Végleg bezárt az exZOOtic Café!

2017.November 17. 16:15 | Szerző: LM

Végleg bezárt az exZOOtic Café!

Kikerült az ELADÓ – KIADÓ felirat az állatkínzással vádolt budai kávázó üzlethelységére. A nemrégiben tartott razzia után a kávézó haladékot kapott a hatóságoktól, hogy rendezzék a körülményeket, ami nem csak az állatokra vonatkozott, hanem a hely higiéniai helyzetére is. A felfüggesztésből bezárás lett!

 

A 444 stábja úgy értesült még a múlt hét folyamán a kávézótól, hogy folytatni fogják.

"A Nébih csupán a vendéglátási részleget függesztette fel. A tisztiorvosi szolgálat néhány változtatást írt elő, például a huzat megszüntetése. Illetve azt, hogy az 1, azaz egy darab rossz bőrben lévő kaméleonnak hozzunk létre egy elkülönítőt.”

Nagyobb változást sem terveztek: 

„Menedzsment-csere történt, a konyhát kell átalakítani. Ez utóbbi lesz az egyetlen látványos, látható dolog.”

 

Ezek után érdemes elgondolkozni azon, hogy ha tényleg (állításuk szerint) minden a legnagyobb rendben ment, hogy-hogy mégis bezárt a hely?

A másik dolog még, ami az eszembe ötlött e kapcsán, hogy mi lett az ott „tartott” állatokkal? Mentek a fagyasztóba ők is? Nagyon remélem, hogy nem így történt…

(11.17)

 

FRISS! (11.18.)

Az Állatvédőrség facebook oldalán tette közzé, hogy kaptak egy civil bejelentést, miszerint a félig lebontott, törmelékekkel teli üzlethelyiségben még mindig voltak állatok (kenguruk, agutik, hüllők, nyulak, tengerimalacok). A bejelentő, ezt a rendőrség felé is jelezte. A tengerimalacokat a Tengerimalac mentők gondozásába kerültek, a nyuszik pedig a Nyúlmentőknél lelnek új otthonra.

„A többi állatot a tulajdonos hazaviszi, a hatóság ígéretet tett arra, hogy nyomon fogják követni az állatokat (nekünk, mivel nem rendelkezünk hatósági jogkörrel nincs erre lehetőségünk). A tulajdonos együttműködő volt mind a hatóságokkal mind az állatvédőkkel egyaránt.” – írta az Állatvédőrség

 

FRISS! (11.20.)

A hvg.hu értesülése szerint a rendőrök felszólították az üzemeltetőt, hogy gondoskodjon az állatok elszállításáról, ne a bontási törmelékek közt tengődjenek. Ennek az üzemeltetető készségesen eleget tett, mert amúgy is a napokban került volna erre sor, elmondása szerint.

A hvg.hu újra megkereste az exZOOtic Café üzemeltetőjét, aki a következőket nyilatkozta:

„Bekértünk árajánlatokat a munkálatokra, de a bérelt helyiség tulajdonosa értékesíteni akarta az ingatlant, és nem volt garancia arra, hogy hosszú távon bérelhetjük. Így pedig nem érte volna meg beruházni" – mondta Oláh Győző, az exZOOtic Café ügyvezetője, aki állítása szerint nem tervezi, hogy más helyszínen újranyitná a kávézót. "A történtek után hiába hoznánk helyre mindent, és teljesítenénk minden feltételt, akkor sem a nulláról, hanem mínuszról kellene indítani" – tette hozzá.

Az állatokkal kapcsolatban is többen felkeresték, volt, aki egyben vette volna meg őket, és hasonló vonalon akart folytatást. Az ügyvezető azonban nem adta őket, egy részüket megtartja, másokat önkánt állatvédő szervezeteknek adja át, mint a tengerimalacokat és nyulakat. Süti a csüngőhasú malac így került a Repzootic nevű magánállatkertbe.

A hvg.hu felkereste az Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát. A járási hivatal hatósága mindenesetre már úgy gondolja, hogy az állatvédelmi törvényben és az állatkertek és állatotthonok létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló rendeletben leírtakat kell alkalmazni a helyre. "Mivel ott az állatokat az év minden napján bemutatás céljából tartották, az állatkertre vonatkozó feltételek megtartását tartotta jogszerűnek" a hatóság – közölték.

 

 

 

Forrás: 444, facebook.com/allatvedorseg, hvg.hu

Képek: 444, facebook