyt a közvetlen környezetre.

 

 

 

Forrás: heol

Képek: google